Kate šla po porodu hned domů. Proč v Česku zůstáváme tři dny?

Video se připravuje ...
William a Kate představili třetího potomka!
Foto: Youtube/The Royal Family Channel
Sdílej na facebooku
25. dubna  2018 
 06:00

Když chcete v Česku opustit porodnici ještě v den porodu nebo třeba druhý den hned po ránu, můžete. Ale běžné to rozhodně není a porodnice se většinou nevzdávají snadno – je kvůli tomu spousta papírování a vyčítavých vět ve smyslu, že miminku by ty tři dny v porodnici jistě neublížily. 

 

Jednu, možná dvě věci vévodkyni Kate fakt závidím. To, že zjevně rodí rychle a celkem snadno, a pak to, že vždycky může za pár hodin sbalit dítě a jít domů. Mně se to u druhého dítěte taky povedlo, ale musela jsem syna z porodnice v podstatě unést. Oficiálně mi řekli, že ani náhodou – já domů jít můžu, potomek ne. 

Tohle už by se snad nestalo. České zákony totiž takzvaný ambulantní porod dávno umožňují, respektive nikdy ho nezakazovaly. Moc se o tom ale neví a porodnice ho samy prakticky nenabízejí. Každopádně, ministerstvo zdravotnictví vydalo už v roce 2013 jakýsi návod jak na to, který je závazný především pro fakultní porodnice. Pro ostatní je doporučením.

Rozhodně se však vyplatí si všechno domluvit předem, navrhnout to po porodu většinou průchozí není ani dnes. 

Nechci tu vůbec dávat za vzor britské porodnictví jako takové, protože to samo o sobě má spoustu problémů, podobně jako celé britské zdravotnictví – tamní standardní péče počínaje vyšetřeními v těhotenství a přístupem k porodu konče je na horší úrovni než v Česku. Navíc Kate je všechno jiné než běžná rodička. Ale v něčem je rozhodně stejná, unavená po porodu jistě byla, ale nejspíše i ona bude doma ve své posteli spokojenější, jako by byla i spousta obyčejných žen. 

Podívejte se na rodinu Kate a Williama:

Takže proč nejít domů dejme tomu navečer, když se miminko narodí ráno? Sami porodníci přiznávají, že ambulantní porod je pro ně přijatelný – na rozdíl od porodu domácího. Ale zkuste si v porodnici během těhotenství vyslovit přání, že chcete jít po porodu domů co nejdřív. Můžete se vsadit, že se vás od toho budou snažit odradit.

Přece to tomu miminku neuděláte? 

A to samé, jakmile porodíte. Což je krajně nefér, protože když někomu hormonálně rozhozenému začnou zdravotníci říkat, že ohrožuje své dítě, člověk se snadno dostane do víru výčitek a pochybností. Zaznívají samozřejmě i validní argumenty – například nutnost vyšetření krve z paty na odhalení metabolických poruch, vyšetření sluchu a zraku, riziko, že se doma zhorší žloutenka. 

Ale sama ze zkušenosti vím, že tohle všechno se dá zvládnout, i když žena porodí ambulantně. Naštěstí jsou porodnice, kde se téhle možnosti nebrání, za zmínku stojí například ty v Rakovníku, Hořovicích, Uherském Hradišti, Jablonci nad Nisou, Vyškově, Ústí nad Labem, Praze-Podolí, Brně – porodnice Milosrdných bratří – či třeba v Českém Krumlově. 

Nejtěžší je sehnat pediatra

Ambulantním porodům bohužel nejsou naklonění zdejší pediatři, bez jejichž podpory to nejde. „Když se s maminkou vyžadující ambulantní porod setkáme, vysvětlíme jí, proč bychom rádi dodrželi 72 hodin. Pokud trvá na odchodu, můžeme to přesto pro její klid udělat. Potřebujeme od ní jen podepsané potvrzení od pediatra, který se novorozence po příchodu z porodnice ujme a ideálně ho navštíví a vyšetří v domácím prostředí," řekl webu Maminka.cz nymburský porodník Dušan Kolařík. Najít takového doktora je bohužel boj. 

Ve skutečnosti porodnice nemají právo žádné takové potvrzení vyžadovat, žádný zákon to nenařizuje a to, že matka papír nemá, nemůže být důvodem k odmítnutí dřívějšího odchodu.

Ministerská doporučení dále hovoří jasně: pediatr nesmí dítě odmítnout kvůli tomu, jakým způsobem se narodilo, nebo kvůli tomu, že je mladší než tři dny. Přesto mnozí například odmítají provést screening metabolických vad. A bohužel chybí návazná péče o ženu, jako jsou domácí návštěvy porodní asistentky či třeba laktační poradkyně.

Více se můžete dozvědět na webu ambulantniporod.cz  – matky si zde mimo jiné vyměňují zkušenosti prakticky ze všech devíti desítek českých porodnic. Ročně se tak narodí necelých patnáct set dětí. 

Nejste náhodou MAMINKA ROKU? Pokud se příhlásíte do naší soutěže, můžete se jí stát. Hledáme největší hrdinky, skvělé bloggerky a podnikatelky. Všechno o soutěži najdete ZDE. Přihlásit můžete sama sebe nebo třeba svou kamarádku. Těšíme se na vás. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku