7 tipů, jak přežít i po rozvodu Vánoce s dětmi v pohodě

  • 7 tipů, jak přežít i po rozvodu Vánoce s dětmi v pohodě
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    1. prosince  2016 
     06:00

    Konec manželství není nikdy příjemný, a zvláště nepříjemné to může být v průběhu vánočních svátků pro děti. Snažte se, aby i po rozvodu byly Vánoce něčím, co budou mít děti rády. Jde to, jen musíte chtít hlavně vy sami.

  • Plánujte s předstihem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Promluvte si s druhým rodičem, a to co nejdříve. Sdělte mu své plány ohledně trávení vánočních svátků a snažte se dojít k nějaké dohodě, kde a jak budou děti trávit Vánoce. Je nutné, aby si rodiče vzájemně řekli, jaké mají konkrétní plány, než aby pak zbytečně docházelo k hádkám. Plánujte schůzku u prarodičů, plánujte cokoli, abyste se vyhnuli konfliktům. Nejhorší ze všeho je zklamání.

  • Buďte flexibilní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Otevřená komunikace a flexibilita můžou být skvělou prevencí a řešením problémů spojených s Vánocemi. Každý z rodičů musí chtě nechtě upravit svůj časový harmonogram a rutinu podle toho, jaká je realita. Budete-li se snažit držet zuby nehty toho, co bylo, v domnění, že trestáte toho druhého partnera, budete de facto trestat dítě. Není čas na paličatost a lpění na svém, dělejte to, co je nejlepší pro děti. Neztrácejte ze zřetele, co je opravdu důležité – šťastné Vánoce pro vaše děti.

     

  • Oslavujte spolu – pokud to jde

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jana se rozvedla s manželem Jirkou, když bylo synovi šest let. Mají střídavou péči a žijí ve stejném městě. I po rozvodu spolu vycházejí dobře a jejich snahou je, aby byla rodina pohromadě aspoň o Vánocích. Je to ideální uspořádání pro jejich syna, i když pro ně to nebylo snadné a museli vyvinout značné úsilí, aby to fungovalo. Pokud to jen trochu jde, zkuste to taky, odhoďte stranou křivdu a udělejte své dítě šťastné. Ne vždy to ale jde. Pokud nejste přátelsky naladění na společné Vánoce, najděte jiný způsob, jak prezentovat společnou vůli vyjít dítěti vstříc. Stačí, když třeba koupíte dítěti společný dárek, ukážete mu tím, že je pro vás na prvním místě.

  • Střídejte se

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V případě, že nemůžete nebo nechcete oslavovat společné Vánoce s vaším dítětem nebo dětmi, dohodněte se, že se budete střídat. Jednou budou na Štědrý den u vás, jednou u něj. Jednou budou na Štěpána u vás, jednou u něj. Jde o to, překousnout v sobě zášť a smutek, že nebudete se svými dětmi, ale věřte, že děti tohle vaše gesto ocení. Je ještě jedna možnost, pokud bydlíte kousek od sebe nebo ve stejném městě. Můžete mít děti oba ve stejný den. Dopoledne a na oběd budou s tátou, odpoledne a na večeři s vámi – nebo obráceně.

  • Jděte příkladem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nepoužívejte svátky jako boj o moc se svým ex. Rodiče by se měli vyhýbat neustálým útokům na toho druhého, protože tím vyvolávají v dětech pocity viny. Ano, přestali jste být partnery, rodiči jste ale pořád! Není dobré, aby dítě slyšelo, jak moc nenávidíte tátu nebo jak moc nesnášíte mámu. Zvažujte pocity dítěte i pocity druhého partnera. A bez ohledu na to, co cítíte, snažte se, aby dítě vidělo o svátcích vás oba. Bydlí jeden z vás daleko a dítě je ještě malé? Volejte si, skypujte, je to snadné!

     

  • Neptejte se dětí!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rozhodnutí, kde děti stráví Vánoce, by mělo být na vás, na rodičích. Chtít po dítěti, aby se rozhodlo a bylo loajální k oběma, je nespravedlivé a nesmyslné. Dítě by samozřejmě chtělo být s oběma rodiči a chtít po něm, aby se rozhodlo jen pro jednoho, je trestuhodné! A ještě něco: nepoužívejte děti jako vrbu pro vaše frustrace. Nenadávejte na druhého, a to bez výjimky. Máte-li pocit, že si musíte postěžovat na svého ex (nebo svou ex), řekněte to kamarádce. Nikdy ne dětem!

  • Koordinujte dárky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Další velmi důležitou věcí je koordinovat vánoční dárky. I když spolu nežijete, je nutné myslet na dítě. Je snad nutné, aby dostalo čtyři stejné dárky od vás, táty, babičky z jeho strany a babičky z vaší strany? Ať děti vytvoří seznam, co by si přály, a vy se s exmanželem dohodněte na tom, co kdo koupí. Dárky by však měly mít zhruba stejnou hodnotu, aby nebyly konkurencí. Sdílejte spolu navzájem podrobnosti o tom, co kupujete dětem pod stromeček a jak chcete Vánoce slavit. Vánoce jsou hlavně pro děti, a čím víc budete s expartnerem spolupracovat, tím vyšší je pravděpodobnost, že děti Vánoce neobrečí.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku