Tohle všechno vás může překvapit po porodu! Bolavá prsa, pocení i povolené břicho

Tohle všechno vás může překvapit po porodu! Bolavá prsa, pocení i povolené břicho
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. ledna  2018 
 06:00

Na některé věci vás nepřipraví ani sebelepší předporodní kurz, dula, porodní asistentka nebo zasloužilá matka, co už porodila pět dětí. Porod je pro každou ženu něčím zvláštním a především individuálním. Co všechno vás může v porodnici překvapit a s čím byste měla počítat?

Bude vám horko a budete se potit

Vzpomínám, že těsně po porodu jsem nemohla skoro spát, a to nejen kvůli tomu, že vedle mě leželo novorozeně, ale protože mi bylo vedro. Noční pocení a horko je normální, protože hormony v těle se normalizují a vy se budete zbavovat vody. Než se hladina normalizuje, může to trvat. Dávejte si hlavně pozor, ať neprochladnete!

Budou vás bolet prsa

I když jste pravděpodobně připravená kojit, může vás hned po porodu zaskočit, že vás prsa prostě bolí víc, než jste si myslela. Budou horká, citlivá, a tak nějak přeplněná. Nejlepší lék je kojení správnou technikou.

Autor: iStock

Budete cítit kontrakce

Jak to, že i po porodu máte dojem, že pořád rodíte? Zejména při kojení budete cítit nepříjemné stahy v děloze, které budou střílet do celého těla. Je to proto, že se začíná děloha zavinovat a zmenšovat do původního stavu, a to holt bolí.

Bude se vám hůře sedět

Nebo nebudete schopná sedět vůbec. Jestli můžu ze své zkušenosti poradit, vezměte si s sebou do porodnice nějaký polštářek pod zadek. Bude se hodit. Pokud došlo k natržení hráze nebo vám hráz nastřihli, pak jsou bolesti normální. Můžou přetrvávat delší dobu podle toho, jak dobře vás zašili a taky jaké jsou regenerační schopnosti vašeho těla. Vyhýbejte se dlouhému sezení a spíše stůjte. No a co, tak budete obědvat ve stoje!

Vaše břicho nebude menší

Jestli jste se po porodu podívala na svoje břicho, možná vás přepadla deprese. Jak to, že vypadá pořád, jako kdybyste byla těhotná? Smiřte se s tím, že návrat na původní váhu i k původnímu tvaru bude chvíli trvat.

Autor: iStock

Nebudete chtít nikoho vidět

Bez ohledu na to, jak velkou euforii jste cítila, když jste porodila, můžete krátce po porodu ještě v porodnici pociťovat vyčerpanost a absolutní nechuť přijímat návštěvy. Připravte se na to předem a nastavte pravidla. A všem klidně řekněte, ať vás přijdou navštívit až po šestinedělí. Proč byste měla přijímat návštěvy v noční košili, upocená, unavená a nenalíčená? Však oni si počkají.

Nikdo vám neporadí

Jistě, dětské sestry jsou v porodnici od toho, aby vám pomohly, když budete potřebovat. Ovšem jen těžko můžete vyžadovat, aby u vás stála sestřička celý den a neustále odpovídala na vaše dotazy, co máte dělat. No ano, jste na to sama a plenku se nakonec vyměnit naučíte i bez cizí pomoci.

Autor: iStock

Nebudete cítit nutkání močit

Porod je celkem namáhavá záležitost, která může způsobit otoky intimních partií a ztrátu citlivosti. Proto se vám nemusí hned po porodu chtít čurat, zvláště pokud byl porod vaginální a dlouhý nebo vám píchli epidurál. Jestli se probudíte a uvidíte, že máte zavedenou cévku, neděste se, je to v pohodě. Lepší cévka než se pomočit, no ne? S přeplněným močovým měchýřem by měla děloha větší problém se zavinout.

Rooming-in budete chtít zrušit

Jasně, být neustále s miminkem, na které jste se tak těšila, je super věc. Ovšem pokud jste měla dlouhý a namáhavý porod (a třeba i krátký, to je jedno), můžete mít občas neuvěřitelnou touhu požádat sestřičky, aby si novorozeně aspoň na hodinku odnesly někam k sobě a vy se mohla vyspat. Kolotoč vstávání k dítěti, výměna plenek, vážení a tak dále jsou opravdu vyčerpávající. Proč jen to ty sestry nechápou a vy se cítíte provinile? Nestyďte se, zahoďte hrdost a požádejte o pomoc, když ji potřebujete.

Jak vypadá trpělivý, klidný a pohodový císařský řez? Podívejte se na tohle VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku