Jak vypadá hypnoporod, kterým rodila Kate? Můžete si ho dopřát i v Česku!

Kate vypadala opět po porodu báječně. Bylo to i díky hypnoporodu?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
24. dubna  2018 
 10:15

Pouze sedm hodin po porodu vystoupila Kate před porodnici. V červených šatech, s dítětem v náručí a s Williamem po boku byla opět okouzlující. Celý svět se diví, jak je to možné. Prý je to i díky hypnoporodu. "Je vidět, že byla dobře naladěná," říká odbornice na hypnoporody. Jak takový porod funguje a je opravdu tak zázračný? 

"Myslím si, že Kate byla na porod velmi dobře naladěná. A bylo to díky metodě hypnoporodní terapeutky Katherine Graves, která ji na porod skvěle připravila," tvrdí lektorka hypnoporodních kurzů nazvaných Porod je krásný Kateřina Plzáková.

Podle ní ale není v Británii hypnoporod ničím neobvyklým. "V Anglii je to naprosto běžná záležitost. Jako tady ženy chodí na jógu a pilates, tam navštěvují těhotné ženy hypnobirthing courses," vysvětluje odbornice, která vystudovala kurz právě u již zmíněné Katherine Graves. Kate se tak zachovala jako běžná Britka. 

Hypnoporody teď na ostrovech prožívají naprostý boom. "Každý měsíc se vyškolí dalších třicet nových hypnoterapeutek, aby mohly dál pomáhat ženám při porodu," dodává lektorka. 

Hypnoporod není hypnóza! Záleží na mysli a uvolnění

Zapomeňte na to, že hypnoporod znamená, že by snad žena upadla do hypnózy a porodila, ani nevěděla jak. V čem je tedy tak zázračný? Je to zkrátka metoda, která využívá našich přirozených schopností k tomu, aby byl porod co nejméně bolestivý a žena na něj vzpomínala jen v dobrém. 

Podívejte se na potomky Kate a Williama v galerii:

"Když se řekne hypnoporod, mnoho lidí si myslí, že jde o hypnózu. Ale je to spíš určitý druh meditace. Žena se musí uvolnit a být napojená co nejvíce sama na sebe. Na instinkty, které v sobě má. My jí jen dodáváme techniky, které toto uvolnění podporují," vysvětluje Plzáková.

ČTĚTE TAKÉ: Hypnoporodní techniky pomáhají k uvolněnému porodu, říkají lektorky Katka a Petra

Konkrétně jde o techniku relaxace, vizualizace, afirmace a dýchání. Vše funguje na principu Pavlovova reflexu (naučená podvědomá reakce na určitý podnět – pozn. redakce). "Hypnoporodní terapeutky pomáhají ženám udržet je v porodním procesu napojené na sebe sama. Třeba jen myšlenkou. Pokud je něco vyruší, my je učíme, jak se do stavu uvolnění zase dostat," říká lektorka. 

Ženám škodí podmínky porodu nebo psychika

Pokud žena v těhotenství hypnoporodní techniky pravidelně procvičuje, může si stav uvolnění a sebedůvěry navodit v průběhu porodu. Stejně to měla i vévodkyně Kate. Ta díky hypnoporodu přivedla zřejmě poměrně snadno a rychle na svět už třetího potomka. A opět potom vypadala úžasně. Jistě, měla k ruce kadeřníka a vizážistku, ale i tak jí to sedm hodin po porodu neskutečně slušelo a byla fit.

Kateřina Plzáková míní, že to může být právě i díky hypnoporodu. "Myslím si, že ženské tělo je vybavené tak, aby po porodu vypadalo hned dobře a nebylo devastované. To nás devastují jen podmínky, ve kterých rodíme, nebo to psychické rozpoložení, které máme. Kate byla dobře naladěná," vysvětluje. Díky hypnoporodním technikám se podle Plzákové cítí ženy velmi jisté a je jim dobře.

Jak je to v České republice?

Pokud chce žena porodit pomocí hypnoporodních praktik, jak dlouho před porodem musí trénovat? "Štěstí přeje všem připraveným. Když nebudu praktikovat, tak nebudu mít," říká Plzáková. Podle ní opravdu platí pravidlo "čím déle, tím lépe", ale je to hodně individuální. "Jsou ženy, kterým stačí trénovat měsíc před porodem. Alespoň to, že se trochu naladí, jim může změnit spoustu věcí. Samozřejmě se ale nedostanou do těch technik tak hluboko," dodává. 

A je hypnoporod skutečně pro každou ženu? Podle lektorky dokáže každá těhotná žena relaxovat, snad i mnohem lépe než kdokoliv jiný. Hypnoporod je dle jejího názoru určen pro ty ženy, které jsou ochotné pracovat s myslí. "Je to jako s jógou. Někdo cvičí fyzicky, někdo spíš duševně," říká.

William a Kate představili třetího potomka

V České republice začíná být o kurzy zájem a porodnice je pomalu akceptují. Do porodního plánu si můžete napsat, že se připravujete hypnoporodní technikou. "V porodnici by to měli respektovat. Třeba že posloucháte relaxační melodii nebo máte s sebou obrázky, na které se díváte," radí Plzáková. Ale nikdo vám to nezaručí, protože spousta lékařů se na hypnoporod dívá skepticky – jako na alternativní techniku, která by měla v případě potřeby ustoupit nemocniční rutině. A tou potřebou může být třeba i to, že je nutné natočit rutinní monitor. 

„Co se takzvaného hypnoporodu týče – to, o čem se píše, lze považovat za zcela standardní nefarmakologické metody, jimiž lze ženám ulehčit od porodních bolestí a stresu. Používají se vcelku běžně a na celém světě," uvedl profesor Antonín Pařízek, šéf Perinatologického centra Porodnice U Apolináře.

Plzáková na svých kurzech ukazuje nejen hypnoporodní metody, ale i to, jak to funguje v českém systému. Je důležité, aby ženy byly připravené úplně na všechno. "Aby se pak nevznášely na růžovém obláčku, že když si budou dýchat a vizualizovat, že je to zachrání," uzavírá lektorka. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku