Ve 42 zkuste přirozené početí spíš než IVF, radí lékař. Proč?

Video se připravuje ...
Video: Od početí k narození. Jak vypadá vývoj dítěte
VIDEO: StorytellerMedia/Youtube; Photo Shutterstock
Sdílej na facebooku
2. června  2017 
 15:00

Čím starší žena, tím nižší je šance, že se jí podaří otěhotnět. Pravděpodobnost úspěšného početí se výrazně snižuje už po pětatřicítce, po čtyřicítce už je velmi malá. Přesto právě v tomto věku mnoho žen dítě chce, často i první. Mají proto jít rovnou na IVF? Vůbec ne, překvapivě doporučuje lékař Jaroslav Hulvert z pražského ISCARE. 

"Je mi 42, chtěli bychom s manželem dítě, staršímu synovi bude 17. Máme to zkoušet přirozeně, nebo jít rovnou na IVF?" ptala se čtenářka Klaudia tento týden v chatu našeho webu Supermámy.cz.

Úvaha o co nejrychlejším podstoupení umělého oplodnění vypadala logicky, ale rada lékaře zněla jinak. "V tomto případě bych každopádně doporučoval spíše snahu o spontánní otěhotnění než metody IVF. Šance na otěhotnění po jednom IVF cyklu ve vašem věku je přibližně tři procenta, takže byste nejspíše zbytečně vynaložila velké finanční prostředky, protože pojišťovny hradí IVF cykly pouze do 39 let věku ženy," vysvětluje primář z ISCARE. 

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

Ani šance na přirozené početí není moc vysoká, žena už nemusí mít dostatečný počet kvalitních vajíček. Každopádně podle Hulverta je fér, aby lékař případné zájemce upozornil, že ani IVF nemusí znamenat úspěch. "Nicméně byť šance není vysoká, tak existuje a každý rok se setkávám s několika páry, kterým se to i navzdory vyššímu věku (40 až 42 let ženy) nakonec podaří," dodává. 

S tím, že mají potíže s početím, chodí k odborníkům stále více párů – vážné problémy s neplodností má už každá pátá dvojice, přičemž problém bývá stejně často na straně muže jako na straně ženy.

VIDEO: Jak vypadá vývoj dítěte od početí po narození:

Video se připravuje ...
Video: Od početí k narození. Jak vypadá vývoj dítěte • VIDEO: 

Zdaleka tedy nejde jen o sníženou šanci kvůli věku matky, velkým problémem je špatná kvalita spermií u mužů, a to i u těch, kterým není ani třicet. "Zhoršující se kvalita spermiogramu je zřejmě spojená s životním stylem, s životním prostředím jako takovým a také se zvyšujícím se věkem mužů, kteří se snaží počít potomka," vysvětluje primář Hulvert.

Platí přitom, že lepší je menší množství alespoň trochu se pohybujících spermií než větší množství spermií, avšak nepohyblivých. Problému se věnuje i Národní den neplodnosti, v jehož rámci je možné si v pondělí 5. června nechat udělat spermiogram zdarma. 

Dvojčata (2) dokonale předvádějí úvodní scénu z Ledového království

Dvojčata (2) dokonale předvádějí úvodní scénu z Ledového království

Tyhle holky mají herecký talent! Viděli jste film Frozen, jehož hlavními hrdinkami jsou sestry Elsa a Anna? To je ten, který už několik let milují…celý článek

Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

Na jedné straně dítě, na druhé strie, povolená kůže na břiše, povolená prsa, kila navíc, změněná postava. Těhotenství a porod se na ženském těle často…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku