Aromaterapie v těhotenství: Jak si připravit směsi proti nevolnosti, pálení žáhy či zácpě?

  • V těhotenství si můžete dopřát masáže, které vám pomohou odstranit nejrůznější neduhy
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    3. srpna  2016 
     06:00

    Těhotné ženy mohou trpět nejrůznějšími neduhy. Některé z nich velmi úspěšně vyřeší aromaterapie. Éterické oleje se využívají při masáži, lze je přidat do koupele, nakapat do aromalampy nebo je aplikovat přímo na kůži. Podívejte se na naše tipy na masážní směsi. 

     

  • Jak postupovat při výrobě směsí

    Éterické oleje
    Éterické oleje
    Autor: Nobilis Tilia

    Chcete si vyrobit masážní směs sama doma? Do základního (nosného) oleje vždy přidejte ještě 10 % oleje z pšeničných klíčků. Díky vysokému obsahu vitaminu E, který působí jako přirozený antioxidant, prodlužuje životnost směsi. „Podobně lze použít i základ z kakaového másla nebo másla karité,“ říká aromaterapeutka Adéla Zrubecká z Nobilis Tilia. Pokud jde o masáž, může vás masírovat partner nebo se můžete masírovat sama (kam dosáhnete). Před masáží se osprchujte, aby se olej lépe vstřebal, nejezte tučná jídla, která nadýmají, a určitě masáž vynechte, pokud jste nastydlá. Éterické oleje je bezpečné používat až od 2. trimestru. 

  • Pálení žáhy

    Ssabina zůstala s dítětem sama.
    Ssabina zůstala s dítětem sama.
    Autor: Shutterstock

    Pro jemnou masáž dekoltu, obličeje, šíje a nadbřišku použijte do 5 ml rostlinného oleje: 5 kapek citronu, 2 kapky pomeranče, 1 kapku máty kadeřavé. Citron můžete nakapat i k inhalaci na kapesníček nebo přidat do aromalampy.

  • Nadýmání

    a
    a
    Autor: profimedia.cz

    Do 50 ml rostlinného oleje přidejte 8 kapek grapefruitu, 3 kapky koriandru, 2 kapky kardamomu a 2 kapky zázvoru. Touto směsí se pak pravidelně masírujte.

  • Křečové žíly

    Aromaterapie
    Aromaterapie
    Autor: Shutterstock

    Jestliže vás v těhotenství trápí křečové žíly, potírejte si končetiny následující směsí. Do 50 ml rostlinného oleje přidejte: 5 kapek cypřiše, 5 kapek geránia, 3 kapky růžového dřeva a 2 kapky heřmánku římského. Nohy si masírujte od kotníků směrem vzhůru - lehce, aniž byste tlačila.

  • Zácpa

    Těhotná žena
    Těhotná žena
    Autor: Shutterstock

    Do 50 ml rostlinného oleje přidejte: 5 kapek bergamotu, 5 kapek pomeranče, 3 kapky zázvoru a 2 kapky máty kadeřavé. Směsí potírejte podbřišek ve směru hodinových ručiček, hrudník a spodní část zad.

  • Otoky a zadržování vody

    Těhotná žena a neduhy
    Těhotná žena a neduhy
    Autor: Shutterstock

    Do 50 ml rostlinného oleje přidejte: 5 kapek cypřiše, 1 kapku helichrysum, 4 kapky růžového dřeva a 5 kapek geránia.

  • Prevence strií

    Těhotná a strie
    Těhotná a strie
    Autor: Shutterstock

    Do 50 ml rostlinného oleje přidejte: 5 kapek mandarinky, 2 kapky myrty, 5 kapek růžového dřeva a 2 kapky pačuli.

  • Hemoroidy a zácpa

    Těhotenské neduhy
    Těhotenské neduhy
    Autor: Shutterstock

    Vhodné jsou masáže podbřišku s použitím levandule a čajovníku (tea tree). Aplikujte stejnou směs jako na křečové žíly, pouze použijte 50 ml základní neutrální báze z kakaového másla nebo másla karité.

  • Křeče v chodidlech a lýtkách

    Těhotná žena a křeče v nohách
    Těhotná žena a křeče v nohách
    Autor: Shutterstock

    Do 50 ml rostlinného oleje přidejte: 5 kapek levandule, 5 kapek majoránky, 3 kapky heřmánku římského a 2 kapky zázvoru.

  • Krvácející dásně

    Aromaterapie v těhotenství
    Aromaterapie v těhotenství
    Autor: Shutterstock

    Smíchejte citron, cypřiš a myrhu ve stejném poměru (1 kapka od každého), 1 kapku směsi přidejte do vody a používejte k výplachům úst.

  • Vaginální výtok

    Aromaterapie v těhotenství
    Aromaterapie v těhotenství
    Autor: Shutterstock

    Tato směs se používá pro sedací koupel. V případě, že máte riziko předčasného porodu, nepoužívejte ji. Do 50 ml hydrofilního oleje přidejte: 5 kapek bergamotu, 5 kapek tea tree, 3 kapky santalu a 2 kapky geránia.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku