ON LINE CHAT: Ptejte se lékaře na potíže s plodností. Jak vyřešit problémy?

ON LINE CHAT: Ptejte se lékaře na potíže s plodností. Jak vyřešit problémy?
MUDr. Jaroslav Hulvert
Foto: ISCARE
Sdílej na facebooku
26. května  2017 
 16:00

V červnu si kromě Dne dětí připomínáme trochu paradoxně také Národní den neplodnosti. Letos připadá na 5. června. Neschopností počít potomka trpí v České republice až pětina párů. Problém na straně mužů je stejně čast jako na straně žen, ale moc se o tom nemluví. MUDr. Jaroslav Hulvert z pražské kliniky ISCARE bude na vaše dotazy na toto téma odpovídat v úterý 30. května od 16 hodin odpoledne on line. Otázky můžete posílat už dnes pomocí formuláře níže. 

„O zvyšující se neplodnosti u mužů svědčí například výsledky posledních zájemců o darování spermatu u nás na klinice. Z pětadvaceti mužů splňoval pouze jeden kritéria dárce spermií,” popisuje Jaroslav Hulvert, primář IVF klinického centra ISCARE.

10 věcí, které musí ženy stihnout do porodu. Pak už nemají šanci!

10 věcí, které musí ženy stihnout do porodu. Pak už nemají šanci!

Čekáte své první dítě a už jdete do finiše? Výbavičku a tašku do porodnice teď nechte stranou a myslete na sebe! Je to možná naposledy, kdy máte relativní…celý článek

V případě zhoršených hodnot spermiogramu někdy postačí pouhá úprava životního stylu. Nejčastějším onemocněním mužů je takzvaná oligospermie – nízký počet aktivních spermií. Velký vliv na toto onemocnění má právě životní styl. Doporučuje se tedy omezit kouření a pití alkoholu, a naopak doplnit vitaminy, zejména E a C. Pokud to nezabere, dá se problém řešit tzv. inseminací, kdy jsou spermie v době ovulace ženy zavedeny přímo do děložní dutiny.

Pražská klinika ISCARE chce na tento problém upozornit, všichni muži tak budou moct v týdnu od 5. června 2017 přijít a nechat si na klinice zdarma otestovat spermie. Špatná kvalita samozřejmě není jedinou příčinou toho, proč se početí někdy nedaří. Dalším problémem na straně muže, který také může vést k neplodnosti, je varikokéla - rozšíření žil v šourku. U žen bývá problémem například neprůchodnost vejcovodů, porucha ovulace či hormonální nerovnováha. 

Trápí vás potíže s početím? Uvažujete o IVF? Chcete poradit? Ptejte se!

ONLINE CHAT
?
Dobrý den pane doktore, s pritelem se snazime 2,5 roku o miminko. Pritel (31 let) byl nyní 2x na spermiogramu a výsledek byl: azoospermie a mírná leucospermie. Dostal další dvě zadanky na biochemii. Nyní se ma dostavit ke svému obvodnímu lékaři k vypsání zadanky na Ober krve a k urologovi? Děkuji za odpověď (Tereza)
Foto
Dobrý den, při zjištění azoospermie by měl být opravdu Váš partner vyšetřen u urologa, mělo by proběhnout také vyšetření hormonů a v případě negativného urologického nálezu doporučuji podstoupit genetické vyšetření.
?
Jen Vas chceme moc moc pozdravit z Moravy a celemu Vasemu tymu podekovat za uzasny pristup. A taky za tri krasne ratolesti. Uz se tesime na zari. (Tymlovi)
Foto
Taky moc zdravím a přeji všem třem dětem, kterým jsme pomáhali na svět v ISCARE hodně zdraví a těším se na pravidelném setkání dětí ze zkumavky!
?
Je možné otěhotnět při nepravidelné ovulaci a zhoršeném spermiogramu přirozeně? Jedno dítě máme z IVF, druhé se nám nepodařilo ani po dvou dalších IVF a kvůli psychice už do dalšího pokusu jít nechci. Nicméně je mi 35, MS mam pravidelnou. Případně jak to podpořit přírodní cestou? Věříte například homeopatikům?Děkuji (Martina J. )
Foto
Dobrý den, i při nepravidelné ovulaci a zhoršeným hodnotám spermiogramu nikdy nelze vyloučit, že dojde ke spontánnímu otěhotnění. Pokud neznáme příčinu zhoršených hodnot spermiogramu, je obtížné stanovit léčbu. Jako lékař s homeopatiky nepracuji a nemám tudíž s nimi zkušenosti.
?
Dobrý den, jakou si myslíte, že má úspěšnost iui, když má partner snížené množství spermií pod doporučenou normu? (Zdenka)
Foto
Dobrý den, obecně úspěšnost inseminace se pohybuje kolem 10-15 procent, čili je poměrně nízká. Inseminace je vhodná u párů, kde hodnoty spermiogramu jsou pouze mírně zhoršené. A zkoncentrování spermií a jejich zavedení do děložní dutiny zvyšuje oproti přirozené cestě šanci na otěhotnění.
?
Dobry den Mam za sebou mnoho potratu imunologie v poradku i genetika.Vsechny vysledky ok. Nikdo nevi pricinu. A nic nepomaha. Naposledy byla anembryomollu. (Lenka)
Foto
Dobrý den, boužel neznám Vaši anamnézu, potřeboval bych se seznámit s průběhem těhotenství a potraty, abych se k Vašemu problému mohl seriozně vyjádřit. Doporučuji vydržet v úsilí, mám zkušenost s několika podobnými případy, které nakonec dopadly porodem zdravého dítěte.
?
Dobry den pane doktore,chtela bych vasi klinice srdecne podekovat.ve 27 letech mi zjistili predcasne ovarialni selhani a pred ctyrmi lety jsem u vas podstoupila ivf s darovanymi vajicky.vyslo to na prvni pokus a v rijnu 2013 se mi narodil krasny a zdravy syn jakub.dekuji vsem,vam,cele klinice I izasnym lekarum a sestrickam za skvelej pristup a hlavne za sveho syna.preji vam spoustu pracovnich I osobnich uspechu. (veronika)
Foto
Dobrý den, moc díky a také přeji, ať se Vám vše daří!
?
Dobrý den pane doktore, je mi 23 let a doma mam 2letou cacorku,pocatou prirozene a bez problemu.Začátkem května tohoto roku jsem byla po roce snazeni o druhe mimco na laparoskopii + chromopertubace. Předcházeli tomu velké bolesti i mimo menstruaci, zažívací potíže a návaly, což můj doktor nijak neřešil. Ale k věci, zjistili mi rozsáhlý zánět, nejspíše chlamydie, které zavinily mimo jine neprůchodnost obou vejcovodů, dále pak zjistili endometriozu. Vajecniky jsou v poradku.Zánět prelecili atb a na endmetriozu nasadili horm.léčbu. Neměl by se na chlamydie prelecit i můj manžel? Je nutné před IVF vejcovody odstranit? Ráda bych se vyhla další operaci, mam za sebou jiz 4 operace brisni...Je i endometrioza překážkou v umělém oplodnění? Kdy je podle Vás nejlepší čas navštívit CAR, už teď, nebo až budu prelecena tou hormonální léčbou? Děkuji za Váš čas a přeji mnoho pracovních i životních úspěchů. (Sára)
Foto
Dobrý den, doporučoval bych navštívit CAR a vzít sebou dosavadní zdravotní dokumentaci. Co se týče přeléčení Vašeho manžela, domnívám se, že je vhodné aby navštívil urologa, a podstoupil vyšetření na přítomnost chlamydií.
?
Dobrý den pane doktore. Po porodu syna nemenstruuji. Byla jsem u lékaře a ten mě předepsal prášky.Bylo mě zjištěno že mě nerostou folikuly prosím poraďte co sním dekuji (Míša Alaboujevova)
Foto
Dobrý den, doporučil bych vyšetřit hormonální profil, popřípadě bych opakoval s časovým odstupem ultrazvuk.Po následném nasazení hormonální léčby a jejím vysazení po několika cyklech může dojít k nástupu spontánního cyklu.
?
Dobrý den, proč se doporučuje po zamlklem těhotenství a kyretazi čekat 3 mesice na další pokusy? Jsem necelé 4 týdny po zákroku a cítím se fyzicky v pořádku. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Marketa (Markéta )
Foto
Dobrý den, zažil jsem opakovaně,že ženy otěhotněly v následujícím cyklu po kyretáži a vše dobře dopadlo.Nicméně se domnívám, že dva až tři měsíce odpočinku organizmu po fyzické a duševní stránce spíše prospějí. Ony 2-3 měsíce často s pacientou využiji k dovyšetření příčin potratu
?
Prijemny den, prosim Vas moze celiakia sposobit problemy s otehotnenim ? Dakujem pekne (Katerina)
Foto
Dobrý den, ano u rozvinutých a akutních forem celiakie může být problém s otěhotněním. Toto onemocnění je dobré konzultovat s gastroenterology ve spolupráci s Vaším gynekologem.
?
Dobry den.mam po jednom porodu.pred 9lety,ted jsem byla podruhe tehotna,ale v 6 tydnu jsem byla na potratu pro neprosperujici graviditu.(s jinym patrnerem)snazili jsme se rok.Chtela bych se zeptat,jestli by mohl byt nejaky problem pri dalsim pokusu o tehotenstvi?bojime se aby to nedopadlo opet spatne.Dekuji za odpoved (renata)
Foto
Dobrý den, jeden potrat v tomto časném stádiu těhotenství (6. týden) je u ženy v reprodukčním věku poměrně častý, a nemělo by se jednat o závažnou vadu, která by se měla v budoucnu opakovat.
?
Dobrý den, má velká hubenost za následek nemožnost otěhotnění? vážím jen 48 kilo při 170 cm. (michaela)
Foto
Dobrý den, ano v případě výrazně nízkého BMI může docházet k zástavě menstruačního cyklu. Je to v podstatě obranný mechanismus organismu, aby v tomto stavu nemohl otěhotnět, protože těhotenství by mu mohlo ublížit.
?
Pisete ze na den neplodnosti muzu prijit bez objednani, jak to funguje jindy, mam zavolat nebo se objednat u lekare? Dekuji (P. Novotny)
Foto
Dobrý den, v případě vyšetření spermiogramu doporučujeme 3-4 denní pohlavní abstinenci, můžete přijít do našeho zdravotnického zařízení ISCARE i bez předchozího objednání, v případě že budete mít žádanku od svého lékaře, je vyšetření hrazeno ze zdravotního pojištění, pokud ne, musíte si vyšetření uhradit sám. Na recepci Vás zaregistrují, obdržíte nádobku, s kterou navštívíte místonost určenou k odevzdání vzorku spermií.
?
Dá se nějak "zvrátit" neplodnost u mužů i žen, když nejde o něco dědičného, ale věci způsobené živ. stylem apod.? Setkáváte se někdy s tím, že se výsledky plodnosti u lidí zlepšují postupem času? (Blekyna)
Foto
Dobrý den, ano příkladem je užívání drog eventuálně obezita. V případě vysazení měkkých drog (jako je například marihuana) často dochází během půl roku k zlepšení hodnot spermiogramu. U obézních žen, které nemají menstruaci, časo s redukcí váhy přichází spontánní menstruační cyklus, který je spojen s ovulací a tím i s možností otěhotnět přirozenou cestou.
?
Mohl byste mi nějak v krátkosti popsat, co se děje když se zjsití že je muž neplodný? Co následuje za vyšetření, zákroky, léky, doporučení... (Dan.Eče)
Foto
Dobrý den, je obtížné mluvit o čisté neplodnosti muže, protože hodnoty spermiogramů v průběhu života mohou výrazně kolísat. Proto bych spíše hovořil o snížené plodnosti. V případě zjištěného horšího spermiogramu by mělo následovat hormonální vyšetření, a vyšetření u androloga, který ultrazvukem a palpačně vyšetří varlata a prostatu. Na základě výsledků poté určí způsob další léčby.
?
Zajímalo by mě, co podle vás vede ke úbytku spermií - něco ze životního stylu, životosprávy apod.? Co třeba počítače na klíně, je to fáma nebo na to něco je? Děkuji za odpověď. (MH1974)
Foto
Dobrý den, určitě se nejedná pouze o jednu příčinu. Zhoršující se kvalita spermiogramů je zřejmě spojená s životním stylem, s životním prostředím jako takovým, a také se zvyšujícím se věkem mužů, kteří se snaží počít potomka. Dosud nebyla publikována seriozní vědecká studia, která by prokázala negativní vliv počítačů nebo jiné elektroniky na kvalitu spermií.
?
Pane doktore, můj přítel byl nedávno na vyšetření a řekli mu tam, že má málo kvalitní spermie. Zatím dítě neplánujeme, ale v budoucnu ano, co byste doporučil, aby přítel dělal, aby se mu kvalita spermií zvedla, pokud je to vůbec možné? Hezký den, Marie (Marie)
Foto
Dobrý den, nejprve bych doporučil zkontrolovat spermiogram s odstupem cca 6 týdnů. Pokud by se znovu prokázala zhoršená kvalita spermiogramu, doporučoval bych navštívit androloga (urolog specialista), který by měl partnera vyšetřit a pokusit se zjistit příčinu.
?
Dobrý den, chtěli bychom s přítelem miminko, ale zatím se nedaří. Vyděsilo mě, že jeden měsíc mám ovulační testy pozitivní a druhý měsíc ani slabý náznak druhé čárky. Znamená to, že mi jeden vaječník nefunguje? Dá se to nějak řešit? Děkuji za odpověď. (Andrea)
Foto
Dobrý den, bohužel ovulační testy jsou orientační a v některých případech se stává, že v daném měsíci nezachytíte ovulaci, byť k ní došlo. Nicméně pokud máte pravidelné menstruační cykly, je velmi pravděpodobné, že jsou i ovulační. Pokud se Vám opakovaně nedaří ovulaci testem zachytit, doporučuji navštívit gynekologa a pomocí ultrazvuku ovulaci potvrdit či vyloučit.
?
Dobrý den pane primáři, zajímalo by mě, co je tzv. "horší" - jestli nízký počet spermií, nebo jejich malá hybnost? Díky, Pavel. (Pavel E.)
Foto
Dobrý den, toto nelze jednoznačně určit. Záleží na počtu kvalitních spermií a též záleží na počtu pohyblivých spermií. Nicméně obecně platí, že menší množství morfologicky normálních a pohyblivých spermií je lepší, než větší počet nepohyblivých spermií.
?
Dobrý den, pane doktore, zajímalo by mne, jestli je zákrok HSG jako prevence dobrý pro zjištění srůstů před zákrokem IVF nebo jen zbytečností spojený s narkózou. Předem děkuji za odpověĎď (Michaela)
Foto
Dobrý den, Hysterosalpingografie (HSG) není preventivní metoda, ale je to metoda diagnostická, při které se zjišťuje stav děložní dutiny a především průchodnost vejcovodů. V některých případech je tato metoda zcela opodstatněná, v jiných případech není důvod metodu použít, o čemž by vždy měl rozhodnout lékař.
?
Dobrý den, pane doktore, zajímal by mě Váš názor na ženy kolem čtyřicítky, které chodí na IVF a hrozně se diví, že se nedaří. Mám pár takových v okolí a nepřipadá mi to normální. Je to skutečně z medicínského hlediska ještě normální nebo už je prostě pozdě a Vy jim to nemůžete říci, jelikož by se jednalo o diskriminaci? (Pavlína )
Foto
Dobrý den, šance na otěhotnění ve věku kolem 40tky je opravdu výrazně nižší, než u žen obecně mladších. Domnívám se, že je povinností každého lékaře, aby s touto informací pacientky tohoto věku vždy seznámil. Nicméně, byť šance není vysoká, tak existuje a každý rok se setkávám s několika páry, kterým se to i navzdory vyššímu věku (40-42 let) nakonec podaří.
?
Dobrý den, nechci se Vás na nic zeptat. Jen moc a moc poděkovat. Jen díky Vám mám tříletého prcka. (Vděčná pacientka)
Foto
Dobrý den, je vždycky slyšet, že naše práce v IVF centru ISCARE má smysl a přináší radost spoustě lidem. Ať se Vám daří.
?
Je mi 42, chtěli bychom s manželem dítě, staršímu synovi bude 17. Máme to zkoušet přirozeně nebo jít rovnou na IVF? (Klaudie)
Foto
Dobrý den, ve Vašemu věku již bohužel k přirozenému otěhotnění nedochází tak snadno, vzhledem k zhoršené kvalitě vajíček. V tomto případě bych každopádně doporučoval spíše snahu spontánní otěhotnění než metody IVF. Šance na otěhotnění po jednom IVF cyklu ve Vašem věku je cca 3 procenta, takže byste nejspíše zbytečně vynaložila velké finančí prostředky, protože pojišťovny hradí IVF cykly pouze do 39 let věku ženy.
?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné otěhotnět s jedním vejcovodem. Děkuji. (Olina)
Foto
Ano samozřejmě je, podmínkou je že zbylý vejcovod musí být normálně průchodný a ovulace by měla proběhnout na straně vejcovodu. Ve vzácných případech jsem zažil, že ovulace proběhla na druhé straně než je vejcovod a i přesto došlo k otěhotnění. V případě, že by se Vám několik měsíců nedařilo otěhotnět, doporučuji kontrolu ovulace u gynekologa, abyste si potvrdili stranu, kde ovulujete.
?
dobry den, mam za sebou 2x revizi delohy.... nyni jsem ve stadiu regenerace delohy... musim pockat nekolik mesicu,nez se muzu zacit snazit o dalsi dite.. co bych mela v teto dobe dodrzovat a co bych mela uzivat za vitaminy a podpurne prostredky? a je take neco vhodneho pro partnera?? dalsi neuspech by me uz uplne polozil..dekuji pane Doktore (Viki Eliasova)
Foto
Dobrý den, doporučoval bych Vám vše dělat naprosto standardně, dodržovat zásady zdravé životosprávy, jíst dostatek vitamínů, mít dostatek pohybu a spánku. Nejsem příznivcem vitamínů v tabletkách, domnívám se že v přirozené formě je nyní v létě vitamnínů v ovoci a zelenině dostatek.
?
Snažíme se o početí půl roku, je mi 35, mému příteli 37, je to naše první společné dítě - můj přítel má jedno desetileté. Můj gynekolog říká, že už by nečekal a nějak by to řešil. Nedoporučuje se až rok snahy? Děkuji za radu (Karolína)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučoval vyšetřit co nejdříve spermiogram partnera a u gynekologa provést kontrolu Vaší ovulace.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku