Čtenářka Klára: Nevlastní děti mě nesnášejí, manžel se jich zastává

Čtenářka Klára: Nevlastní děti mě nesnášejí, manžel se jich zastává
Naše čtenářka k sobě s manželovou dcerou nenašla cestu ani po několika letech
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
9. října  2015 
 06:05

Když se Klára před šesti lety seznámila se svým nynějším manželem, neviděla fakt, že už byl jednou ženatý a má dvě děti, jako fatální překážku. Vlastně jí to svým způsobem připadalo přitažlivé a to, že jednou za čtrnáct dní u nich jeho děti trávily víkend, se dalo bez potíží zvládnout. Dneska, když mají spolu další dvě děti, však u nich doma čím dál častěji vládne napětí. Manželovy starší děti Kláru nesnášejí a její vztah s manželem stále častěji ničí hádky. 

Manželovým dětem je dneska dvanáct a deset let, našim společným dětem dva a tři roky. Když nás někdo vidí se všemi potomky, obdivuje nás jako rodinnou idylu. Za dveřmi našeho bytu přitom často zuří peklo, které si málokdo umí představit. A zhoršuje se to, protože manžel o své děti z prvního manželství stojí, a tak u nás tráví více času než kdysi – už se to skoro blíží střídavé péči. 

Nejstarší z dětí, dcera, se rozhodlo, že mě bude ignorovat. Nesvedu s ní nic po dobrém ani po zlém. Paradoxně s ní trávím více času než manžel, který je od rána do večera v práci, zatímco já jsem s malými dětmi doma. 

To, že by mi s něčím pomohla, když se vrátí ze školy, je úplně sci-fi. Klidně mě odpálkuje s tím, že u nás není doma a že neví, proč by mi měla pomáhat. A ještě si rýpne, že o další sourozence nestála, a že když je máme, ať se o ně pěkně starám. Ale když někam potřebuje odvézt nebo peníze na něco do školy, to jsem jí samozřejmě dobrá. 

Děti potřebují hranice. 5 tipů, jak je nastavit a neříkat přitom jenom "ne"

Děti potřebují hranice. 5 tipů, jak je nastavit a neříkat přitom jenom "ne"

Nedupej, nekřič, nemlať sestru. Jako rodič máte někdy pocit, že neustále dětem něco zakazujete, a jakmile přestanou dělat jednu hloupost, začnou dělat…celý článek

Když je doma manžel, chová se trochu mileji, ale stejně je protivná a neochotná. Přesto jí muž neustále vychází vstříc a už se stalo, že se postavil na její stranu. Jde o zdánlivé maličkosti, ale mě to často raní. Jako třeba tuhle: jeli jsme někam autem, malé děti seděly vzadu v sedačkách, manžel řídil a já jsem se chystala sednout si vedle něj. Když v tom jeho dcera zahlásila, že s uřvanými dětmi vzadu sedět nebude a že chce sedět vepředu, protože už vyrostla, a tak může. A manžel řekl, že jasně, že by to šlo – a já se pakovala dozadu, kde jsem jen polykala slzy. 

Manžel mi vyčítá, že jeho děti nesnáším

...
...
Autor: Shutterstock
Desetiletý syn zatím tak náročný není, ale bojím se, že to bude stejné, jakmile pochopí, jakou nade mnou může mít moc. Už to vlastně začíná: když jsem mu udělala narozeninový dort, ani ho nejedl, jen ho zkritizoval s tím, že máma mu nechala udělat lepší. 

S manželem se o tom bohužel skoro nedá v klidu hovořit. Když jsem s ním například chtěla mluvit o scéně s autem, kdy dceru nechal sedět vepředu, zeptal se, zda vážně takovou pitomost řeším.

Nechápe, že se mnou jeho dcera bojuje o jeho pozornost a náklonnost a že to přehání. Myslím si, že by měl častěji dát najevo, že stojí na mé straně, ale to prakticky nehrozí, protože on vždycky v první řadě přemýšlí o tom, zda starší dcera se synem nějak netrpí. 

Čtenářka Linda: S naším vztahem zamávalo narození dítěte, málem jsme se rozešli

Čtenářka Linda: S naším vztahem zamávalo narození dítěte, málem jsme se rozešli

Narození potomka je v představách většiny lidí radostnou událostí. Takovou, která ještě upevní vzájemnou lásku mezi jeho otcem a matkou, kteří přece…celý článek

Naopak mi začal vyčítat, že jeho děti nemám ráda – což je citlivé, protože pochopitelně mi asi více záleží na našich dvou společných dětech. Ty on také miluje a rozhodně je nijak nezanedbává. Ale stejně mám pocit, že ty starší občas upřednostňuje a jde hodně na ruku své bývalé ženě a jejím požadavkům, protože se bojí, aby děti nepoštvala proti němu. 

Hádek u nás doma přibývá a nejen kvůli chování jeho dětí. Ozvala jsem se třeba kvůli tomu, že jim nad rámec už tak slušných alimentů platí další a další věci, které navrhuje jeho exmanželka. A opět z toho byly výčitky na téma, jak mi jeho první děti vadí a že jsem ho tím hrozně zklamala. Teď dokonce přišel s tím, že když je to takhle, bude s nimi o víkendech raději něco podnikat sám, beze mě a malých dětí. To mě děsí. Bojím se, že se naše rodina rozpadne. 

Klára, Mělník

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku