Nejčastější obavy těhotných aneb vadí, když mám psa? 10 otázek a odpovědí

Nejčastější obavy těhotných aneb vadí, když mám psa? 10 otázek a odpovědí
Těhotné ženy se bojí například nákazy od domácích zvířat
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
27. července  2015 
 16:32

Proč by ženy neměly v těhotenství nosit boty na vysokém podpatku? Může gynekologický zánět v době těhotenství ohrozit vývoj plodu? Za jak dlouho po císaři je ideální otěhotnět? To jsou jen některé z otázek, kterými se zabývají ženy v průběhu těhotenství. Na dotazy žen, které čekají na dítě, odpovídá Leopold Hošek, z kroměřížské porodnice. 

1. Může mít chřipka, nebo angína v raném stadiu těhotenství vliv na vývoj plodu?

Vzhledem k tomu, že v počátečních stadiích se zakládají orgány a struktury budoucího miminka - tzv. embryogeneze, mívají bakteriální i virová onemocnění většinou fatální vliv na těhotenství.


2. Je dobré pokračovat v kojení, když je žena znovu těhotná? Nebude nenarozenému dítěti odebírat živiny a důležité látky?

Jsou to dvě rozdílné otázky. Určitě se nenarozenému dítěti nebudou ubírat živiny ani důležité látky. Pokud se žena zcela běžně stravuje, nedrží diety či nesnaží-li se být vegetariánkou, tak si její organismus s touto situací poradí. Otázkou je, zda vůbec může kojit. Každopádně by žena měla být poučena, že při kojení dochází k vyplavování hormonů, které vyprazdňují prsní žlázu a nutí stahovat dělohu. Jistě je tu vyšší riziko potracení.

3. Může prodělaný gynekologický zánět v době těhotenství ohrozit vývoj plodu?

Záleží na tom, o jaký druh zánětu se jedná, ale v časném těhotenství se většinou záněty doporučují řešit konzervativně (např. výplachy) než medikamentozně. Odpověď tedy zní -neměl by ohrozit.

4. Nejsou častá ultrazvuková vyšetření pro vývoj plodu nebezpečná?

Vyšetření ultrazvukem se považuje v dnešní době za nejbezpečnější. Nežádoucí účinky snad žádné popsané nejsou, přesto se doporučuje uchýlit se na nezbytně nutný počet těchto vyšetření.

5. Za jak dlouho po »císaři« je ideální otěhotnět?

Po císařském řezu se doporučuje plánovat graviditu zhruba po jednom roce hojení, kdy by měla být jizva již klidná. Z toho samozřejmě vyplývá porodní i těhotenská komplikace, a to roztržení jizvy a krvácení.

6. Mohou být domácí mazlíčci (například kočky) pro ženu, která počala, nebezpeční?

Většina mazlíčků bývá hýčkána, jsou čistí a bez většího rizika nákazy infekcí. Na druhou stranu domácí zvířátka, která mají volný pohyb po venku, mohou být zdrojem přenosu infekcí, které v raném těhotenství mohou mít výrazný vliv na vývoj plodu.

7. Když žena otěhotní po velmi dlouhé době (např. po 20 letech), »chová« se tělo jako u prvorodičky?

Chování organismu u kteréhokoliv porodu je vždy velmi individuální. Největším rizikem bych v takovémto případě zmínil věk rodičky.

8. Jak moc jsou spolehlivé těhotenské testy?

Většina velmi. Na druhou stranu nadměrná citlivost testu a nevhodné načasování provedení může dát falešně pozitivní výsledek. Chce-li mít žena jistotu, je lépe test s odstupem několika dnů zopakovat.

9. Nese s sebou nějaká rizika umělé oplodnění?

Téma asistované reprodukce není na jednu otázku a ani na jednu odpověď. V zásadě lze ale říci, že není důvod se umělého oplodnění obávat.

10. Neškodí mamince a miminku nošení upnutého oblečení a podpatků?

V těhotenství se nedoporučuje nosit upnuté oblečení, ostatně dnes je možné navštívit mnoho obchodů s těhotenskou módou, kde nabízí oblečení volnější, aby nedocházelo k tlaku na těhotnou dělohu. Podpatky jsou vzhledem k fyziologickému zakřivení páteře naprosto nevhodné. Nehledě na to, že je při jejich nošení i vyšší riziko úrazu.

Sdílej na facebooku
Autor: Věra Bláhová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku