10+1 tip, jak si nenechat otrávit těhotenství, a naopak si ho užít

  • 10+1 tip, jak si nenechat otrávit těhotenství, a naopak si ho užít
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    10. října  2016 
     12:00

    Ať je vaše těhotenství vymodlené nebo je to spíše překvapení, vězte, že přijdou chvíle, kdy vám tento stav nebude připadat zrovna požehnaný. Pokud se na svých 280 dní díváte spíše s obavami, mám pro vás několik tipů, jak si tento čas ulehčit a snad i užít.

     

  • Když jsem byla vorvaněm

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Během těhotenství jsem rozhodně nepatřila k těm štěstím se rozplývajícím ženám, které si jiný stav nemohly vynachválit a rodily by nejradši do smrti. Nejdřív jsem byla unavená a ospalá, pak mi bylo zle a nakonec jsem připomínala vorvaně. Hned na začátku jsem se zařekla, že se vyvaruji pročítání informací o rizicích na všech hysterických fórech pro maminky, prostě tentokrát ať vyhraje sladká nevědomost. Stačilo, že jsem co čtrnáct dní chodila na pravidelné gynekologické prohlídky a s ohledem na svůj vyšší věk prvorodičky i na spoustu dalších vyšetření navíc. Stres v těhotenství by opravdu k ničemu dobrému nepřispěl, a tak jsem spoléhala na odborníky a testy, jež by případný problém odhalily. Moje hlavní rada tedy zní: hlavně buďte v klidu!

  • Kdy jindy být královnou?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdy jindy než právě teď byste si měla užívat své výsadní postavení? Nechte si uvolnit místo v MHD, když vás šéf pošle dřív z práce, přijměte to s povděkem. Tašky s nákupem ať přinese partner, odrostlé děti nebo zásilková služba. Jestli nemáte síly na žehlení nebo uklízení, do druhého (nebo jiného) dne se svět nezboří. Máte-li chuť na okurku se šlehačkou, dejte si ji. A jestli vám ani za normálních okolností nedělá návštěva tchyně radost, prostě na ni nejezděte.

  • Čas na rozmazlování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    S desetiměsíčním synem znovu apeluji: užívejte si čas, který máte jen pro sebe, protože s tím je po porodu obvykle nadlouho konec. Užívejte si kosmetiku, manikúru a zvlášť pedikúru, k pečlivému ošetření nohou se v posledních měsících pravděpodobně neohnete, leda byste byla zkušená jogínka či hadí žena. Vyzkoušejte těhotenskou masáž, je prostě dokonalá. Uvolní vás, dokáže zmírnit bolesti nohou i zad a budete mít skvělou náladu.

  • Užijte si rodinu a kamarádky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V prvních měsících nebude na přátele a rodinu zrovna moc času. Bezdětné kamarádky by vaše aktuální starosti s prdíky nudily a vás zase nebudou zajímat značkové kabelky ve slevě. Takže si užijte společná setkání nad něčím dobrým na zub do zásoby.

  • Nakupujte pro radost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mám na mysli nakupování nejen pro miminko, ale i pro sebe. Někdo může říct, že nákup těhotenské módy je marnotratnost, protože tohle oblečení za několik málo měsíců odložíte. Já si ale nákupem ženských šatiček připadala pěkná i s narůstajícími kily, která jsem jinak nepřijímala zrovna s radostí.

  • Jezte pořádně

    Zapomeňte na diuretické čaje a podobné.
    Zapomeňte na diuretické čaje a podobné.
    Autor: Shutterstock.com

    I když to není třeba se speciální těhotenskou stravou přehánět, snažte se do svého jídelníčku zařadit víc zdravých věcí, jako jsou ovoce, zelenina, luštěniny, mléčné výrobky a kvalitní libové maso. Lepší bude, když se v čase těhotenství vyhnete syrovému masu, plísňovým sýrům a mořským plodům. Samozřejmostí by mělo být vyřadit kouření i alkohol. Když si ale dáte jednou za týden skleničku vína nebo piva, nic se nestane.

  • Dejte si do těla

    .
    .
    Autor: Shutterstock.com

    Možná se vám nebude chtít, ale sportujte aspoň trochu. Nemusíte zrovna zdolávat horské vrcholy nebo běhat maratony. Stačí i krátké, ale pravidelné procházky, třeba na cestě do práce vystupte o dvě tři zastávky dřív. Skvělé je i plavání a cvičení přímo pro těhotné ženy určené, sama jsem chodila na pilates až do devátého měsíce a díky tomu jsem nepoznala bolest zad ani povolené svaly pánevního dna. Výborná je i těhotenská jóga, kterou zvládne i sportovní antitalent.

  • Dopřejte si lázeňskou kúru

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když těhotenství spoustu procedur limituje, jsou takové, které jsou pro těhotné ženy přímo určené. Některé lázeňské hotely nabízejí speciální balíček za sníženou cenu. Já takový dostala k narozeninám a víkend v Mariánských Lázních jsem si moc užila. Když jsem zrovna nebyla na masáži nebo v perličce, procházela jsem se po městě nebo sledovala filmy, na které doma nebyl čas.

  • Potřebujete beauty plán

    ..
    ..
    Autor: shutterstock.com

    Než se s miminkem dostanete do finále, myslete na to, že první týdny opravdu nebudou čas ani energie na vlastní zvelebování. Shoďte umělé nehty, s kadeřníkem vymyslete bezúdržbový účes a barvu, která nebude potřebovat aspoň dva měsíce zásah. Pokud budete chtít přesto vypadat upraveně, zkuste permanentní řasy. Měsíc nemusíte vzít řasenku do ruky, a přesto budete „namalovaná“. 

  • Neděste se předem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    S odstupem času se za tento přístup musím pochválit. Maminkovská fóra jsou dobrá věc, když chcete vědět, jaký vybrat kočárek, ale hlavně se tam nevydávejte hledat moudra ohledně porodu. Informace jsou subjektivní a bohužel častěji přispívají maminky s horší zkušeností. Raději mluvte se svou matkou, sestrou, kamarádkami, jejichž názor a přístup jsou vám blízké, a především s lékaři.

  • Věřte svému instinktu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Těhotenství a mateřství v nás zesilují pudy a instinkty, proto jim bedlivě naslouchejte. Pokud budete mít pocit, že vaše bolesti nebo nevolnosti nejsou vzhledem ke stavu běžné, vydejte se za svým lékařem nebo i do nemocnice. Nemůže se stát nic horšího, než že vás zase pošlou domů. Je lepší několikrát vyvolat zbytečný poplach než zanedbat včasné řešení opravdového problému. Jedna z mých kamarádek se vytrvale dožadovala vyšetření, a když jí nechtěli vyhovět, ztropila menší skandál. Jak se ukázalo později – oprávněný. Její miminko mělo problémy a lékaři nakonec zasáhli na poslední chvíli!

    5 věcí, které si vaše děti budou z dětství pamatovat, i když dospějí

    5 věcí, které si vaše děti budou z dětství pamatovat, i když dospějí

    Děti si nemusí pamatovat každou hračku, kterou dostaly k narozeninám, ani to, kolikrát jste jim koupili zmrzlinu. Jsou důležitější věci, které s nimi…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku