Pozor na manželovy dluhy! Můžete ho dát k soudu

Pozor na manželovy dluhy! Můžete ho dát k soudu
Kvůli manželovým dluhům z minulosti můžete přijít o byt
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. srpna  2015 
 06:00

Co znamená nový občanský zákoník pro manželství? Více jistot pro toho z páru, který vychovává děti. Ale také několik otazníků. Ty se vznáší především nad tím, jak to bude s dluhy. 

Podle starého zákona si manželé ručili za dluhy, které vznikly během manželství a které byly přiměřené jejich majetkovým poměrům. To se teď ale mění. „Nově může být společný majetek manželů postižen i pro dluhy, které vznikly před manželstvím,“ upozorňuje Ondřej Načeradský z Občanské poradny Společnou cestou na znění novely Exekučního řádu, která vstoupila v platnost s novým občanským zákoníkem - ten platí od ledna 2014. 

Znamená to například, že můžete kvůli dluhům, o kterých třeba ani nevíte, že je manžel nadělal předtím, než jste se vůbec seznámili, přijít o byt, který jste si společně pořídili. 

Zákony: jaké je postavení manželů po rozvodu?

Zákony: jaké je postavení manželů po rozvodu?

Nový občanský zákoník, který platí už několik let, upravil například pravidla, pode kterých se řídí rozvody. Včetně toho, zda pár musí nebo nemusí…celý článek

Marnotratníka můžete dát k soudu 

Přitom podle samotného občanského zákoníku to pro nezadlužené polovičky manželského páru vůbec nevypadá špatně. Přibyla v něm například vzájemná povinnost se informovat o své finanční situaci před manželstvím i o změnách, které nastaly během něj.

Když se tedy firmě nedaří a manžel ručí svým majetkem za její závazky, manželka má právo to vědět a odmítnout další půjčku. V praxi se takové právo ovšem uplatňuje obtížně. 

Zákon pamatuje i na to, když jeden z partnerů rozhazuje víc, než si rodina může dovolit, anebo když příliš riskuje. Máte-li doma gamblera, který si půjčuje peníze, aby je naházel do prvního automatu, můžete požádat soud, aby zrušil nebo zúžil vaše společné jmění. Za závažný důvod může soud uznat i to, že podnikatel ručí neomezeně.

Velký krok vpřed je v novém zákoně za dluhy své společnosti. Také posílení pozice slabšího z manželského páru, což bývá obvykle žena pečující o děti. I když se manželství rozpadne, zaručuje jim zákon nárok na odpovídající bydlení včetně vybavení domácnosti, i když je byt psaný na manžela. 

Je to na exekutorovi 

Kvůli manželovým dluhům z minulosti můžete přijít o byt
Kvůli manželovým dluhům z minulosti můžete přijít o byt
Autor: Shutterstock.com
Když na dveře zaklepe exekutor, jen těžko se ale ubráníte argumentem, že vás manžel o dluzích neinformoval. Nepomůže dokonce ani papír od soudu, který vás má bránit třeba právě proti gamblerským dluhům nebo proti manželovým půjčkám na nevydařené podnikání.

Jediná účinná obrana? „Okamžitě, jak se o dluzích dozvíte, písemně a prokazatelně oznámit věřiteli, že jde o dluhy vzniklé bez vašeho vědomí a vůle,“ vysvětluje Ondřej Načeradský. Jen tímto způsobem můžete exekutora a věřitele omezit jen na polovinu společného majetku, takže v praxi nepřijdete o celý byt, ale jen o jeho polovinu patřící manželovi. Je tu ale jeden háček.

„Nesmí jít o závazek, který vznikl při obstarávání běžných potřeb rodiny,“ upozorňuje Ondřej Načeradský. A to může být například u dluhů z podnikání, které celou rodinu dosud živilo, těžké prokázat. 

Z možnosti bránit se v rozpadajícím se vztahu proti nezodpovědnému chování partnera, na které nový občanský zákoník myslí, tak zůstává spíš jen teorie. Podobně nefunkční budou navíc i manželská a předmanželská smlouva. Budou fungovat jen jako pojistka pro rozvodové řízení, ale při exekuci jimi svou část společného majetku neochráníte. 

Přitom je zatím nejisté, co všechno mezi společné dluhy partnerů budou soudy počítat. Podle nového zákoníku tedy sice platí, že byste neměla svému manželovi automaticky ručit za dluhy, které nesouvisí s rodinným soužitím, právníci jsou ale dost skeptičtí v tom, zda takovou námitku budou soudci brát v úvahu. Moc růžově to pro manžele, kterým po jejich polovičkách zůstanou dluhy, nevypadá. 

Sdílej na facebooku
Autor: hr

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku