7 neuvěřitelných věcí, které se dějí s tělem během těhotenství

  • 7 neuvěřitelných věcí, které se dějí s tělem během těhotenství
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    11. července  2016 
     06:00

    Těhotenství je poměrně divoký zážitek – po psychické, emocionální i fyzické stránce. V břiše vám roste dítě a zároveň se ve vás bouří nejrůznější hormony, které s tělem dokážou pěkné divy! Pojevy těhotenství jsou někdy poněkud nečekané. Napadlo vás například, že se vám zvětší noha, začnete chrápat nebo vám bude páchnout z úst? 

  • Váš objem krve se zdvojnásobí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

     Počínaje prvními týdny těhotenství zvyšuje tělo množství krve a plazmy, a to zhruba od 30 do 50 procent. Je to proto, že vaše srdce pracuje tvrději a efektivněji, což má za následek více krve vytlačené ze srdce s každým úderem. To všechno je ale zapotřebí pro optimální růst a vývoj plodu. A navíc více krve pomáhá chránit před některými riziky v prvním trimestru, zejména před krvácením.

  • Tak trochu gumová

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V těhotenství totiž produkuje vaše tělo hormon relaxin, který na jedné straně připravuje tělo na porod, na druhé straně se díky němu uvolňují vazy a klouby, takže se vám bude zdát, že dokážete při cvičení švihat nohama do závratných výšek. Bohužel tenhle hormon nemáte na doživotí, po porodu se přestává tvořit a vy budete ráda, když zvládnete při józe pozici kobry. Relaxin beztak nemá na vaše tělo jen pozitivní vliv, protože se uvolňují i vazy, u kterých o to až tak nestojíte. A to třeba ty v kříži, výsledkem je bolest zad. 

  • Tajemná linea nigra neboli černý pruh na břiše

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Objevuje se zhruba u 20 – 30 procent těhotných a jde o tmavou pigmentovou linku, která tvoří spojnici mezi pupkem a sponou stydké kosti. Je specifickým druhem pigmentace vznikající v důsledku zvýšené produkce melaninu. Jeho nadprodukce je ovlivněná hormonálními změnami v graviditě, především zvyšující se hladinou estrogenu. Z podobného důvodu vás mohou překvapit tmavnoucí prsní bradavky nebo pigmentové skvrny v obličeji. Pokud se ptáte, proč se vlastně tvoří a jestli to má nějaký důvod, pak vás musíme zklamat. Nevědí to ani odborníci. Nicméně babičky na to vysvětlení mají. Když čáru máte, narodí se vám kluk, když je výrazná a dlouhá, bude to holka.

  • Vaše nohy rostou spolu s vaším břichem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vaše nohy rostou s vaším břichem. Je to smutné, zvláště pokud jste milovnice krásných střevíčků a nejrůznějších bot. Je totiž pravděpodobné, že se do nich v těhotenství nedostanete. Nedávná studie z University of Iowa, která byla zveřejněná v časopise American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, ukázala, že během těhotenství se klenba nohy zploští, v důsledku čehož se uvolní vazy a zvýší se tak velikost nohy.

    60 – 70 procent žen, které se účastnily této studie, potvrdilo, že se jim nohy v těhotenství prodloužily a také rozšířily. K tomu přidejte i zadržování tekutin a natékání, a boty, které jste až dosud nosila, můžete vyhodit nebo schovat na pozdější dobu.

  • Vlasy a chlupy rotou jako divé. Všude

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vaše vlasy rostou jako divé – všude. Hormonální změny mohou způsobit, že vám budou růst mnohem rychleji vlasy, a to nejen nejen na hlavě. Týká se to i ochlupení po těle, což už taková radost není. Některým ženám roste ochlupení i na obličeji, hrudníku, břichu nebo pažích. Po porodu budete mít možná opačný problém – vlasy většinou padají. Nebojte se, zhruba do šesti měsíců by se vše mělo dostat do normálu.

  • Co půjde, to zapomenete nebo popletete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Studie uveřejněná v časopise Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology uvádí, že asi 80 % těhotných žen trpí v těhotenství poruchou paměti. Nikdo bohužel neví, co ji způsobuje. Je možné, že za to mohou hormony nebo spánková deprivace.

  • Může vám páchnout z úst

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bohužel, můžete mít „upíří“ dech. Obviňujte opět hormony, které způsobují, že se v ústech více množí bakterie. Ty vedou k zápachu z úst a také ke krvácivosti dásní. Hormony způsobí i to, že vám bude otékat nosní sliznice a vás tak do porodu potrápí věčná rýma nebo dokonce chrápání. 

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku