Umělé oplodnění: co je možné a jak to probíhá

  • Umělé oplodnění: co je možné a jak to probíhá
    Umělé oplodnění: Embryolog v odsáté folikulární tekutině vyhledává vajíčka
    Foto: Silvie Risová
    Sdílej na facebooku
    11. srpna  2015 
     13:08

    Snažíte se o miminko už několik měsíců, a pořád ne a ne otěhotnět? Nepropadejte hned panice, že nikdy nevychováte vlastního potomka. Stále je tady medicína, která si dokáže poradit. Tři lékaři z center asistované reprodukce odpovídají na 30 dotazů o neplodnosti a umělém oplodnění. 

  • Možnosti umělého početí


    ...
    ...
    Autor: shutterstock.com

    INSEMINACE Intrauterinní inseminace (IUI) - spermie se zavádí do dutiny děložní. Spermie jsou speciálně upraveny (odděleny od seminální tekutiny) a zavedeny do dělohy. Žena by měla mít alespoň jeden vejcovod průchodný. 

    MIMOTĚLNÍ OPLODNĚNÍ

    In vitro fertilizace (IVF) - jedná se o tzv. mimotělní oplodnění, též oplodnění ve zkumavce. 
    Vaječníky musí být hormonálně nastimulovány, aby dozrálo co největší množství vajíček. 
    Ve zkumavce se smísí se spermiemi. 
    A pak jsou zavedeny do dělohy. 

    INJEKCE DO VAJÍČKA

    Intracytoplasmatická injekce spermie (ICSI) - zavádí sejedna spermie do zralého vajíčka pomocí jehly. Pokud dojde k oplodnění, je embryo přenoseno do dělohy. 

  • Příčiny neplodnosti žen

    Šedesátiletá Srbka byla uměle oplodněna
    Šedesátiletá Srbka byla uměle oplodněna
    Autor: profimedia.cz

    * Problémy s ovulací: vaječníky neuvolňují vajíčko a nemůže dojít k oplodnění, velmi často se tento problém vyskytuje u žen s nepravidelnou menstruací (poruchy ovulace mohou být spojeny s obezitou nebo poruchou žláz s vnitřní sekrecí)

    * Poškození vejcovodů nebo jejich ucpání 

    * Endometrióza: tkáň děložní sliznice se usazuje na jiných reprodukčních orgánech a může způsobovat srůsty

    * Neschopnost přijmout spermie: žena může mít v těle protilátky, které sperma odmítají

    * Předčasná menopauza

    * Různé vrozené poruchy 

  • Příčiny neplodnosti mužů

    Problémy intimních partií muži řeší s andrologem.
    Problémy intimních partií muži řeší s andrologem.
    Autor: scom

    * Špatná kvalita spermií: malé či nulové množství, snížená pohyblibost

    * Autoimunita k vlastním spermiím: organismus vytváří protilátky vůči vlastním spermiím

    * Ucpání seminálního kanálku nadvarlete kvůli infekci - výtok spermatu je blokován

    * Impotence, ejakulační selhání

  • Příběh s dobrým koncem aneb vyšlo to na počtvrté

    ilustrační foto
    ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz


    Pět let se snažili o miminko. Neúspěšně! Nakonec se rozhodli pro umělé oplodnění. „S manželem jsme věděli, že to přirozenou cestou nepůjde a že je to jediná možnost,“ usmívá se maminka desetiměsíčního Ondřeje. 

    Jejich kroky proto směřovaly do centra léčby neplodnosti. Paní Dagmar Foulová vůbec nevěděla, co ji čeká, a naděje se mísila se zvláštním strachem. „Manžel mě ale od začátku velmi podporoval, protože jeho touha po dítěti byla stejně silná jako ta moje,“ říká dnes už šťastná máma. Během následujících tří let podstoupila každý rok jeden cyklus, ale ani žádný nedopadl dobře. Nesla to špatně p p psychicky i fyzicky. Ale pořád věřila, že by to mohlo vyjít. „Nevzdali jsme to a vyhledali jiné pracoviště a doufali, že změna prostředí pomůže překonat neúspěchy,“ vzpomíná paní Dagmar. 

    Naděje na dítě nezmizela

    Vzhledem k předchozím třem neúspěšným »pokusům« byla Dáša v léčení gynekologů na nemocenské a absolvovala pobyt v Sanatoriích Klimkovice, kde také podstoupila speciální lázeňskou léčbu. „Kromě zdravých lehkých jídel jsem úplně vypustila alkohol, denně jsem cvičila podle paní Mojžíšové a hodně jsem chodila na procházky. Zhubla jsem asi o 8 kg. Tak strašně moc 
    g jsem chtěla miminko, že jsem skutečně věřila, že to tentokrát vyjde,“ svěřuje se. Celé to martyrium prožívala s paní Dášou i rodina. 
    V pohodě začínala být i díky vřelému přístupu lékařů a sester v Gyncentru Ostrava, kde podstoupila umělé mimotělní oplodnění. Napočtvrté to prostě muselo vyjít! 

    Ondrášek ze zkumavky 

    „I když přišla menstruace, já jsem si byla naprosto jistá, že jsem těhotná,“ vypráví nadšeně mladá žena. Krevní testy graviditu skutečně potvrdily. „Byli jsme tak šťastní! Celé těhotenství jsem si užívala v pohodě, jen poslední čtyři měsíce jsem musela dodržovat klidový režim, Ondrášek přišel na svět císařským řezem a při narození vážil 3,95 kg a měřil 51 centimetrů,“ říká Dagmar a dívá se s úsměvem na svého neposedného syna. 

/
Autor: Věra Bláhová, Simona Součková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku