Prázdniny u mámy, prázdniny u táty. Jak to snášejí děti po rozvodu?

  • Prázdniny u mámy, prázdniny u táty. Jak to snášejí děti po rozvodu?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. května  2018 
     06:00

    V rodinných vztazích je málo tak výbušných a zároveň citlivých témat, jako je rozhodování o tom, s kým děti rozvedených rodičů stráví prázdniny. Někde se sice otec s matkou domluví, ale stejně to neznamená, že si jejich potomci volné dny skutečně užijí. Jaké jsou vlastně zkušenosti našich čtenářek a jak to vidí psychologové? 

  • Prázdniny jsou moje!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Julie, má známá, se tak jako každý rok trochu bojí prázdnin. Od rozvodu před šesti roky má v péči dnes osmiletou dceru. Už pochopila, že přes počáteční výhrůžky ji otec na prázdniny nakonec nikdy nechce. "Několik let mi už od března vyhrožoval, že se musíme střídat a že nejméně polovinu prázdnin bude u něj a že si předem vybere, která půlka to bude, a na mě že možná něco zbude. To by mi bylo líto, neumím si to představit, navíc jsem na rozdíl od něj několik let neměla nového partnera," líčí Julie. 

    Přesto je nervózní. Zřejmě se ale i letos stejně jako v minulých letech dá čekat, že se někdy v polovině června její bývalý manžel ozve s tím, že je příliš zaneprázdněný a že si dceru vezme týden v srpnu – a to kdoví jestli... 

  • Kdo dá víc, mami a tati?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Margitu štve něco jiného. Její muž měl skvěle placenou práci, ona se starala o syna a domácnost. Když mu bylo sedm, rozvedli se. "Alimenty mám přijatelné, ale na vyskakování to není, protože syn stojí celkem dost peněz, když mu chci zachovat to, co měl předtím, pokud jde třeba o kroužky," říká žena, kterou nebetyčně točí, když se syna v létě muž snaží ohromit nákladnými dovolenými. "Až to může vypadat, že mu to závidím," připouští. 

    Její bývalý manžel se navíc čas od času snaží syna zahrnout drahými dary i jen tak  – jednou mu zničehonic daroval třeba notebook, přitom ho při narozeninách klidně odbude párem rukavic a reklamními dárky z práce s tím, že platí dost na alimentech. Margita přiznává, že nechce, aby její dárky vypadaly nějak odbytě, a tak také většinou pořídí víc, než považuje za vhodné. I pro případ, že by se tatínek tento rok nijak nepředal...

  • Domluva často vázne

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Psychologové by na výše uvedených případech mohli ukazovat jednu chybu za druhou – neschopnost se domluvit, nejistota pro dítě a z toho plynoucí napětí, předhánění se v drahých darech. 

    Podobná rizika by teoreticky mohla být menší třeba tam, kde se prosadily stále populárnější střídavá péče a s ní model, že jeden rok je dítě na půlku prázdnin u matky a druhý rok u otce. Jenže to funguje jen tehdy, když se rodiče domluví a na domluvě už pak nic nemění – pro klid vzájemných vztahů i dětských duší. 

    "Nám to tak fungovalo několik let, ale poslední roky se bývalá žena změnila a zve k sobě děti i v době, kdy mají být u mě, pod různými záminkami – jednou to skončilo tím, že se vrátily po týdnu u mámy  a snažily se mě přemluvit, aby mohly večer zase k ní, ačkoli další prázdninový týden měly jet s námi pod stan. Z toho jsem byl dost smutný a moje přítelkyně, s níž mám malá dvojčata, také," líčí čtenář David z Brna s tím, že u nich rozhodně nejsou děti z dřívějšího vztahu na vedlejší koleji.

  • Táta už tady nebydlí, jen se stavil

    Kempování je zpět! Češi vyrážejí pod stan a do chatiček čím dál tím častěji
    Kempování je zpět! Češi vyrážejí pod stan a do chatiček čím dál tím častěji
    Autor: vystavastanu.cz

    Pozor také na to, abyste příliš idylickými prázdninami v dětech paradoxně nevyvolali falešné naděje ohledně vaší rodiny a vašeho vztahu. Hrozí to třeba tehdy, když se oba expartneři dohodnou a kvůli dětem jsou v létě na pár dní spolu. 

    V čem může nastat potíž, nedávno v internetové poradně vysvětlovala psycholožka Jitka Douchová. "Pokud udržíte mezi sebou klid v zájmu dětí a cítíte to oba stejně, pak v tom není problém. Ale děti musí dostat jasnou informaci, že táta s nimi bude na pár dní třeba na chalupě, ale společně žít jako rodina nebudete, že se tedy nejedná o příslib nové změny."

  • Ideál neexistuje, rodiče musí hledat nejméně špatné řešení

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tak jako tak – rozvedení rodiče mají nejvyšší čas, aby se dohodli na tom, jak pojmou letošní prázdniny a předávání dětí. 

    Rizik je tu dost – vedle těch výše zmíněných není tak vzácná ani situace, kdy oba rodiče mají novou rodinu a malé děti. To větší z rozpadlého manželství je tak trochu navíc a nedere se o něj ani jeden z nich. 

    Podobnou situaci zažívá čtenářka Kateřina. Počítala s tím, že jako každý druhý rok bude její syn z prvního manželství celý měsíc u svého otce, ale ten to odmítl s tím, že si to jeho nová žena nepřeje. "Nakonec – nevadí mi to, ale sama jsem se s přítelem chystala na hory, to jsme tedy zrušili," přiznává žena, že jí vlastní dítě udělalo tak trochu čáru přes rozpočet. S tím, že se za své pocity trochu stydí. 

    Umělec fotil porod syna. Skutečně emotivní a živočišné snímky!

    Umělec fotil porod syna. Skutečně emotivní a živočišné snímky!

    Zděšené a nechápavé pohledy. Přesně tak reagovali lidé, když jim nastávající otec a oceňovaný umělec Buki Koshoni sdělil svůj záměr: fotografovat celý…celý článek

    Fidget spinner: Proč ho vaše dítě potřebuje a kde ho pořídit?

    Fidget spinner: Proč ho vaše dítě potřebuje a kde ho pořídit?

    Fidget spinner se stal mezi českými dětmi hitem. Před koncem školního roku už ho moc neřeší ani učitelé, které donedávna v dětských rukou často rozčiloval.…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku