Příběh s dobrým koncem: Mám dítě, i když jsem dlouho nemohla otěhotnět

Příběh s dobrým koncem: Mám dítě, i když jsem dlouho nemohla otěhotnět
Když jsem se snažila otěhotnět, potřebovala jsem číst i pozitivní zprávy
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
31. října  2015 
 06:00

Marcela má dvě holčičky. V obou případech nemohla dlouho přijít do jiného stavu a skončila na klinice asistované reprodukce. Její příběh není v současné době ničím výjimečným nebo zázračným. "V dobách největšího zoufalství jsem pročítala diskuse plné beznaděje a neúspěchu. Vždycky jsem hledala příběh s dobrým koncem." Proto ho chce svěřit ostatním, a dát jim tak naději, kterou sama v tom smutném období tolik potřebovala.

S partnerem začala o dítěti přemýšlet někdy kolem třicítky. "Jako zodpovědný a racionální člověk jsem hned od začátku nenechala nic náhodě. Čekala jsem na ovulaci, se sexem jsme v období předtím šetřili, aby se spermie nashromáždily na den Dé," popisuje Marcela. "Prostě od začátku všechno špatně. Žádný volný průběh, každý měsíc jsem tři dny před menstruací běžela do lékárny pro test, abych ho měla připravený. Vždycky jsem chtěla mít pod kontrolou všechno – své emoce, svou práci, své vztahy. Stejně tak jsem chtěla mít pod kontrolou i tohle. Ale všechno dopadlo jinak."

Marcela si rozumově říkala, že otěhotnění bude v jejím věku trvat déle. Přesto byla ale s každou menstruací zklamaná. Po čase navštívili kliniku a zjistili to, co není v dnešní době výjimkou: partnerovy spermie nejsou v nejlepší kondici, ale do neplodnosti má daleko. Marcelin stav je přiměřený věku, takže není důvod, proč by nemohla otěhotnět. Klid, klid, žádný stres, ono to půjde. Jenže v tu chvíli už pro Marcelu bylo sousloví "žádný stres" něco jako červený hadr na býka.

Hlavně bez stresu

Nejprve se mu o svém těhotenství bála říct.
Nejprve se mu o svém těhotenství bála říct.
Autor: Shutterstock.com
"Každý vám říká: kupte si psa, nemyslete na to, uklidněte se, jeďte na dovolenou. Každý má tisíc rad. Vy to podvědomě tušíte, ale nemůžete si pomoct. Jak můžete zapomenout na to, co si v tu chvíli přejete na světě úplně nejvíc?"
Marcela a partner se rozhodli podstoupit IVF. "Jste v prostředí bílých plášťů a všichni vám říkají – žádný stres! Pícháte si injekce do břicha a všichni říkají: hlavně v klidu a v pohodě. Já si v žádném případě nechci stěžovat, jen bych ráda všem vzkázala, že hodit se do pohody je v tuhle chvíli strašně, ale strašně těžké. Hledala jsem na internetu cokoliv, čeho bych se mohla chytit. Našla jsem spoustu diskusí, kde na tom byly holky podobně. Když jsem četla, jak dlouho se snaží bez výsledku, bylo mi strašně. Potřebovala jsem si přečíst, že se to někomu povedlo. Říkala jsem si, že když to vyjde, mají pak asi ty holky starosti s miminkem a na internet už nemají čas. A slíbila jsem si, že když to vyjde u nás, tak něco někam napíšu."

Menopauza kolem čtyřicítky? To není nesmysl!

Menopauza kolem čtyřicítky? To není nesmysl!

Bolí vás hlava, v noci vás budí návaly horka, jste náladová a ke všemu přibíráte na váze? Možná byste měla začít pečlivě sledovat svůj menstruační…celý článek

Prvnímu pokusu, který Marcela absolvovala, nedávala – vnitřně – žádnou šanci. "Věděla jsem, že úspěšnost je malá, že budu mít další hrazené, a že se tedy tenhle měsíc budu s celou procedurou spíš jen tak seznamovat." A jak už to bývá, v tuhle chvíli to přesně klaplo. "Přirozeně jsem se spíše upínala k tomu, co bude potom. Nemyslela jsem na to, co se aktuálně děje v mém těle. Možná to zafungovalo, možná ne." Marcele se narodila zdravá holčička. Druhé dítě se snažili počít přirozeně, po čase ale skončili opět na klinice. "Použili jsme embrya z minula, ale bez výsledku. Lékaři doporučili pauzu a pak zahájit celou proceduru od odběru vajíček. No a pochopitelně – v době, kdy jsem se smiřovala s tím, co mne čeká, jsem otěhotněla přirozeně."

Marcela nechce nikomu nic radit ani doporučovat. Hlavně ne klid a nemyslet na to, i když to asi funguje. Ale ví, že si člověk jen těžko poručí. Jen chce zveřejnit příběh se šťastným koncem pro ty, kterým by to mohlo pomoct a dát naději.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku