Na vlastní kůži: Jak přežít Vánoce v sešívané rodině

  • Na vlastní kůži: Jak přežít Vánoce v sešívané rodině
    Foto: Profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    16. prosince  2016 
     06:00

    Znáte tenhle: „Moje děti a tvoje děti bijí naše děti.“? Přibývá rodin, pro které to není vtip. Říká se jim patchworkové, česky sešívané. Rodiče a děti z více vztahů. Jak řeší Vánoce? Něco o tom vím, protože naše velká rodina je přesně taková. 

  • Jak to vypadá u nás?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    U nás doma to vypadá takhle: Moje a naše společné děti jsou u nás každé Vánoce, manželovy děti každé druhé. A jak jsem se toho bála, dneska už se mi více líbí ty, když je nás doma víc. A to přesto, že to znamená připravit nejen kapra (protože ho mají rádi moji synové), ale taky lososa (pro manželovy děti), dělat kaši a salát, někdy i řízky. Polévku nejí nikdo, takže tu si ušetříme.

    Na plánování vánočních dárků mám excelovou tabulku – ne snad, že by jich bylo tolik, ale abych na nikoho nezapomněla. A na tradiční štědrovečerní výlet s námi pořád chodí všechny děti, ačkoli ty velké jsou jinak doma méně a méně. A kolik že dětem je? Mým synům 16 a 19, manželovu synovi 19 a jeho dceři 17 a našim společným dětem z nového manželství rok a pět let. 

  • Nepoměr a bolení žaludku

    ...
    ...
    Autor: Profimedia.cz

    "Každý rok mě od půlky listopadu bolí žaludek, protože čekám, s jakým nápadem na vánoční dárek přijde bývalá žena mého muže. Jejich dcera sice většinu doby žije s námi, ale její matce to nijak nebrání diktovat nám, co všechno bychom jí měli pořídit,“ líčí mi moje známá Laďka.

    S druhým mužem vychovává kromě zmíněné patnáctileté dívky svoje desetiletá dvojčata kluky a společně mají tříletou dceru. „Máme limit plus minus dva tisíce korun na vánoční dárky pro každého. Loni exmanželka muže vymyslela, že by jejich dcera mohla dostat počítač, protože ho časem na gymnáziu bude potřebovat. A to pořádný notebook za patnáct tisíc s tím, že my dáme pět, ona pět a zbylých pět že dají dohromady babičky a dědečkové. Nakonec se počítač nekonal, ale byl to boj,“ dodává Laďka. Počítač dívka dostala později k narozeninám. Podle Laďky by určitě stačil levnější, ale budiž, coby dárek k narozeninám je podle ní lepší než pod stromečkem, kde by si minimálně její synové všimli, že mezi hodnotou dárků panuje jistý nepoměr.

  • Radši si to nakreslete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jasně, není pěkné zredukovat Vánoce na dárky, ale já jí rozumím – my jsme taky patchworková rodina a podobné situace znám hodně dobře. Jakmile dojde na vánoční svátky, nedá se podobným debatám prakticky vyhnout a stojí to hodně nervů. Občas je to chůze po hodně tenkém ledě, protože říct už tak poněkud vynervovanému muži (připadá si jako mezi dvěma mlýnskými koly, jak nejednou řekl), že není možné, aby vaše děti dostaly méně kvůli jeho dětem, vyžaduje jistou dávku odvahy. Třaskavých témat spojených s vánočními svátky je ale rozhodně víc. Třeba kde přesně kdo stráví Štědrý den a kde Boží hod a jak to bude na Štěpána.

    Možná si ještě pamatujete, jak jste se učila kloubit vánoční zvyky z vaší původní rodiny s rodinou vašeho manžela včetně tradičního harmonogramu návštěv. Teď to celé vynásobte dvěma, protože do hry vstupuje hned několik rodin se svými zvyky najednou. Možná vám to celé začíná připadat nepřehledné, ale přesně tak to patchworkové rodiny mají. Někdy má člověk pocit, že by si všechny ty vztahy a proměnné měl nakreslit, aby měl vůbec jasno. Jasno přitom často není do poslední chvíle.

  • Všichni dohromady

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Chcete příklad ze života? Tady jeden od jiné mé kamarádky. Před několika lety to měli před svátky hodně napínavé. Má dceru výhradně ve své péči, její přítel má dceru ve střídavé péči. Jeho bývalá žena si tehdy našla novou lásku, a jelikož nový muž jejího života měl děti jen občas, napadlo ji, že s ním stráví Vánoce na horách, a to bez dcery, kterou do té doby měla na Štědrý den každý rok u sebe. Vymyslela to do detailu, ale nepočítala s tím, že devítiletá holčička v předvečer toho tajemného dne řekne NE. A tak to i ten rok bylo jako vždycky, strávila Štědrý den se svou matkou.

  • Co radí psycholog

    ...
    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Mně přišlo, že by se dětem až tak ustupovat nemuselo, ale psycholog Patrik Procházka to naopak doporučuje. „Nemyslím tím ustupování v hodnotě darů a přeháněním to s nimi, ale ustupovat, pokud jde o přání, jak by měly Vánoce vypadat, protože pro děti je to hodně důležité,“ doporučuje odborník. Ten nicméně za ideální považuje, kdyby se všichni ti rodiče domluvili a rodiny strávily alespoň kousek Vánoc společně. To ale považuju za vyloučené i u rodin, kde noví partneři nerozbili původní vztahy. Soudím, že by tím vzniklo tolik napětí, že by to děti nakonec nepotěšilo.

  • Každému jeho rituály

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Souhlasím ovšem s psychologem Procházkou v tom, že je dobré, když si nová rodina vytvoří svoje rituály a zároveň když zařadí alespoň nějaké z těch, které děti znají z původních rodin. Že jich bude trochu moc? Tak to prostě chodí, nakonec si to nějak sedne – může to trvat i několik let. Vím, o čem mluvím.

    Stejně také se doporučuje moc neplánovat a hlavně se na plány moc neupínat. Můj muž má děti ve střídavé péči s tím, že jedny Vánoce jsou u maminky, jedny u nás. Funguje to spolehlivě, ale klidně se může stát, že na „naše Vánoce“ jim maminka 23. prosince zavolá, ať si k ní přijdou ozdobit stromeček. Proč vlastně ne? „Pokud to jen trochu jde, nabídněte dětem také více variant štědrovečerní večeře,“ doporučuje ještě psycholog. Dá to víc práce, ale zase ne tolik, aby se to nedalo zvládnout – u nás jsme to jeden rok dotáhli až na pět různých variant, protože můj muž je navíc vegetarián – a když už, tak už.

  • Kdo tady má přednost?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Skutečně sešívaná rodina je taková, kde děti z více vztahů žijí trvale nebo alespoň ve střídavé péči, ale můžeme sem zařadit i takové, kde například otcovy děti z minulého vztahu přicházejí jen každý druhý víkend. I to se samozřejmě odráží na podobě Vánoc. „Pro rodiče v podobné situaci může být těžké řešit vánoční rozvrh, ale platí, že přednost by měla mít nová rodina, i když je to náročné,“ míní psycholog. Neznamená to, že má děti z minulého vztahu ignorovat, ale že není možné, aby jeho vánoční rozvrh sestavila první žena.

    Mimochodem, snažila jsem se k tomu, jak přežít Vánoce v patchworkové rodině, najít více odborných rad, ale asi žádné k mání nejsou. Psychologové na tohle téma vesměs trousili jen obecné rady, literatura se tím tolik nezabývá. Takže nezbývá než skočit do vody a plavat. Nakonec se to dá.

  • Tři zlatá pravidla

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Plánujte jen s mírou. Jistý itinerář mít musíte, ale buďte připravená improvizovat a ustupovat, protože tolerance a umění kompromisu se tady cení vysoko.

    Udělejte to podle svého. Je hezké se inspirovat u jiných patchworkových rodin, ale počítejte spíše s tím, že většina z jejich zvyků bude nepřenosná, a vy tak budete muset vymyslet vlastní. Na druhou stranu nezapomeňte zakomponovat něco z původních rodin, potomci ze všech stran to ocení.

    Nedejte na řeči a rady. Coby atypická rodina jistě dostanete nějaké ty nevyžádané rady, nebo dokonce zazní kritika. Nic si z toho nedělejte. 

    Co si o nás skutečně myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

    Co si o nás skutečně myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

    Osmiletí školáci jsou vlastně ještě dost malí, ne? Jenže oni si to nemyslí. My bychom jim ještě kupovali hračky, oni touží spíše po mobilech a tabletech.…celý článek

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku