Zkrácení porodu o čtyři hodiny. Je to možné! Ale chceme to?

Zkrácení porodu o čtyři hodiny. Je to možné! Ale chceme to?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
9. ledna  2017 
 20:04

Tento článek je trochu kontroverzní. O co jde? Nedávná studie v publikaci Porodnictví a gynekologie přišla s tím, že se porod dá zkrátit až o čtyři hodiny – pokud bude uměle vyvolán. Na druhou stranu existuje nemálo studií, které dokazují, že zejména pro dítě jsou nejlepší porody, které se rozběhnou samy a jdou svým vlastním přirozeným tempem, které může být u každé ženy trochu jiné. 

Vyvolání, neboli indukce, se běžně používá u porodů dlouho po termínu, ale také u celé řady zdravotních problémů, jako je například těhotenská cukrovka. Ženy, které to mají za sebou, na to vzpomínají různě – často se ozývají stížnosti na to, že porod je sice kratší, ale bolestivější, než když žena začne rodit sama. 

Mámy a synové: Jak je vychovat, aby z nich vyrostli skuteční muži a ne bačkory

Mámy a synové: Jak je vychovat, aby z nich vyrostli skuteční muži a ne bačkory

Vzpomínám si, co mi kdysi řekla moudrá babička. Jestli budeš mít někdy syny, vychovávej je tak, jak by sis sama přála, aby se jako muži jednou k tobě…celý článek

Právě urychlení tempa nicméně považuje část doktorů za výhodu a právě s ním operuje nová studie, která vyšla v zámořském časopise o porodnictví. Představuje kombinaci dvou rozdílných vyvolávacích zásahů do průběhu porodu. Výsledek? V průměru o čtyři hodiny kratší porod! Tedy o čtyři hodiny méně bolesti, svíjení se a drcení kloubů ruky vašeho partnera.

Ale chceme to? Dosud se většinou používají pilulky nebo gel s prostaglandinem, tyčinky do děložního čípku, případně oxytocin, každopádně může trvat i několik hodin, než metody zaberou, což je přinejmenším trochu o nervy. 

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

Autoři studie, kterou vedla Lisa D. Levinová z Perelman School of Medicine na Pensylvánské univerzitě, spojili použití dvou metod a výsledky ověřili u pěti stovek žen. Kombinovali prostaglandin napomáhající uzrávání děložního hrdla a balonkový Foleyův katetr, který se zavádí do zralého děložního čípku. Výsledkem je porod kratší v průměru o čtyři hodiny. Což není špatně, naopak. 

I autoři nicméně uznávají, že metoda není zdaleka vhodná pro každou ženu a rozhodně jde proti názoru, že nejlepší je přirozené tempo porodu, které s sebou nese nejmenší riziko všelijakých komplikací ve srovnání s porodem, do nějž se všelijak zasahuje.

Kratší porod také automaticky neznamená méně bolesti, může to být dokonce přesně naopak, což vyžaduje použití různých způsobů tišení bolesti včetně podávání léků. To rozhodně ne každá rodička vítá. Vyšší je také riziko, že vše skončí císařským řezem. 

Navíc metoda sama o sobě je nová a byla testována pouze v jedné instituci, takže je přirozené, že skeptici navrhují další studie předtím, než by se snad rozšířila jako doporučený postup. 

60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

Takový syn herce Toma Hankse Colin svého otce skutečně nezapře. Své matce Madonně je podobná i Lourdes, ačkoli na rozdíl od ní nosí tmavé vlasy. Ovšem,…celý článek

Jak slavili svátky dcera Dary Rolins, synové Aleny Šeredové, Harper Beckham a další děti celebrit?

Jak slavili svátky dcera Dary Rolins, synové Aleny Šeredové, Harper Beckham a další děti celebrit?

Vánoce v rodinách slavných vypadají vlastně dost podobně jako kdekoli jinde. Jen v zámoří si kromě dárků potrpí i na převleky a pyžama s vánočními…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Pilzová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku