22. týden: První kopance!

22. týden: První kopance!
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
8. června  2017 
 12:18

Ležím v noci v posteli a nemohu usnout. Poslední dobou buď nemohu dlouho usnout a v posteli se převaluji, nebo naopak usnu jako zabitá, ale okolo 4. hodiny ranní se zničehonic probudím. Už si ani nepamatuji, kdy jsem v poklidu prospala celou noc. Víte, co je na tom ale nejhorší? Když vám všechny zasloužilé matky radí, ať se teď vyspíte do zásoby, protože až se miminko narodí, tak se "hooodně dlouho" nevyspíte. Jak to mám ale sakra asi zařídit? 

A tak ležím v té posteli, urputně se snažím spát a zároveň si vyčítám, že když se teď nenaspím dosyta, tak se v létě zhroutím nevyspáním. Čím dále více jsem na sebe naštvaná. A v tom to poprvé ucítím! Nejsou to vzduchové bubliny jako vždycky, ale jakoby ťukání zevnitř. Trochu znejistím, jestli si náhodou něco nenamlouvám, ale malá mě kopne ještě několikrát. Asi mě chce ujistit, že se nemýlím a je to opravdu ona, kdo se mnou komunikuje. Je to hrozně zvláštní pocit… Moc hezký!

Zdravotní problémy, které trápí těhotné. Co platí na zácpu a co na cukrovku?

Zdravotní problémy, které trápí těhotné. Co platí na zácpu a co na cukrovku?

Trápí vás křeče v lýtkách? Nejspíše za to může nedostatek hořčíku. Těhotné ženy však mívají i jiné trable, častá je například zácpa, padání vlasů nebo…celý článek

Opět se tento týden vydávám do ordinace. Tentokráte ale k své gynekoložce, což mě vzhledem k tomu, že mám super doktorku, nabíjí větším optimismem než v čekárně jiných doktorů. Navíc jediné, s čím teď zdravotně bojuji, jsou „jen“ migrény. Ty mě ale trápí celý život. Říká se, že v těhotenství je to s nimi buď všechno, nebo nic, čili buď vás opustí a vy máte alespoň pro tuto dobu klid, nebo vám naopak nedají pokoj. U mě je to bohužel ta druhá varianta.

Migrény mě provázely už v prvním trimestru a ani v druhém si nedají říct a neustupují. Má doktorka mi na ně napsala sáčky magnezia rozpustné ve vodě, které beru ráno a večer. Povolen je také panadol a v druhém trimestru i ibalgin. Ten ale já rezolutně odmítám! Maximálně si vezmu panadol, i když to už musí být pořádný záchvat migrény, abych se k němu uchýlila.

Káva jako lék na migrénu? Ano!

V podstatě po prášku sahám, až když zklamou všechny ostatní pokusy migrénu odehnat, jako jsou ležení ve vyvětrané místnosti, masírování spánku alpou, masáž zátylku horkou vodou a obklady hlavy. A poslední dobou také sahám ještě po jedné metodě na utišení migrény, kterou je silné kafe.

Před těhotenstvím jsem byla vášnivým popíječem kávy, v prvním trimestru jsem se pak kávy úplně vzdala a nyní ji používám jako lék na migrénu. A víte co? Dost často to pomáhá! Četla jsem, že jeden šálek kávy denně v těhotenství miminku nijak neublíží. I tak se ale snažím kafe jen tak nepít a šetřit si ho na „záchranu“, až mě začne bolet hlava. Což je ovšem tak čtyřikrát až pětkrát týdně. Jsem proto zvědavá, jak s migrénami zahýbe třetí trimestr.

3 tipy pro přežití prvních tří měsíců s dítětem: To dáte!

3 tipy pro přežití prvních tří měsíců s dítětem: To dáte!

První hodiny, dny a týdny s miminkem můžou být stejně úžasné jako děsivé. Rodiče sice vědí, že novorozené dítě vyžaduje nepřetržitou péči, ale velmi…celý článek

Takže kromě těchto mých stesků na bolesti hlavy proběhla těhotenská poradna zcela v pořádku. Dokonce jsem už dohnala váhový deficit, který jsem podle tabulek a doktorky donedávna měla. S holčičkou obě hezky přibíráme a já mám nahoře 3,5 kila. No, malá možná trochu více, než by měla, ale prý je lepší, aby byla o týden větší než menší.

Čím mě ale doktorka překvapila, byl dotaz, jestli může můj specifický případ použít jako kazuistiku pro mezinárodní konferenci a do odborného tisku. Samozřejmě jsem souhlasila. Myslím, že je potřeba ukazovat případy, kdy to všechno vypadá beznadějně, a najednou žena otěhotní v situaci, kdy je to „téměř vyloučené“. Naději by měli mít jak doktoři, tak pacienti.

 

Máte dítě závislé na mobilu či tabletu? Takhle to poznáte!

Máte dítě závislé na mobilu či tabletu? Takhle to poznáte!

Každé třetí dítě umí používat tablet či počítač dřív, než řekne první slůvka. I když můžou tyto přístroje přinést mnohý užitek a rozvíjet schopnosti…celý článek

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Michaela Kaňoková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku