Bojujte o alimenty. Kvůli dětem, ne kvůli sobě. Možností přibývá

Bojujte o alimenty. Kvůli dětem, ne kvůli sobě. Možností přibývá
Rodiče, kteří nedostávají žádné nebo nízké alimenty, by se měli bránit
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
7. září  2015 
 06:00

Také se vás to týká? Vaše rodina se rozpadla, máte za sebou rozvod či rozchod a teď žijete v takzvané rodině neúplné. V takových vyrůstá celkem 400 tisíc dětí, přičemž třetina z nich je ohrožena chudobou. Může za to fakt, že alimenty jsou příliš nízké, případně jde přímo o neplacení výživného. To je sice trestným činem, ale získat chybějící peníze je hodně těžké. A spoléhat se na soudní vymáhání rozhodně nestačí. 

"Když můj bývalý muž třetím rokem neposílal na našeho syna ani korunu, rozhodla jsem se dát to k soudu, ačkoli mi bylo jasné, že tím naše vztahy definitivně pošlu k bodu mrazu," líčí čtyřicátnice Laďka z Prahy. Dluh se pomalu šplhal ke sto tisícům korun, otec navíc o dítě nejevil žádný zájem, přes dva roky ho neviděl, nevolal mu, natož aby mu třeba popřál k narozeninám. 

Loni na jaře Laďka podala trestní oznámení, někdy začátkem loňského léta byl její muž v nepřítomnosti odsouzen k doplacení dluhu, měl na to 15 měsíců podmíněně. Neozval se, neposlal nic. Teď se Laďce ozval soudce, znovu ji pozval k výslechu a řekl jí, že jejího muže za neplacení pošle za mříže. 

Výživné po rozvodu: Dvě zásadní změny, které přináší nový Občanský zákoník

Výživné po rozvodu: Dvě zásadní změny, které přináší nový Občanský zákoník

Nový občanský zákoník není v oblasti vyživovacích povinností strašákem, jen přesněji upravuje to, co známe, a změny přináší tam, kde to odpovídá současné…celý článek

Fajn, řeklo by se. Ale ani moc ne. Kromě toho, že ani Laďka, ani bývalí přátelé jejího muže, ani soudce nevědí, kde se bývalý manžel pohybuje, zavření za mříže neznamená, že dluhy doplatí. Může něco posílat z výdělku, pokud za mřížemi nějaký bude mít, ale systémové řešení do budoucna to zrovna není. 

Bude za neplatiče platit dluhy stát? 

...
...
Autor: Shutterstock.com

Letos na jaře se začalo mluvit o tom, že by za neplatící rodiče mohl dlužné výživné platit stát. Návrh se zatím dál nedostal (ačkoli řešení problémů s alimenty má vláda ve svém programovém prohlášení), prvotní nadšení navíc poněkud ochladlo. 

Nárok na náhradu by měl jen někdo, a navíc by její výše byla výrazně omezena. Hrozilo by navíc, že kvůli ní přijdou matky o jiné sociální dávky. 

Mimochodem je fér psát o rodičích, kteří mají po rozvodu v péči děti, a o rodičích, kteří na ně mají platit výživné. Nicméně fér je také napsat, že v naprosté většině mají děti v péči matky a že mezi dlužníky zase většinou patří otcové. 

V praxi se ukazuje, že daleko spíše uspěje rodič, který pošle neplatiče do exekuce. Což je krok, do kterého se mnoha lidem nechce – a já to naprosto chápu. Přesto si myslím, že by to rodiče, kterým ti druzí dluží alimenty, měli dělat. Ne kvůli sobě, ale kvůli dětem – protože ty v praxi skutečně doplácejí na to, že se na ně druhý rodič vykašlal. 

A nejde jen o řekněme povrchní věci, jako je značkové oblečení. Jde třeba o vzdělání. To státní je sice zadarmo, ale dobré jazykové kurzy už ne. O možnost vyjet na pár měsíců na jinou školu do zahraničí, o cestování jako takové. 

Pomoci s dalším postupem může nově zřízená videoporadna pro neúplné rodiny, kterou natáčí Asociace neúplných rodin, na jejímž webu najdete další užitečné informace. 

Další možností je obrátit se na nový projekt Alimenty dětem, který nabízí mimo jiné bezplatnou konzultaci nebo pomoc s exekucí tak, aby rodič sotva vycházející s penězi nemusel platit obvyklé taxy.  

Jaké má vlastně dneska možnosti rodič, který není spokojen s výší alimentů nebo nedostává žádné?

  • Může se obrátit na soud a požádat o zvýšení výživného.
  • V případě, že druhý rodič neplatí alimenty vůbec, může podat trestní oznámení a případ se dostane k soudu, obvykle dojde na podmíněný trest s povinností doplacení dlužných alimentů, případně může viník přijít o řidičák.
  • Pokud rodič nadále neplatí, je možné podat návrh na exekuci u soudu, ten však má malé pravomoci a šance, že něco vymůže, činí sotva pár procent.
  • Je rovněž možné obrátit se přímo na exekutora, tato cesta je nejúspěšnější (cca 40 procent případů), ale je zároveň poměrně drahá, protože exekutor bude chtít za své služby minimálně deset až patnáct tisíc korun, a to i v případě, že nic nevymůže – tehdy je platí rodič, který o jeho služby požádal.
  • Nové služby pro rodiče umožňují využití služby exekutora za podstatně menší peníze či zdarma
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku