12. týden: Nekonečné čekání v čekárně

12. týden: Nekonečné čekání v čekárně
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
27. dubna  2017 
 11:26

Otevírám náš šuplík v kuchyni a vytahuji jednu z mnoha krabiček léků. Každých osm hodin si pravidelně beru dvě tabletky utrogestanu a ráno k němu nasazuji probiotika, protože jsem v nemocnici dostávala antibiotika. A také kyselina listová a těhotenské vitaminy samozřejmě nesmějí chybět. Na večer si ještě ke svému každodennímu koktejlu zdraví přidávám speciální bílkovinový prášek, který mám opět kvůli prodělané nemoci, a navrch přidávám injekci fraxiparinu, kterou mi vytrvale píchá manžel. 

A doufám, že mi na zítřejší kontrole u gynekoložky bude řečeno, abychom s ukončením 12. týdne ukončili i aplikování injekcí. Sice by se mohlo zdát, že si člověk na ně po těch všech měsících zvykne, ale realita je jinde. Kůži na pažích a stehnech mám od pravidelného píchání injekcí tak ztvrdlou, že poslední dva týdny se nám ještě ani jednou nepodařilo lék aplikovat tak, aby se v místě vpichu neudělaly modřinka a boule. Nepřála bych vám vidět mé ruce a nohy… Tak snad si za pár dní oddychnu. 

Takhle se cítí těhotné! Kreslířka vtipně zachytila jejich trápení

Takhle se cítí těhotné! Kreslířka vtipně zachytila jejich trápení

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě ženy? Jak se to vezme! Samozřejmě jsou chvíle, kdy je člověku dobře, těší se na dítě a je to skutečně…celý článek

Když jsem byla poprvé těhotná, vždy jsem se na návštěvu ke gynekoložce těšila. A protože jsem byla po léčbě v centru asistované reprodukce, byly mé návštěvy častější, než bývá běžné u bezproblémových těhotenství. K doktorce jsem naklusala v šestém, devátém a jedenáctém týdnu těhotenství.

Bohužel tehdy poslední návštěva dopadla velmi nešťastně. Při kontrole se paní doktorka začala tvářit divně a bylo mi jasné, že je něco špatně. Pak to přišlo. Oznámila mi, že bohužel našemu miminku přestalo bít srdíčko. Podle velikosti plodu se tak stalo den nebo dva po naší poslední kontrole v 9. týdnu, což bylo mimochodem poprvé a naposled, co jsem srdíčko našeho miminka slyšela.

Maturita 2017: Příšerná témata slohovek! Viděli v Cermatu nějaké mladé lidi?

Maturita 2017: Příšerná témata slohovek! Viděli v Cermatu nějaké mladé lidi?

Můj nejstarší syn tenhle týden začal maturovat. Jako asi sedmdesát tisíc jeho vrstevníků psal v úterý slohovou práci. Dost je lituju, témata, z nichž…celý článek

Snažila jsem se nebýt hysterická a brečet tak nějak kultivovaně. Doktorka na mě tehdy chrlila informace, že si musím ihned domluvit kyretáž v nějaké z pražských nemocnic a ukázat se mám někdy za dva nebo tři týdny na kontrolu. Na mé otázky, jak se to mohlo stát, mi odpověděla, že „to se prostě stává“ a že mám být ráda, že to přišlo teď, a ne později, třeba v době, kdy bych už cítila pohyby miminka.

 Co se skutečně děje v děloze během těhotenství:

Spolu se zprávou mě předala do sesterny, kde jsem si měla domluvit konkrétní termín další mé návštěvy. Celá konsternovaná jsem vyšla z budovy gynekologie a snažila jsem se to všechno pochopit. Nemohla jsem! Jen jsem propukla v hysterický řev a volala manželovi, ať pro mě rychle přijede.

Při čekání na něj jsem stála na parkovišti a usilovně plakala. Procházelo okolo mě mnoho lidí, ale ani jeden z nich se nezastavil, aby se zeptal, jestli jsem v pořádku. Když dorazil manžel, v autě jsme si oba dobrou půlhodinu pobrečeli v objetí.

Jak to tehdy bylo a čeho se bojím? 

Pak vyvstala otázka: Co teď? Věděla jsem, že musím do nějaké nemocnice, ale když jsem se v ordinaci ptala do které, bylo mi řečeno, že je to jedno, a doporučeno, abych si je všechny sama obvolala a zjistila, kde mě vezmou. Skončila jsem tak na Vinohradech. Za dva týdny jsem přišla na kontrolu ke stávající gynekoložce a nutno podotknout, že to zde byla má poslední návštěva. Možná jsem opravdu velmi přecitlivělá, ale už po chování při minulé návštěvě jsem byla rozhodnuta si najít jinou lékařku a tato kontrola mě v tom jedině utvrdila.

Další kontrola už proběhla v jiném městě a přímo na klinice, kde mají jak IVF oddělení (díky kterému jsme mimíse upekli), tak klasickou gynekologii, v jejíž čekárně právě sedím a všechny tyto příhody se mi honí hlavou. A najednou zavolá sestřička moje jméno.

V ordinaci nervózně usedám na křeslo a nedočkavě pozoruji obrazovku ultrazvuku. Když spatřím čile se hýbajícího prcka, uleví se mi. A v okamžiku pronesení věty o tom, že je všechno v naprostém pořádku, mi padá kámen ze srdce. Z ordinace si odnáším fotky mimina a jsem nesmírně dojatá. Jo a za čtyři dny po kontrole si píchám poslední injekci fraxiparinu. Jupí!

Křečové žíly ve vagině: Trápí zejména těhotné ženy. Co s nimi?

Křečové žíly ve vagině: Trápí zejména těhotné ženy. Co s nimi?

Potíž, o které se nemluví, a přitom trápí překvapivě mnoho žen. Křečové žíly ve vagině se objevují zejména v těhotenství a mohou být mimořádně bolestivé…celý článek

10+1 tip, jak si nenechat otrávit těhotenství, a naopak si ho užít

10+1 tip, jak si nenechat otrávit těhotenství, a naopak si ho užít

Ať je vaše těhotenství vymodlené nebo je to spíše překvapení, vězte, že přijdou chvíle, kdy vám tento stav nebude připadat zrovna požehnaný. Pokud…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Michaela Kaňoková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku