Jak doopravdy probíhá vyšetření spermatu? Neplodných mužů je stále více

Video se připravuje ...
Jak vypadá odběr spermatu před vyšetřením kvality
VIDEO: Supermámy/Igor Hellebrandt
Sdílej na facebooku
8. června  2017 
 09:00

Zapomeňte na to, že příčina potíží s početím se pokud ne vždy, tak alespoň většinou najde na straně ženy. Protože muži mohou být otci kdykoli. To ale dávno neplatí, problémy na straně mužů jsou stejně časté jako na straně žen. Tou nejčastější pánskou obtíží bývá špatná kvalita spermatu. Jak se vyšetřuje? 

Odběr spermatu – ať už před vyšetřením kvality nebo umělým oplodněním – má jednu nespornou výhodu ve srovnání s odběrem vajíček. Vůbec nebolí a přináší tak nanejvýš újmu psychickou. I když ani ta není nutná, protože vše se děje v soukromí. 

"Muži mohou přinést vzorek spermatu z domova, pokud bydlí do hodiny od našeho centra, případně mohou využít naši odběrovou místnost, kde je nebude nikdo rušit," říká Radka Císařová z pražské kliniky IVF ISCARE.

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

Z některých příběhů, ať už filmových nebo skutečných, by se mohlo zdát, že otěhotnění je snadná věc, k níž člověk může přijít, ani skoro neví jak.…celý článek

„O zvyšující se neplodnosti u mužů svědčí například výsledky posledních zájemců o darování spermatu u nás na klinice. Z pětadvaceti mužů splňoval pouze jeden kritéria dárce spermií,“ popisuje Jaroslav Hulvert, primář klinického centra IVF ISCARE. Jen na této klinice si nechá spermie prověřit zhruba 40 mužů týdně.

Podívejte se, co obnáší odběr spermatu:

Video se připravuje ...
Jak vypadá odběr spermatu před vyšetřením kvality • VIDEO: 

Centra asistované reprodukce v celém Česku provedla v roce 2016 přes 30 tisíc úkonů asistované reprodukce. Je to zhruba o desetinu více než rok předtím. „Nejde jen o klasické metody umělého oplodnění, ale také o úkony, které k okamžitému těhotenství nevedou, například darování nebo zmrazení a uchování vajíček a embryí,“ říká primář Hulvert. Počet úkonů, jejichž cílem je přímo léčba neplodnosti, činil zhruba 12 tisíc cyklů za rok.

Jak dlouho čekat, než začnete řešit problémy s početím? Tohle radí lékař:

Video se připravuje ...
Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? • VIDEO: 

Chlapeček se narodil s úplně bílými vlasy! Albín však není. Jak je to možné?

Chlapeček se narodil s úplně bílými vlasy! Albín však není. Jak je to možné?

Když se před časem v maďarském Székesfehérváru narodil chlapec s úplně bílými vlasy, byli v šoku jak jeho rodiče, tak personál. Protože to se hned…celý článek

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Wallerová, Maminka.cz/Markéta Novák Matějková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku