Rozvádíte se? Nepoužívejte dítě jako zbraň

Rozvádíte se? Nepoužívejte dítě jako zbraň
Ani otec, ani matka by se po rozvodu neměli snažit získat dítě na svou stranu
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. listopadu  2015 
 06:00

Ano, nerozešli jste se coby rodiče v dobrém, ublížili jste si, zklamali se. To ale není důvod k tomu, využívat vlastní děti jako nástroj pomsty vůči bývalému partnerovi. Je chyba myslet si, že když získáte dítě na svou stranu, něco tím získáte. Nejvíce ublížíte právě potomkům.

 

"Tu zlatokopku, která nám vzala tatínka, nechci nikdy vidět," řekla mi nedávno dcera mých známých. Jsou jí čtyři roky a jen těžko se dá uvěřit, že by rozuměla slovu zlatokopka a chápala, že jiná žena může odvést z domova tatínka. A tak jsem se jí zeptala, kdo jí to řekl. „Maminka,“ vysvětlila mi.

6 věcí, které potřebuje teenager víc než chytrý mobil nebo značkovou mikinu

6 věcí, které potřebuje teenager víc než chytrý mobil nebo značkovou mikinu

Čekáte, že na prvním místě bude chytrý telefon? Longboard, aby se trochu hýbal, a hlavně nějaké oblečení, aby dal najevo, co je, a aby zapadl? Tohle…celý článek

A všechno bylo jasné. Její matka evidentně nezvládla skutečnost, že si její partner našel novou ženu a opustil společnou domácnost. Jistě, mohli bychom rozvíjet hypotézy a dedukce, proč to udělal, jestli to udělal správně a zda neměl místo za milenkou zamířit spíše k manželskému poradci. A nebudu ho ani obhajovat, že k tomu měl přece důvod a že každý má právo ze vztahu odejít. Prostě se to stalo. Jejich manželství se nevydařilo.

Jako ostatně padesáti procentům všech ostatních. Ale místo toho, aby řešili porozvodové uspořádání a majetek, dohadují se o pozornost dítěte. Ano, té malé roztomilé holčičky, která nic neví o jejich problémech a dohadování. Která nerozumí partnerským vztahům. Která má prostě mámu a tátu ráda. Oba stejně. Nebo alespoň to tak donedávna bylo.

Já rozvod nechtěla!

...
...
Autor: Shutterstock.com
Není to ojedinělý případ. Stačí, když zabrousíme do českého showbyznysu. Například fotbalista Tomáš Řepka přišel podobným způsobem o lásku a pozornost svých dětí. Jejich matka zkrátka neunesla skutečnost, že si našel Vlaďku Erbovou. „Dítě není prostředek pro mstu druhému člověku,“ říká k tomu psycholožka Alena Páchová.

I když vás partner sebevíc zranil, i když si o něm myslíte, že je děvkař, a viníte ho z rozpadu vašeho vztahu. „Vždyť já jsem rozvod nechtěla,“ brání se většinou ženy, které se svými dětmi podobně manipulují. „Děti by měly vědět, co je jejich otec zač,“ dodávají jedním dechem. A já se jedním dechem ptám: „A proč by to měly vědět?“ Dítě neprožilo vaše zklamání. Necítí bolest, lítost ani ztrátu sebevědomí. Dítě nechápe, že vy jste najednou zůstala sama a cítíte se osamělá. Že vám vadí nová partnerka vašeho ex, která má delší vlasy, nohy i větší ego…

Zase holka! To je škoda, kdy zkusíte chlapečka? Tyhle otázky si odpusťte!

Zase holka! To je škoda, kdy zkusíte chlapečka? Tyhle otázky si odpusťte!

Jela jsem před několika dny vlakem s nejmenšími dětmi – se skoro šestiletým synem a rok a půl starou dcerou v kočárku. Průvodčí hned mě a nepřítomného…celý článek

„Děti jsou zapojované jako nedobrovolní pěšáci, poslíčci nenávisti, nástroj moci a ovládání. Zatímco jsou nucené zraňovat, samy jsou fatálně zraňované,“ tvrdí psycholožka Olga Trampotová. Dítě, které bylo podobným způsobem zapojené do podobné hry svých rodičů, se logicky cítí zmatené.

Chrlí se na něj emoce rodičů, dostává od každého protichůdné informace a stále musí jednoho nebo druhého ujišťovat, že ho má „opravdu rádo“, a to víc než tátu (případně mámu). „Pro každé dítě je to velmi vyčerpávající a do určitého věku není na podobnou situaci ani připravené. Neví, jak reagovat,“ popisuje psycholožka, „a tak většinou volí strategii, že uvěří černobílé pravdě jednoho z rodičů a druhého rodiče zavrhne.“

Syndrom zavrženého rodiče

Psychologové tomu říkají syndrom zavrženého rodiče. Je to označení expartnera, který je dítětem kvůli druhému rodiči vnímán jako mizera. „Manipulujícím rodičem bývají nejčastěji matky s dítětem ve vlastní péči, především pak ty, pro které byl rozvod ponižující a cítí se jím zraněné,“ říká Olga Trampotová. „Tatínek nás nemá rád, odešel od nás, neměla bys k němu chodit, řekni mu, že ho nemáš ráda…“ A to jsou většinou jen začátky rodičovské manipulace, která sice pomáhá pofoukat porozvodové bolístky, ale dítěti bere druhého rodiče, ze kterého se postupně v očích dítěte stává padouch. „Skutečnost, že dítě najednou vnímá expartnera negativně, je pro většinu matek zadostiučiněním, které jim pomáhá udržovat si přijatelnou sebeúctu,“ líčí Trampotová. Tyto ženy si nepřipouštějí, že by druhý rodič mohl být pro dítě přínosem, že by ho mohl milovat. Zaslepené samy sebou, svými vyplašenými emocemi a svým utrpením vidí jen bezcitného, ubližujícího a nebezpečného ničemu.

Lze se nějak bránit? 

Možná to teď může vypadat, že manipulující matka je zlá a zákeřná mrcha a její expartner princ z pohádky. Vůbec ne. Pokud si totiž podobnou manipulaci nechá druhý rodič líbit, jen tím ukazuje, že mu na dětech zas tak úplně nezáleží. „Každý by se podobné manipulaci měl bránit, ale rozhodně ne tím, že bude druhého partnera také očerňovat,“ vysvětluje psycholožka Páchová, „spíš by měl své děti zahrnout láskou a pozorností.“ Spousta lidí si to v tomto směru plete s rozmazlováním a všemožným nakupováním drahých hraček, ale láska dítěte se koupit nedá! A to platí pro oba rodiče!

Sdílej na facebooku
Autor: Alice Rossi

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku