Ničí dítě vztah? Jaké jsou nejčastější důvody, proč se rodiče malých dětí rozvádějí

Ničí dítě vztah? Jaké jsou nejčastější důvody, proč se rodiče malých dětí rozvádějí
Rodičovství prověří váš vztah. Náročná je hned péče o novorozence.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
5. března  2016 
 06:00

Rozdílnost povah, nevěra, alkoholismus nebo jiná závislost. To jsou nejčastější příčiny rozpadu manželství. Velkou zatěžkávací zkouškou je ovšem také narození dítěte. I to nezřídka se vztahem zamává a ne každá dvojice to ustojí. Přibývá partnerství, která se po narození dítěte rozpadnou. Jaké jsou nejčastější důvody?

Rodičů, kteří po narození dítěte zjistí, že spolu nemohou žít, v současné společnosti přibývá. Nejsme v tom sami, například podle studie provedené ve Švédsku v roce 2012 se rozpadne až každý třetí vztah poté, co se dvojici narodí děti. Proč vztahy najednou přestanou fungovat?

rozchod
rozchod
Autor: Profimedia
Méně času pro sebe i druhé

Rodiče se musí vypořádat s faktem, že mají méně času – na sebe i na druhé. Dosud si – i ve vztazích – žili poměrně svobodně. Každý se věnoval své kariéře, svým koníčkům, každý byl individualitou. A této svobody se teď oba musí částečně vzdát. Na to řada z nich není ani zvyklá a – po pravdě řečeno – ani moc připravená. Bez toho to ovšem nejde (pokud tedy rodiče nechtějí svěřit dítě do péče prarodičů nebo chůvy) a přichází frustrace. Mnozí navíc odmítají tradiční dělení rolí "muž živí, žena doma pečuje", ale přesně nevědí, jak by to nové mělo vypadat. Oba chtějí pracovat, oba chtějí být s dětmi a oba jsou pod tlakem, protože to nefunguje podle jejich představ.

Samotné představy o rodičovství bývají také často zkreslené. Většina nastávajících rodičů sice není úplně "mimo" a nemyslí si, že se budou celou dobu jen usmívat. S nějakými trablemi počítají, ovšem mnozí z nich jsou každodenní realitou zaskočeni. Děti jsou náročné, nenechají rodiče vyspat, popovídat si, nenechají jim chvilku pro intimnosti, chtějí jejich plnou pozornost, a navíc chtějí, aby se rodiče smířili se svou odpovědností. Jenže řadě z nich se tak úplně dospět nechce. Život přece nabízí tolik možností, co vyzkoušet – proč všechno vsadit na jedinou kartu s hodnotou rodina?

Bolí ho bříško, proto pláče.
Bolí ho bříško, proto pláče.
Autor: profimedia.cz
Dítě není překážkou

Obecně se vztahy rozpadají velice jednoduše: partneři se při prvním náznaku problémů nebo neshod raději rozejdou, než by se snažili vztah napravovat. A dítě v tom čím dál tím více přestává být překážkou. Pokud si to páry nezkomplikovaly sňatkem, je rozstěhování otázkou chvilky. Obecně platí, že pokud měl vztah pevné základy nebo pokud jsou rodiče rozhodnuti to zvládnout, rodičovství je možná zaskočí, ale nerozhází. Pokud ve vztahu existovaly nějaké problémy, na které dosud tak nějak nezbýval čas, s dítětem vyplynou na povrch a budou se muset řešit.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku