Vyvolání porodu: Jaké metody se používají nejčastěji?

Vyvolání porodu: Jaké metody se používají nejčastěji?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
8. prosince  2016 
 08:00

K vyvolání porodu se přistupuje v zásadě ve dvou případech: když hrozí nějaká komplikace na straně matky i dítěte, a proto je potřeba, aby už miminko přišlo na svět, i když ještě není vypočítaný termín. Nebo když naopak termín dávno uplynul, ale k porodu se stále neschyluje. Jak to pak probíhá? 

Říká se, že termín porodu určuje miminko v břiše. Přece jen vypočítávání onoho velkého dne má podobnou pravděpodobnost jako věštění z křišťálové koule. Přesto se může stát, že lékař rozhodne o tom, kdy vaše děťátko půjde ven.

„Vyvolávat porod by se mělo jen tehdy, pokud je zřejmé, že budou jinak ohroženy život matky či dítěte nebo jejich zdraví,“ upozorňuje dula Zuzana Habartová. Ovšem častěji se stává, že přenášíte moc dlouho. V Česku se většinou čeká na dvanáctý den. Přesto ani po této magické hranici není proč porod uměle vyvolávat.

„Není-li k tomu zdravotní důvod, jakýkoli zásah do toho, kdy se dítě narodí, mi přijde jako demonstrace lidské netrpělivosti,“ říká laktační poradkyně a dula Kristýna Junová.

Jak vypadá porod: Fotografka nádherným způsobem zachytila příchod na svět

Jak vypadá porod: Fotografka nádherným způsobem zachytila příchod na svět

Každá žena, která má strach z porodu, by se měla podívat na fotky, jako jsou tyhle. Protože i když je z nich jasné, že jde o náročné okamžiky, v podání…celý článek

A pokud je to jen trochu možné, mělo by se nejprve přistoupit k méně invazivním metodám. Jenže ty nemají stoprocentní úspěšnost. Přesto k nim těhulky často inklinují, když už chtějí své miminko konečně „vyklepat“ z břicha ven.

Když už se lékaři kolem vás rozhodnou, že miminko musí jít ven, a nepřistoupí hned k císaři, nejčastěji sáhnou po tabletách s prostaglandiny, které mají za úkol změkčit děložní hrdlo.

Chcete si porod vyvolat přirozeně? TADY jsou babské rady!

Další alternativou je například Hamiltonův hmat, což je manuální oddělení vaku blan od stěny děložní, nebo nitrožilní podávání oxytocinu pro vyvolání děložních stahů. Ovšem jak upozorňuje dula Zuzana Habartová, takové způsoby s sebou nesou velká rizika: „Při použití prostaglandinu může docházet například k velmi silným stahům, změnám krevního tlaku či nevolnostem. Oxytocin vyvolá bolestivější stahy a matka může žádat o další medikamenty ke zmírnění.“

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

Proto jakmile už jednou podstoupíte zásah medikamenty pro vyvolání porodu, musíte být neustále pod lékařským dohledem. A nastává tak porodní kolotoč, při kterém se vám málokdy poštěstí vzít alespoň tu malou možnou část do vlastní režie.

A rodičky jsou pak zklamané nejen ze zážitků z porodnice, ale hlavně i z vlastní zkušenosti, ve které podle nich neobstály. Jenže „poslechnout“ lékaře se prostě v danou chvíli zdá jako jediné dobré řešení.

Většina porodních asistentek se shoduje na tom, že užití medikamentů pro vyvolávání porodu pak vyžaduje další potřebu umělých zásahů. Třeba užití oxytocinu či látek utišujících bolest.

A často pak může porod skončit i císařským řezem. Jak doplňuje dula Kristýna Junová, jsou i takové případy, kdy to skončí podle plánu: „Mám zkušenost se ženami, u kterých vyvolání nastartovalo porod a zbytek se již odehrál přirozeně.“

V každém případě takovým ženám, které musely podstoupit vyvolávání porodu, může zůstat na duši šrám. „Velký dopad může mít na ženu pocit, že sama bez pomoci neporodí, taktéž bolest může být po takovém rozjíždění porodu intenzivnější a ženu to může zaskočit víc, než kdyby se to rozjelo pozvolně,“ říká Kristýna Junová.

Na vlastní kůži: Děti 20 let od sebe. Jaké to doopravdy je?

Na vlastní kůži: Děti 20 let od sebe. Jaké to doopravdy je?

Mému nejstaršímu dítěti bude příští týden devatenáct, nejmladší oslavilo nedávno první narozeniny. A rozhodně je to jiné – mít dítě krátce po dvacítce…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku