6 příběhů o alimentech: Výživné od státu je mi k ničemu, říká žena

  • 6 příběhů o alimentech: Výživné od státu je mi k ničemu, říká žena
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    5. dubna  2017 
     11:30

    Před pár dny parlament konečně schválil zálohové výživné. Stát by ho platil za ty rodiče, kteří se na své děti vykašlali a neposílají na ně žádné peníze, a pak by ho po nich sám vymáhal. Pomoc míří především k neúplné rodině s malými příjmy, ale i tak je to dobrá zpráva: stát to konečně začal řešit. Jak se vlastně žije bez alimentů? 

  • Ještě že jsem se na to nespoléhala

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Živitelem rodiny byl můj bývalý muž, prostě jsme se tak dohodli, já jsem se starala o děti a vytvářela jsem mu zázemí. Když bylo dětem sedm, jsou to dvojčata holky, rozhodl se, že se bude hledat. Hledal a našel, během půl roku si našel milenku, začal bydlet s ní a jejím malým synem ve vedlejším městě, teď už mají i jedno své dítě. 

    Byla jsem blbá, ale dokud jsme byli spolu, o peníze jsem se nijak nestarala, muž mi dával, co bylo potřeba. Po rozvodu přišel tvrdý střet s realitou, muž je zedník s malou firmou, většina peněz jde bokem, oficiální příjmy jsou malé, a tak u soudu uhájil i malé alimenty. I ty po čase přestal platit úplně. 

    Zálohové výživné? Konečně! Dva až tři tisíce měsíčně na dítě

    Zálohové výživné? Konečně! Dva až tři tisíce měsíčně na dítě

    Velký čtvrtek pro rodiče, kteří vychovávají děti sami a jimž chybějí peníze od bývalého partnera. Vláda schválila návrh na zavedení zálohového výživného,…celý článek

    Já odešla s holým zadkem, protože jsem nic neměla a manžel oficiálně taky vlastně ne, nebylo co dělit. Léta bez praxe se podepsala na mých výdělcích, pracovala jsem na poloviční úvazek jako ošetřovatelka, kvůli páteři jsem toho pak musela nechat. Práce u nás není, beru zavděk tím, co je, ale peněz za to je málo. 

    Takže bych měla nárok na ty státní alimenty, ale upřímně řečeno nejsou extra vysoké a získat je asi nebude snadné, navíc zpětně mi je už nikdo nedá, že ne? 

    Jana, severní Čechy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rozvod v mém případě nebyl zdaleka tak dramatický jako to, co následovalo. Oba jsme měli sebe navzájem plné zuby, byli jsme příliš odlišní, a tak se nám rozchodem spíš ulevilo. Peklo nastalo, když manžel přestal platit alimenty, protože mi vedle toho chodil dělat scény do práce, kde tvrdil, že se snažím z něj dostat peníze pro sebe a svou rozmařilost, že mi o děti vůbec nejde a že on kvůli mně jí suchý chleba, pokud vůbec. 

    7 věcí z dětských pokojů, které byste měli okamžitě vyhodit!

    7 věcí z dětských pokojů, které byste měli okamžitě vyhodit!

    Schválně běžte do pokoje svých potomků a podívejte se, co všechno se v nich nashromáždilo. Některé z těch věcí byste měli v zájmu svých dětí a svého…celý článek

    Dala jsem ho k soudu kvůli neplacení, dostal podmínku, pak mu vzali řidičák, nic nezabralo. Takže jsem se rozhodla pro exekuci pomocí agentury na to zaměřené. Vymohla jsem několik set tisíc dlužných alimentů a teď exekučně dostávám alespoň nějaké peníze každý měsíc. Akorát se mnou z exmužova příbuzenstva nemluví ani noha. Ale ono to ani předtím za moc nestálo. 

    Katka, Kladno

  • Bývalá žena platí jen někdy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mám s bývalou ženou desetiletou dceru, rozešli jsme se před pěti lety vcelku v klidu. Lindu mám v péči já, její matka se tomu nebránila, sama přiznala, že dítě byl v jejím případě omyl. 

    Ale nečekal jsem, že vzhledem k jejím příjmům, které byly vždycky vyšší než moje, bude tak liknavá v placení alimentů – platí je, ale asi takhle: má platit pět tisíc, ale ona pošle pět, další měsíc jeden, pak tři, náhle zaplatí sedm, a ještě dceři koupí drahý dárek. A pak pošle pětistovku... K soudu to není, ani se mi tam nechce. Ale co s tím? S tímhle mi stát každopádně nijak nepomůže. 

    Dan, Kolín

    Lidé se jí ptali, jak se žije se třemi malými dětmi. Tak jim to vyfotila!

    Lidé se jí ptali, jak se žije se třemi malými dětmi. Tak jim to vyfotila!

    Jak přežít mateřskou? Není to lehké, jak ukazují snímky, které doma nafotila Janet Gorman. Newyorčanka, profesí výtvarnice a portrétní fotografka,…celý článek

  • Dluží mi půl milionu, šanci nemám

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Mám s bývalým manželem tři děti, na které už šest let neposlal ani korunu. Jelikož má platit dohromady sedm tisíc korun měsíčně, dluží mi už skoro půl milionu. Možná jsem blbá, ale rozhodla jsem se ho úplně vymazat ze svého života, nechci s ním mít nic společného, on s dětmi, kterým ze života dobrovolně zmizel, zjevně taky ne. Zvažovala jsem soud, ale řekli mi, že stejně asi nic nezískám, tak jsem to vzdala. Mám dobrou práci a pomáhají mi mí rodiče. 

    Klára, Brno

  • Dovolená? Ani omylem

    Trosky
    Trosky
    Autor: David Malík

    Musím se někdy smát, když čtu, jak někdo řeší, kam pojede na dovolenou s dětmi, aby se jim tam líbilo. My jezdíme tak maximálně na Trosky, a ještě si vozíme svačinu s sebou a na výletě mají děti povolenou nejvýš zmrzlinu. Když s nimi chci na delší dobu, půjčujeme si chatu od známých za to, že jim tam posekáme zahradu, vyplejeme záhony, naštípáme dříví. 

    Majda, Beroun

  • Bojím se, abych to zvládl

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dceru máme ve střídavé péči, já jsem bohužel přišel o práci, a tak teď nezvládám platit svou půlku závazků a nemohu rozhodně počítat s tím, že by mi exmanželka pomohla a dočasně platila více. Má novou rodinu, malá dvojčata a peněz asi ne nazbyt. Navzájem si žádné alimenty posílat nemáme, ale stejně se bojím, abych to zvládl. 

    Karel, Pelhřimovsko

  • Žádné školy v přírodě, žádné jazykovky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když dojde na různé školní aktivity a věci navíc, musím se s dětmi domluvit, že jednomu zaplatím třeba jazykovku a druhému školu v přírodě, rozhodně nemohou mít oba dva všechno, co se nabízí. A to šetřím na sobě, jak jen můžu. 

    Kamila, Ostrava

    Když chybí táta: Příběhy rodin, od nichž muž odešel

    Když chybí táta: Příběhy rodin, od nichž muž odešel

    Jak se žije rodinám, z nichž jeden rodič odešel? Ačkoli přibývá mužů, kteří se o své děti zajímají, a dětí, které jsou ve střídavé péči, stále platí,…celý článek

    Střídavá péče: Chtít, nebo nechtít? Jen tehdy, když rodiče dokážou nebojovat!

    Střídavá péče: Chtít, nebo nechtít? Jen tehdy, když rodiče dokážou nebojovat!

    Střídavá péče o dítě je za jistých okolností vlastně fajn. Bohužel vyžaduje od rozvedeného páru extrémní míru tolerance a spolupráce, jíž obvykle ale…celý článek

     

     



     

     

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku