Ideální věk pro těhotenství? Biologicky 20 let, sociálně ale později

Ideální věk pro těhotenství? Biologicky 20 let, sociálně ale později
Otěhotnět v 18 by se sice líbilo přírodě, méně už asi našemu okolí.
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
13. října  2015 
 06:00

Příroda v tom má jasno: těhotenství je ideální mezi 18. a 23. rokem. Málokterá žena v dnešní společnosti je ale v tomto věku zralá sociálně a má také dostatečné ekonomické zázemí. Kdy se protne ideální mládí s ideální zralostí?

V mladším věku hrozí menší riziko těhotenských komplikací, vrozených vad dítěte a například předčasných porodů. Na druhou stranu je žena kolem dvaceti let většinou na počátku svého vztahu a životní dráhy. Věk prvorodiček se stále zvyšuje, v současné době je již kolem třiceti let.

"V současné době bych viděla ten ideální věk na otěhotnění do 28 let," říká gynekoložka Blanka Vavřinková. V té době je podle ní žena již dostatečně zralá sociálně. "Po 35 letech se schopnost spontánně otěhotnět snižuje a ještě k výraznějšímu poklesu schopnosti dojde pak po čtyřicítce," dodává.

Počet vajíček v těle ženy je daný od narození. Podle některých výzkumů se jich 90 procent vyčerpá do třiceti let. Doktorka Vavřinková potvrzuje, že žádná žena nemá zaručeno, že po 35. roce jí ještě nějaká vhodná vajíčka zbudou.

Co dělat, aby si žena zvýšila šanci otěhotnět, pokud plánuje mateřství v pozdním věku? Nejen to prozradí Blanka Vavřinková v následujícím videu:

Sdílej na facebooku
Autor: Marie Šilhová, is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku