Co se vlastně děje v těle při početí a pozná to vůbec žena?

Co se vlastně děje v těle při početí a pozná to vůbec žena?
Zatímco některé ženy tvrdí, že si početí uvědomily, jiným ho potvrdil až těhotenský test
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
23. srpna  2015 
 11:30

Okamžik početí nastává zhruba v polovině menstruačního cyklu v době ovulace. Pokud má žena kratší cyklus, posouvá se okamžik početí blíže k předchozí menstruaci - obvykle totiž nestává dva týdny před menstruací následující. Každopádně, v době ovulace je pravděpodobnost početí nejvyšší, ačkoli může nastat i mnohem blíže pravidelnému krvácení. Spoléhat se jen na plodné a neplodné dny zkrátka není nejjistější. A co se vlastně v těle děje? 

Ideální okamžik pro početí? Samozřejmě, ovulace a dny těsně před ní - zralé vajíčko lze sice oplodnit pouze necelý den, ale spermie žijí déle, takže smysl má pohlavní styk i před vlastní ovulací. 

Způsob jak určit přesný okamžik ovulace je samozřejmě více, v domácích podmínkách bude nejpřesnější ovulační test, který koupíte za necelou stovku v lékárně nebo přes internet. Část žen dokáže den ovulace poznat i podle typické bolesti v podbřišku, případně podle toho, že hlen v jejich pochvě je lehounce narůžovělý. 

Vlastní početí je okamžikem splynutí spermie s vajíčkem, které uvolňuje chemické plátky, podle nichž ho spermie spolehlivěji najde. Je samozřejmě možné, že se k vajíčku zároveň dostane více spermií, ale membránou vajíčka dokáže nakonec proniknout jediná, která zároveň rozhodně o tom, zda se bude vyvíjet dívka nebo chlapec. 

Kdy hrozí mimoděložní těhotenství? 

Sperma
Sperma
Autor: shutterstoclk
Početí většinou nastane po setkání spermie a vajíčka ve vejcovodu, což je ideální, oplodněné vajíčko se pak posune do dělohy. Bohužel se někdy vajíčko se spermií setká příliš blízko vaječníku, pak hrozí mimoděložní těhotenství. 

Oplozené vajíčko má 46 chromozomů, půlku z vajíčka, půlku od spermie a vývoj dítěte začíná. Ve skutečnosti jde vlastně o druhý až třetí týden těhotenství, protože medicína za počátek těhotenství považuje první den předchozí menstruace. 

Příběh: Málem jsem nepřežila mimoděložní těhotenství

Příběh: Málem jsem nepřežila mimoděložní těhotenství

Kvůli mimoděložnímu těhotenství a jeho následkům málem umřela pod rukama bulharských doktorů. Ale přežila a rozhodla se pomoct nejen sobě, ale i všem…celý článek

Celkem tak těhotenství týden po týdnu trvá celkem 40 neděl, fakticky v ideálním případě 38 týdnů od početí. Žena to, že je těhotná, obvykle zjistí až v době, kdy očekává další menstruaci - zhruba v té době se vajíčko uhnizďuje v děložní stěně, tento okamžik se označuje jako implantace. 

Žádné příznaky těhotenství se většinou ještě neobjevují, jediným ukazatelem ak zůstává vynechání menstruace. Těhotenství může už v této době ukázat těhotenský test. Část lékařů ovšem doporučuje, aby ženy jeho použití ještě o týden či dva odložily, protože v té době hodně těhotenství ukončí samovolný potrat. Projevil by se jako opožděná menstruace, pokud se však žena mezitím ujistí, že je těhotná, je to pro ni zbytečné zklamání. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku