14. týden: Když udeřily bacily

14. týden: Když udeřily bacily
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. května  2017 
 10:43

Zima je pro chřipky a nachlazení jako stvořená. Celý první trimestr jsem se jako čert kříži snažila vyhýbat prostorům s velkou koncentrací lidí. Teď, když jsem se konečně přehoupla do druhého trimestru, uklidňovala jsem sama sebe, že největší rizika pominuly a já mohu zase začít chodit více mezi lidi. S manželem a jeho mamkou jsme se tak rozjeli za jejich tetou na Třinecko. 

Dlouho jsem přemýšlela nad tím, zdali už širší rodině oznámit těhotenství. Pak jsem ale uznala, že není kam spěchat. Přeci jen ve mně stále hlodá červ nejistoty po minulé zkušenosti a tak jsem se rozhodla raději mlčet až do další kontroly u gynekoložky. Sice už se mi bříško rýsuje a v úplém tričku je již trochu patrné, ale když si vezmu volnou mikinu, nemá nikdo šanci nic poznat.

Co se v těle děje během těhotenství: Podívejte se na video

Když jsme dorazili k manželově tetě domů, hned na úvod mě přivítala zima, na kterou nejsem z našeho přetopeného bytu zvyklá. Nutno podotknout, že manželova teta žije sama ve velkém dvougeneračním domě, který není snadné vytopit. Sama už je na nižší teploty tak adaptována, že jí zřejmě nepřijde, že by návštěvě mohla být zima. A ta mi teda byla.

Večer už kašlu

Bohužel důsledek této návštěvy na sebe nenechal dlouho čekat. My těhotné jsme přeci jen trochu náchylnější na různé viry a prochlazení. Večer už jsem začala pokašlávat a smrkat. Na druhý den, v neděli, jsem zůstala celý den v posteli. Na internetu jsem se snažila vyčíst všechny babské rady, jak bojovat s rýmou i kašlem.

Cibulový čaj, zázvorový čaj, spousta citrónu, medu a ovoce – to byl můj koktejl po několik dní. Nejvíc zabrat mi ale dal suchý kašel. S každým zakašláním intuitivně chytila břicho, které se pokaždé pořádně otřásalo. V tomto týdnu ještě nelze cítit pohyby dítěte, a tak si říkám, ještě, že není větší, jinak by mě asi v břiše za tyhle otřesy pěkně pokopalo.

Tím, že přírodní léčba není tak účinná jako dryjáky z lékárny, trvá vyléčení o něco déle. Každopádně se po pěti dnech cítím trochu lépe. Sice mi cibule leze i ušima, ale konečně začínám spát i v noci a mohu se zase trochu věnovat práci z domu.

Jak se bude jmenovat? 

Donucený odpočinek a nicnedělání mě přinutil k většímu zastavení se a přemýšlení také nad budoucím jménem dítěte. S manželem se shodneme na dvou variantách pro kluka, ale u holky to je vyloženě boj. Vypadá to, že pro mého muže asi neexistuje dívčí jméno, ke kterému by nevymyslel nějaký rádoby vtipný nebo hanlivý přídomek.

Manažer, popelář, herečka nebo lékařka? Jméno ovlivňuje, co z dítěte bude, tvrdí vědci

Manažer, popelář, herečka nebo lékařka? Jméno ovlivňuje, co z dítěte bude, tvrdí vědci

Jméno, jaké pro potomka vyberete, poměrně hodně ovlivní to, jak si časem povede mezi vrstevníky a dále v životě. Není v tom žádná magie, rozhoduje…celý článek

Jediné holčičí jméno, na kterém jsme se shodli, byla Adélka. Ta se mi sice moc líbí, jen mi vadí, že je u nás tak oblíbené a poslední roky figuruje mezi top pětkou. Sama jsem jako Michaela narozená v 80. letech zažívala ve školce, všech školách i v práci, že v každém kolektivu nás bylo hned několik držitelek tohoto jména. A věřte mi, není to nic příjemného!

Proto jsem se zařekla, že svému potomkovi nedám jméno, jež se bude hojně skloňovat na všech dětských hřištích. Tak nevím, nevím, jestli vezme za své moje předsevzetí a nakonec to bude Adélka nebo se mi přeci jen podaří manžela zpracovat na Ellu, Lindu či Justýnu…. A jména pro kluka? To se nějak nedokážeme rozhodnout mezi Filipem, Kryštofem a Štěpánem. I když teda máme oba s manželem předtuchu, že to bude holka, a proto pracovní název mimina zůstává Adélka.

 

Ve 42 zkuste přirozené početí spíš než IVF, radí lékař. Proč?

Ve 42 zkuste přirozené početí spíš než IVF, radí lékař. Proč?

Čím starší žena, tím nižší je šance, že se jí podaří otěhotnět. Pravděpodobnost úspěšného početí se výrazně snižuje už po pětatřicítce, po čtyřicítce…celý článek

Chlapeček se narodil s úplně bílými vlasy! Albín však není. Jak je to možné?

Chlapeček se narodil s úplně bílými vlasy! Albín však není. Jak je to možné?

Když se před časem v maďarském Székesfehérváru narodil chlapec s úplně bílými vlasy, byli v šoku jak jeho rodiče, tak personál. Protože to se hned…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Michaela Kaňoková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku