Kolik byste měla přibrat v těhotenství?

Kolik byste měla přibrat v těhotenství?
V těhotenství byste neměla jíst za dva, ale vzestup váhy ovlivňují i hormony
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
13. července  2015 
 15:45

Jak to, že jedná těhotná přibere až do porodu jen šest kilo a jiná třicet? Něco ženy ovlivnit mohou a něco ne. Jaký je optimální váhový přírůstek? 

Záleží na tom, v jakém výživovém stavu a s jakým BMI (body mass index = poměr mezi tělesnou hmotností v kg dělenou druhou mocninou tělesné výšky v metrech) žena do Optimální BMI před těhotenstvím je v rozmezí 20 – 24,9 kg/m2.

BMI pod 20 naznačuje podvýživu, a tedy ne zrovna optimální podmínky pro vývoj plodu. Ani BMI nad 25 (obezita) není dobré pro bezproblémové těhotenství. Oba extrémy navíc zhoršují schopnost přirozeného otěhotnění.

S rizikem je třeba počítat u žen chronicky nemocných, stravujících se alternativně (např. makrobiotičky, striktní veganky), nepestře a jednostranně, protože u nich může hrozit karence (nedostatek) některých důležitých prvků, a to navzdory přijatelnému BMI.

Ideál? Jedenáct až patnáct kilo

Nedostatkem některých základních prvků (respektive jejich špatným vstřebáváním z potravy) mohou trpět také kuřačky a drogově a alkoholově závislé budoucí matky. U žen s nadváhou až obezitou (BMI nad 25 kg/m2) se doporučuje nižší váhový přírůstek (7 – 11,5 kg), obecně ale přírůstek pod 6 kg není žádoucí a může vést k ohrožení vývoje plodu.

U zdravé, dobře živené dospělé ženy s normální hmotností (BMI 20-25 kg/m2) je optimální váhový přírůstek 11,5 – 15 kg, přičemž přibírání by mělo být větší ve 2. a 3. trimestru, zhruba 0,4 kg/týden. Vyšší váhový přírůstek (12 – 18 kg) se doporučuje ženám vstupujícím do těhotenství s nižším BMI (menší než 20 kg/m2).

Samozřejmě, že v případě mnohočetnějšího těhotenství bude váhový přírůstek také vyšší. Vysoký váhový přírůstek (nad 18 kg) může být kromě energeticky nadměrné stravy způsoben také zmnožením plodové vody (polyhydramnion).

Sdílej na facebooku
Autor: Klára Kaiserová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku