Střídavá péče: Chtít, nebo nechtít? Jen tehdy, když rodiče dokážou nebojovat!

Video se připravuje ...
Aby střídavá výchova nebyla pro dítě pohromou, je potřeba dohodnout se na pravidlech
VIDEO: Asociace neúplných rodin
Sdílej na facebooku
12. října  2015 
 06:00

Střídavá péče o dítě je za jistých okolností vlastně fajn. Bohužel vyžaduje od rozvedeného páru extrémní míru tolerance a spolupráce, jíž obvykle ale není schopný. Odnese to samozřejmě dítě, které se pravidelně stává rukojmím jedné či druhé strany.

Chápu, proč otcům vadí, že po rozvodu ztrácejí své děti. Rozumím tomu, že na jejich výchovu chtějí mít vliv a že frekvence návštěv jednou za čtrnáct dní na víkend je zoufale málo. Rozvod je vždycky svým způsobem prohra a velká zátěž pro všechny zúčastněné. Málokdy se stane, že rozpadem manželství projdou rodiče s nadhledem a s chutí nadále spolu komunikovat. A pak se z institutu střídavé péče, který má myslet především na blaho dětí, stává v rukou zhrzených partnerů zákeřná zbraň, která zasahuje právě ty, které má chránit – tedy děti. Je jedno, zda muž střídavou péči využívá jako nástroj k vydírání, aby dosáhl výhodnějšího majetkového vyrovnání, nebo nesouhlasící matka štve dítě proti otci a celé jeho nové rodině. Obojí je smrtelné a trestuhodné. Samozřejmě existují případy, kdy je jedna či druhá strana skutečně nezpůsobilá o dítě dostatečně pečovat, a přesto o to usiluje. Ale ruku na srdce – určitě jich nebude většina. Jádrem sporu o střídavku jsou tak obvykle především zraněná ega bývalých manželů a manželek.

Psycholožka Václava Masáková se domnívá, že u dětí do tří let je střídavá péče spíše škodlivá.

PhDr. Václava Masáková
PhDr. Václava Masáková
Autor: Facebook.com
Myslíte si, že z hlediska dítěte je střídavá péče dobrou alternativou?


Jen v tom případě, že se rodiče dokážou domluvit na jednotné výchově a dítě je na takový způsob života dostatečně emočně zralé – tedy ve věku, kdy dokáže sdělit své pocity, pochybnosti a přání. Další podmínkou by měla být krátká vzdálenost bydlišť rodičů tak, aby dítě mělo ostatní sociální zázemí – kamarády, školu a kroužky – neměnné. Rodič, který má v danou dobu dítě v péči, musí být schopný se o něj postarat. Stává se, že soud střídavou péči uzná, ale v reálu to je tak, že jeden rodič se snaží naplnit všechny potřeby dítěte a druhý, když se mu to nehodí, „odloží“ dítě k prarodičům nebo si najme chůvu. To potom předpoklad mít dítě v péči stejnoměrně není naplněn.

Jak na střídavku nahlížíte vy sama?

Tak, jak je interpretována a vyžadována v poslední době, bez podmínek výše uvedených a bez ohledu na reálné potřeby dětí ji nevidím vždy jako dobrou možnost, jak zachovat dětem optimální podmínky pro jejich vývoj. U dětí do tří let je tato forma dokonce spíše škodlivá. V tomto vývojovém období dítě potřebuje jednu stabilní pečující osobu. Výzkumy ukázaly, že pokud tato podmínka není naplněna, v dospělosti bývají takoví jedinci emočně nestabilní a mívají i psychické problémy. Proto jsem velmi opatrná v posuzování vhodnosti střídavé péče – hlavně tam, kde se jedná o děti mladší tří let.

Setkáváte se v praxi s tím, že by v důsledku tohoto režimu měly děti nějaké psychické problémy?

Děti se často potácejí ve vnitřním konfliktu, zda rodiče, u kterého zrovna nejsou, nezrazují. Nastávají problémy s počuráváním nebo zvracením předtím, než mají jít k druhému rodiči – prostě s klasickými neurotickými projevy. To prozrazuje velké vnitřní napětí dítěte. Obvykle to také odráží nevyřešený konflikt a nedobré vztahy mezi rozvedenými rodiči.

Může děti negativně ovlivnit, když jeden z rodičů rozhodnutí soudu odmítá a s dítětem manipuluje, aby se samo postavilo proti tomu druhému?

Nemusí hned jít o přímou manipulaci. Někdy je to nevědomá reakce v podobě zvýšené úzkosti a strachu nebo zlosti na druhého z rodičů. V takovém případě dítě volí stabilitu a klid u toho z rodičů, který mu je může poskytnout. Střídavé péči se brání. Je to vlastně obranný mechanismus před destabilizací a dalším citovým zraněním.

5 věcí, které musí rodiče naučit své děti, aby byly šťastné

5 věcí, které musí rodiče naučit své děti, aby byly šťastné

Na otázku, co by nejvíce přáli svým dětem, odpoví většina rodičů: aby byly šťastné. A k tomu vlastně směřujeme celou svou výchovu. Řešíme, jestli nenastupují…celý článek

Tolik psycholožka Václava Masáková. A jaká jsou pravidla pro úspěšnou střídavou péči?

  • Musíte se vždy umět domluvit ve prospěch dítěte.
  • Vzájemně se musíte tolerovat a respektovat.
  • Panuje mezi vámi shoda ohledně výchovných principů.
  • Dokážete před dítětem jeden druhého neočerňovat.
  • Vzájemně se pravdivě informujete o tom, co důležitého se dělo v nepřítomnosti toho druhého.
  • Před dítětem mluvíte pravdu.
  • Dítě nesmí být prostředníkem pro řešení konfliktů mezi otcem a matkou.
  • Střídavá péče není soutěž o jeho lásku a sympatie.
  • O výchovných problémech vždy mluvte nejprve s druhým rodičem.
Sdílej na facebooku
Autor: Alena Dušková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku