Fotograf a děti u porodu? V Česku spíše rarita

Fotograf a děti u porodu? V Česku spíše rarita
Přímo z porodního sálu. Lacey Barratt se věnuje fotografování porodů. Zachycuje vše, co k němu patří bez jakékoliv přetvářky.
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
22. února  2018 
 06:00

Dříve naprosto nepředstavitelné, dnes stále častější. Přítomnost fotografa u porodu, předporodní tanečky a třeba mladší sourozenec na sále. Jaké trendy v porodnictví k nám přicházejí ze Západu a jak se na ně tváří české porodnice a porodní domy? 

Fotograf u porodu

Objednat si fotografa na svatbu je celkem běžné, ale objednat si fotografa k porodu, nad tím už se dost lidí pozastaví. Porod je totiž pro mnoho žen velmi intimní záležitost a kromě partnera a lékařského personálu tam nikoho jiného nechtějí. Jenže v zahraničí, především pak v Americe, je to jinak. Některé ženy touží mít vzpomínku na celý život, a tak si porodního fotografa na den D jednoduše objednají. S ním si pak domluví podrobnosti, především to, jak moc intimní detaily bude fotit.

Vedle pořízení památky v podobě kvalitních fotek prý porodní fotograf na sále přináší i další výhody. Partnerovi odpadá starost o první snímky, a může si tak naplno užívat narození potomka. Fotograf se zase soustředí jen na focení, není rozrušený událostmi, které se na sále odehrávají, a proto jsou profesionální fotografie jiné, lepší.

V českých porodnicích se profesionální fotograf na sále vyskytuje jen zřídka. Podle fotografky, která mimo jiné fotí i porody, ale zájem ze strany českých žen je. "Píše mi hodně žen, že by si přály nafotit porod, zatím spíš narážíme na nenadšení porodnic. Doufám, že se to v budoucnu zlepší," říká fotografka Iveta Krausová z Mladé Boleslavi.  

Primář Stanislav Martan z neratovické porodnice se s fotografem u porodu setkal asi jen jednou. "Zažil jsem jeden případ, kdy žena měla kamaráda, který se zajímal o focení, tak ho přizvala," říká. Podle něj ale nešlo o fotografie pro maminku, ale pro nějaký projekt.

Neratovická porodnice prý s fotografem u porodu problém nemá, tedy v případě, že nebude překážet lékařskému personálu a nebude narušovat intimitu ženy. Podle primáře by ale měl být dotyčný připravený na několik situací.  "Fotograf musí být připraven na to, co u porodu uvidí. Už jsem viděl dost odvážných tatínků, kteří se skáceli i s kamerou. Ta pak letěla přes porodní sál a my jsme je museli zachraňovat," vysvětluje. Podle něj také mohou nastat náhlé komplikace, personál pak musí fotografa vykázat z porodního sálu.

Předporodní tanečky

Porodní nebo předporodní tanečky jsou další trend, který k nám míří ze zahraničí. České porodnice a porodní domy s ženami, které tančí v aktivní části porodu, aby si ulevily od bolesti, zatím žádné zkušenosti nemají. Porodní asistentky se asi shodují v jednom: ať těhotné ženy činí to, co jim je příjemné. Tedy v případě, že jim to zdravotní stav dovolí. Jestli jsou to chůze, sezení na nafukovacím míči nebo taneček, to už záleží skutečně jen na nich. 

"Předporodní tance nepokládám za věc, kterou by musely všechny ženy absolvovat. Prospěšné mohou být v tom, že se žena zaměřuje na pohyb, odlehčí své mysli, naučí se zacházet se svým tělem, může se dostat do kontaktu s dítětem tím, že na něj v tu chvilku myslí," vyjmenovává porodní asistentka Zuzana Štromerová z Porodního domu U čápa. 

S tančícími rodičkami nemají zatím žádnou zkušenost ani v neratovické porodnici. "Že bychom se inspirovali přírodními kmeny?" směje se primář Stanislav Martan.

No, proč ne. Podle studií Global Journal of Health Science má takový taneček na porodním sále pozitivní účinky: tiší intenzivní bolest. Díky těm správným pohybům může být porod jednodušší, kratší a bezpečnější.  

A jak takové porodní tanečky vypadají? 

 Celá rodina u porodu

Tatínek u porodu už je běžná věc a nikdo se nad tím nepozastavuje. Ale co takový starší sourozenec, který si přeje vidět narození mladší sestřičky nebo brášky? Možná si teď klepete na čelo, ale v zahraničí někteří rodiče chtějí, aby jejich děti viděly, jak takový porod probíhá, podle nich je to naprosto přirozené. Třeba dvanáctiletá Jacee Dellapenn z Mississippi přímo pomáhala svému bráškovi na svět. Více čtěte ZDE.

Může jít u nás k porodu dítě? "Ne. Až v plnoletosti," říká jasně primář Stanislav Martan. "Nám se občas stane, že maminka, která nemá kam dát starší děti, tak s nimi přijede, ale nemyslím si, že by porod zrovna musely vidět," dodává. Podle něj i podle sexuologa Ondřeje Trojana si malé děti nedokážou porod dobře zpracovat. Vidí, jak maminka křičí, protože ji to bolí, a nevědí, jak s tím naložit. Mohou zpanikařit a odnést si nepříjemný zážitek. 

Dítě u porodu řeší i maminky na webu. Většinou se shodují, že by ho k porodu nebraly. "U nás byl z porodu dost v šoku i manžel. Říkal, že nikdy více. Nějak si to dítě neumím představit. Co mu to přinese?" ptá se jedna z diskutujících a obává se, že by dítě mělo spíš šok než pozitivní zkušenost. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku