Cestování, sex a sport: co se v těhotenství smí a co ne?

Cestování, sex a sport: co se v těhotenství smí a co ne?
Ani těhotné ženy se nemusejí vzdávat létání, ale těsně před porodem už ho lékaři nedoporučují
Foto: ChameleonsEye / Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
27. července  2015 
 15:53

Lékařka Elena Figurová z OG Group Medical Centre naším čtenářkám odpovídá na deset otázek na téma těhotenství a sex, cestování či sport. Přečtěte si, co je ještě bezpečné, co představuje riziko a proč tomu tak je. 

1. Jak se chránit při jízdě autem ve vysokém stupni těhotenství?

Ideální ochranou je bezpečnostní pás. Je důležité, aby bylo cestování pro těhotnou ženu pohodlné. Proto se pás upravuje tak, že první část je pod bříškem a druhá mezi prsy. Pro lepší pohodlí je dobré si posunout sedačku více dozadu, aby si mohla pohodlně natáhnout nohy a také, aby v případě nehody stačil zafungovat airbag.

2. Může těhotná žena cestovat letadlem?

Ano, nicméně se nedoporučuje cestování mezi 6. - 10. týdnem těhotenství, a to z důvodu vystavení se vyšší radiaci, která je podobná hladině záření při mamografi i. Většina leteckých společností navíc vyžaduje maximálně několik dnů staré potvrzení od gynekologa, že žena může let absolvovat. A po 34. týdnu už mnohé společnosti těhotnou nepřepraví vůbec.

3. Kterým domácím pracím by se budoucí maminka v těhotenství měla raději vyhnout?

Všem! Libí se vám tato odpověď? - je určená pro vaše okolí. Pro vás - v malé míře jsou všechny domácí práce povoleny, pouze se nepřepínejte a nepředvádějte akrobatické výkony.

4. Může se těhulka věnovat břišnímu tanci?

Může. Existují speciální lekce pro těhotné. Posilují pánevní dno a připravují ženu na porod.

5. Které sporty by těhotná žena neměla provozovat a které se naopak doporučují?

Žena by se měla vyhnout všem sportům spojeným s dopadem a tlakem na pánevní dno. Vhodnými sporty jsou rychlá chůze (ne běh) a plavání.

6. Může nastávající maminka chodit na spinning?

Ano. Mohou se ale objevit bolesti v podbřišku, které souvisejí se změnou anatomie a napínáním velkých postranních děložních vazů, hlavně ve vyšším stádiu těhotenství. Proto je už lepší v pokročilém stadiu ve spinningu nepokračovat.

7. Nehrozí při koupání v řece nebo rybníce nákaza bakteriemi?

V těhotenství se nedoporučuje koupat se v jakémkoliv přírodním koupališti. Riziko nákazy je větší než v bazénu.

8. Je sex ve vysokém stádiu těhotenství nebezpečný?

Ne, a to ani ve vysokém stupni těhotenství za předpokladu, že je těhotná žena zdravá a jsou dodrženy všechny hygienické podmínky. Je třeba si uvědomit, že mužské sperma obsahuje prostaglandiny - látky, které vyvolávají děložní kontrakce a v termínu porodu se spolupodílejí na spuštění porodu. Tuto skutečnost některé páry využívají k provokaci porodu při přenášení.

9. Jaká poloha je při sexu pro budoucí maminku nejvhodnější?Doporučují se polohy na boku a na koníčka, kdy nedochází ke stlačení bříška a kdy žena může lépe regulovat hloubku proniknutí penisu.

10. Mohou partneři při milování používat erotické pomůcky a lubrikační gely?

Erotické pomůcky lze používat pouze tehdy, pokud nejsou vkládány do tělesných otvorů. Je zde riziko poranění pochvy, která bývá zejména poslední měsíc velmi prokrvená. Lubrikační gely lze používat, ale vždy je lepší preferovat ty bez příchutí a parfemace, protože poševní fl óra u těhotné ženy se může narušit rychleji než u netěhotné. Vhodný je například gel s olejem z čajovníku.

Sdílej na facebooku
Autor: Věra Bláhová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku