Těhotná žena a kočka: Je potřeba se bát toxoplazmózy?

Těhotná žena a kočka: Je potřeba se bát toxoplazmózy?
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
30. ledna  2018 
 06:00

Během těhotenství se můžete nakazit některými nemocemi, jejichž průběh může vážně poškodit plod. Je to například toxoplazmóza, kterou přenášejí právě kočky, ale také morčata nebo králíci. Je nutné tedy tahle zvířata z domu okamžitě odstranit?

Nemusíte hned balit kočkám kufry, když se dozvíte, že čekáte dítě. Pokud už s kočkami nějakou dobu žijete, je velká pravděpodobnost, že jste se už touhle nemocí nakazila, a máte tedy v sobě protilátky. Odborníci odhadují, že až 40 % populace je nakaženo. Míra nakažených lidí je vyšší u těch, kdo chovají kočky, ovšem pozor, nakazit toxoplazmózou se můžete i z králíka či morčete. Nezřídka dojde k nákaze nejen při styku se zvířaty, ale i prostřednictvím oděrek při zpracování králičího, hovězího nebo vepřového masa. Nesvalujte tedy vinu jen na kočku. Navíc kočka samotná infekční není, pouze její trus. „Parazit se množí ve střevech a vylučuje se stolicí. Možnost nákazy je až po dvou dnech po vyloučení,“ vysvětluje gynekoložka Hourová.

Jak se toxoplazmóza projevuje a co může vlastně způsobit?

Nemoc bohužel probíhá zpravidla skrytě bez nápadných příznaků. Kolikrát vypadá jako obyčejná chřipka, takže vás ani nenapadne, že byste mohla mít právě toxoplazmózu. Bývají u ní zvýšená teplota, únava a zduřené uzliny na krku. Nemoc napadá lymfatické uzliny, tkáně oka nebo může způsobit gynekologické onemocnění. Mnohem vážnější je ale pro těhotnou ženu, respektive pro nenarozené dítě. Pokud se žena během těhotenství nakazí, může to způsobit poruchy vývoje plodu a může dojít k potratu. Když totiž parazit, který je původcem nemoci, napadne plod, může poškodit oční sítnici nebo i mozek. Pokud dojde k nakažení v posledních měsících těhotenství, hrozí, že bude dítě duševně i tělesně postižené.

Během těhotenství absolvují nastávající maminky řadu vyšetření. V případě potřeby i odběr plodové vody. Jak probíhá? Podívejte se na naše VIDEO:

Máte-li doma kočky, nechte je otestovat u veterináře, jestli mají aktivní infekci. Pokud ano, pak by bylo vhodné kočku na šest týdnů (po tuto dobu je infekční) přestěhovat do útulku, kočičího hotelu nebo ke známým, abyste minimalizovali riziko nákazy. Pokud infekci nemají, pak jim nedávejte syrové maso, nenechávejte je pobíhat venku a chytat myši nebo ptáky (ti mohou přenést toxoplazmózu na kočky) a zabraňte kontaktu s jinými kočkami.

Kočičí záchod nečistěte vy sama, pokud to musíte dělat, používejte vždy gumové rukavice a vždy si pořádně umyjte ruce, když se dotknete kočky. Rukavice noste i venku, pokud pracujete na zahradě (abyste nepřišla do kontaktu s trusem), myjte ovoce a zeleninu, pokud možno ji loupejte a vařte. Nejezte syrové a nedopečené maso.

HLASUJTE O NEJROZTOMILEJŠÍHO DOMÁCÍHO MAZLÍČKA. Hlas můžete dát svému favoritovi TADY

Je nutné nechat se testovat? 

Někteří lékaři doporučují testovat těhotné, které žijí v domácnosti s kočkami, rutinně hned na začátku těhotenství, jiní tvrdí, že finanční náklady spojené s testováním převýší výhody, které testování nabízí. Podle porodníka Pavla Caldy se u nás narodí minimum dětí s toxoplazmózou, takže kvůli tomu zavádět plošné testy považuje za zbytečné a budoucí maminky by to jen stresovalo. Samozřejmě pokud riziko hrozí, testování se provede.

Pokud se u vás zjistí čerstvá infekce, je důležité, v které době gravidity vznikla. Riziko nakažení plodu v prvním trimestru je relativně malé, ale riziko poškození plodu je vysoké, ve druhém trimestru je riziko nákazy vyšší, ale riziko poškození plodu nižší. Pokud onemocníte v posledním trimestru, dítě bude pravděpodobně nakažené, ale riziko závažného poškození je nejmenší – pouze jedno dítě ze sto tisíc se narodí se závažnou vrozenou toxoplazmózou.

POZOR SOUTĚŽ: Máte doma nejroztomilejšího mazlíčka? Přihlaste ho do soutěže o skvělé ceny

Testování z krve většinou nejde provést dřív než ve 20. až 22. týdnu, pokud se tedy nezjistí žádná infekce, je mimino pravděpodobně v pořádku. Pokud je infekce zjištěná, je na místě probrat všechna pro a proti s lékařem-genetikem. Jestli si budete přát pokračovat v těhotenství, absolvujete léčbu speciálními léky (kombinace pyrimetaminu a sulfadiazinu), a to po dobu až několika měsíců. Léčba infikovaného dítěte po porodu může také snížit komplikace a zlepšit jeho prognózu. Nejlepší léčbou je ale samozřejmě prevence.

A jak vypadá první setkání kočky s miminky? Takhle!

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku