Myomy a srůsty: Vy se ptáte, gynekolog odpovídá

  • Myomy a srůsty: Vy se ptáte, gynekolog odpovídá
    Pozitivní těhotenský test? Pro někoho hračka, pro jiného problém
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    14. srpna  2015 
     10:00

    Plánuje váš lékař porod císařským řezem a vy se bojíte srůstů na děloze? Nebo už se u vás objevily a vás teď děsí možnost neplodnosti? Na vaše dotazy odpovídal Doc. MUDr. Michal Mára, Csc., odborník na léčbu myomů z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

  • Nebezpečné srůsty a neplodnost

    Děložní myomy dokáží pěkně potrápit.
    Děložní myomy dokáží pěkně potrápit.
    Autor: Profimedia.cz


    Objevily se mi na děloze srůsty, je možné, že kvůli nim nebudu moct mít miminko? Jana, 29 let 

    Ke vzniku srůstů, které jsou příčinou ženské neplodnosti, můžou vést pouze tři situace: záněty vnitřních rodidel, endometrióza a stavy po operacích podbřišku. Žena může být následně neplodná především z důvodů anatomických - pokud srůsty v malé pánvi změní přirozený tvar, směr a uložení orgánů vnitřních rodidel, především vaječníků a vejcovodů, je z mechanických důvodů těžší, často i nemožné, aby se spojily pohlavní buňky a vznikl zárodek. Stává se také, že jsou vejcovody mechanicky dobře průchodné, a přesto je srůsty narušená jejich správná funkce. Srůsty v oblasti vejcovodů také můžou vést k jejich uzavření a naplnění pozánětlivou, mnohdy toxicky působící tekutinou. Tento stav může dokonce zhoršovat naději pacientek na otěhotnění prostřednictvím umělého oplodnění. Často je potom doporučované vejcovody raději odstranit, což vede k tomu, že žena může otěhotnět už jen s pomocí lékařů a umělého oplodnění. 

  • Císařský řez a srůsty

    Těhotenství
    Těhotenství
    Autor: Shutterstock.com


    Jsem v posledním trimestru těhotenství a můj lékař plánuje porod císařským řezem. Nehrozí nebezpečí, že se mi pak objeví srůsty? Ludmila, 32 let 

    Vzhledem k tomu, že během porodu dochází k průniku do dutiny břišní i děložní a k poranění pobřišnice, může následovat tvorba srůstů, které pak vyvolávají například bolesti v podbřišku a také můžou způsobit riziko při dalším císařském řezu či při jiných operacích. Srůstům je dobré předejít šetrnou operační technikou, nebo aplikací antiadhezivního (protisrůstového) prostředku do rány ihned po porodu. Ten mechanicky zabrání srůstání hladkých povrchů tkání. Pacientka si po poradě s gynekologem nebo porodníkem může gel koupit v lékárně, protože v tomto případě ho zdravotní pojišťovna nehradí. Víc informací o srůstech najdete na www.srusty.cz

    Odpovídá: Doc. MUDr. Michal Mára, Csc., odborník na léčbu myomů z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze v Apolinářské ulici. www.myomy.cz 

/
Autor: vin
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku