Zuzana: Dnes mám ovulaci! Jak jsem kvůli snaze o početí málem přišla o přítele

Zuzana: Dnes mám ovulaci! Jak jsem kvůli snaze o početí málem přišla o přítele
Zuzana se k otěhotnění upnula natolik, že své snaze podřizovala úplně všechno
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
6. prosince  2015 
 06:00

Lékaři mluví o problémech s početím, když se páru přes veškerou snahu nepodaří počít dítě ani po roce úsilí. Zuzana si pro sebe stanovila limit kratší – šest měsíců. Když ani po půlroce nepřišla do jiného stavu, rozhodla se, že udělá všechno pro to, aby se jí to povedlo. Vztah s mužem, s nímž hodlala založit rodinu, se kvůli tomu málem rozpadl. 

Zuzana chtěla dítě. Chtěla ho tím spíš, že kolem ní přibývalo v řadách někdejších spolužaček i kolegyň těch, které už potomka měly. Dítě, dokonce dvě, měla i její jen o dva roky starší sestra. 

"Nebyl důvod, aby moje biologické hodiny tloukly jak šílené, bylo mi teprve necelých třicet, ale já se prostě rozhodla, že počnu. Přítel nebyl proti, naopak, ostatně byli jsme spolu už tři roky. Všechno vypadalo skvěle," vzpomíná mladá žena na  dobu před dvěma lety. 

Nej jména? Jakub a Eliška, narodila se i Naděje, Mišela, Mladen či Fausto

Nej jména? Jakub a Eliška, narodila se i Naděje, Mišela, Mladen či Fausto

Čeští rodiče jsou v pojmenovávání svých potomků stále odvážnější. Hodně se jich sice stále drží těch jmen, která se dávají nejčastěji, nebo u nich…celý článek

Jenže ani když vysadila antikoncepci, těhotenství nepřicházelo. "Vím, tři měsíce nejsou dlouhá doba, ale já jsem právě potom, co jsem potřetí za sebou dostala navzdory očekávání menstruaci, začala vyšilovat. Zpětně to vidím, ale tehdy mi přišlo, že jsem v průšvihu a v právu na to, abych pro dítě udělala cokoli," líčí Zuzana. 

ZUzana se k otěhotnění upnula natolik, že své snaze podřizovala úplně všechno
ZUzana se k otěhotnění upnula natolik, že své snaze podřizovala úplně všechno
Autor: Shutterstock
Mladá žena se tehdy naplno vrhla do sledování své vlastní ovulace. Po pár dnech pokusů zavrhla měření bazální teploty i sledování hlenu jako poněkud nepraktické a nakoupila ovulační testy. 

A začala svými postřehy a poznatky bombardovat přítele. Ten ji ve snaze otěhotnět podporoval, ale tohle na něj začínalo být trochu moc. 

Čtvrt nebo půl roku? Není to jedno? 

Celkem rozumně se snažil Zuzaně vysvětlit, že tři měsíce nejsou žádná fatální doba a že ani po půlroce neúspěchu není třeba se děsit, že dítě mít nebudou. Jenže žena okamžitě vytasila příběhy kamarádek a známých, které otěhotněly, sotva na to pomyslely. Argumenty v podobě příběhů, kdy to naopak tak snadno nešlo, odmítala s tím, že takové dvojice pro to určitě nedělaly dost. 

 

"Já se na to rozhodla jít jinak. Perfektně jsem se zorientovala ve svém cyklu, takže jakmile nastal den O, tedy ovulace, přepadala jsem muže, sotva se vrátil z práce, případně jsem ho nutila, aby si na ten den vzal v práci home office stejně jako já, abychom se mohli milovat několikrát denně. Gynekolog mi sice tvrdil, že frekvence styků může být v tomto případě kontraproduktivní a že spermie v děloze přežijí několik dnů, a tak není třeba se trefit přímo do ovulace, ale já věděla své," vypráví žena, která nakonec o ničem jiném prakticky nepřemýšlela a nemluvila. 

Můj příběh: Porodila jsem dvě děti císařem a nevyčítám si to!

Můj příběh: Porodila jsem dvě děti císařem a nevyčítám si to!

O porodnictví se zajímám už roky, napsala jsem o něm stohy článků, mluvila jsem s mnoha porodníky, porodními asistentkami i matkami. Sama mám čtyři…celý článek

Takže když její přítel přišel s nápadem, že o víkendu vyrazí s přáteli na vodu jako už mnohokrát předtím, zavrhla to, protože se to krylo s termínem ovulace. Po dalších několika málo měsících, kdy nepřišla do jiného stavu, začala mluvit o IVF a všelijakých metodách, které nabízí umělé oplodnění.

Já chci být matka a ty jsi bezohledný!

A začala nutit přítele, aby stejně jako ona absolvoval vyšetření, která ukážou, jak na tom s plodností jsou. "Tím jsem ho dost naštvala, přišlo mu to přehnané a předčasné. Mně to od něj přišlo bezohledné. Vždyť já se chci stát matkou, jak může být tak krutý, říkala jsem si," popisuje Zuzana počínající krizi jejich vztahu.

Oba byli čím dál tím podrážděnější a jejich milostný život, po kterém Zuzana kvůli dítěti tak prahla, šel k ledu. Dokonce začali trávit víkendy odděleně. Ale paradoxně jim to pomohlo. Zuzana se díky tomu přestala k dítěti tolik upínat, její partner si přestal připadat tolik pod tlakem. Nakonec se o všem dokázali bavit v klidu a s nadhledem – shodli se, že nechají věcem volný průběh. Momentálně je Zuzana v pátém měsíci těhotenství. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku