Eva (39): Chci dítě, ale přítel ne. Budu vdanou starou pannou?

Eva (39): Chci dítě, ale přítel ne. Budu vdanou starou pannou?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
29. října  2016 
 06:00

Pohádkově bohatý a milující ženich, budoucnost zajištěna, jenže šťastný konec se jaksi nekoná. On coby rozvedený otec dítěte po hořké zkušenosti už nechce o dalším potomkovi ani slyšet. Ona nechce v životě nic jiného než se stát matkou. Jelikož je jí čtyřicet, nemá už cenu mateřství odkládat. Jenže, co teď? Eva napsala a prosí o radu. 

Nikdy jsem po dítěti netoužila. Tedy abyste rozuměli, to „nikdy“ znamenalo období mezi dvaceti a třiceti. Možná se mi to moje pohrdání vzdychajícími kamarádkami nad kočárky a kupováním oblečků a hrkávek, když se někomu „něco“ narodilo, vymstilo, možná, že si mám počkat na tu pravou dobu. Momentálně si ale říkám, jestli se spíš nemám poohlédnout po tom pravém...

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

Z některých příběhů, ať už filmových nebo skutečných, by se mohlo zdát, že otěhotnění je snadná věc, k níž člověk může přijít, ani skoro neví jak.…celý článek

S Robinem se známe čtyři roky, žijeme spolu dva roky a o dítěti jsme začali mluvit zhruba před rokem. No, začali…  Začala jsem mluvit já. Robin má z předešlého vztahu dceru a vím, že rozvodem se svou ex trpí ve skrytu duše dodnes, i když se hrdinně tváří, že je mu to už všechno lhostejné. Jenže handrkování o dceru, které po rozvodu trvalo skoro rok, její počůrávání se v šesti letech a dívčina skrytá nenávist vůči mně mají za následek to, že se mě Robin jednoho večera při sklence vína zeptal, zda nebude lepší, když zůstaneme bez závazků, pěkně na hromádce, se slušnou hromádkou peněz, které vydělává. 

„Jsi blbá, že s tím nesouhlasíš, topíte se v penězích, každý měsíc můžete být na jiné dovolené, barák ti nechal postavit, na co se budeš před čtyřicítkou nervovat s děckem, víš, jak ti to rozhodí plány?“ klepala si na čelo moje pragmatická sestra, když jsem jí brečela do telefonu. Je matkou tří, dle mého, lehce rozcapených dětiček, které jsou věčně u naší mámy, která chudák zase pro změnu brečí do telefonu mně, že své podařené vnoučky už nemůže zvládat.

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

Dobře vedená konverzace pomáhá rodičům vytvářet trvalé a smysluplné vztahy s dětmi. Seznam následujících deseti opravdu důležitých a silných prohlášení…celý článek

Sestřička mě nahlodala asi na měsíc. Měsíc se nedělo nic, Robinovi jsem přestala cokoliv na téma společné dítě předhazovat, a tak byla doma pohoda. Jenže po měsíci se vrátilo všechno do starých kolejí. Najednou mě začaly dojímat reklamy na plenkové kalhotky a mléčnou výživu. Mě, která nesnášela infantilitu a byznys s dětskými produkty?! A do toho ta sobota. 

Seděli jsme s Robinem v restauraci na palubě jedné lodi, pili víno a ďobali do ukrutně drahé ryby a jen tak mezi řečí se mě zeptal, jestli si ho chci vzít. Klárka, jeho dcera, s tím souhlasí. No tak to je báječné, že nám Klárka požehnala, to abych dojetím skočila přes palubu, říkalo mi mé ironické já. Jenže to mé druhé, zoufale mateřsky vyprahlé varovalo: Aha, takže svatba, ale zbytek života jen prázdné manželství nenaplněné dětmi? To vážně chceš?

...
...
Autor: Shutterstock
Ano, řekla jsem mu ano. Takové to zdvořilostní, za které mi na prstě přibyl krásný briliantový prsten. Mohl to být jeden z nejkrásnějších večerů, jenže nadšení a radost nikde. Sakra, kdybych věděla, že touží jako já po rodině, aspoň po jednom dítěti! Ví, že mi táhne na čtyřicet, že už moc času nemám, a sází na to, že mě umlčí aspoň jedním dívčím snem. Velkolepou svatbou. 

Je říjen, v lednu nás čeká svatba snů v Thajsku. Zaobírám se přípravami, zkouším si překrásné šaty v salonech a nechávám kamarádky obdivovat zásnubní prsten i dar od Robina, který jsem dostala předem – letní domeček na jednom malebném chorvatském ostrůvku. Usmívám se, ale nemám na to, řešit s nimi tak intimní věc, totiž touhu po miminku. Stejně by té staré cynické „antimateřské“ Evě nevěřily. 

A já se jemu – mojí velké lásce, kterou fakt miluju – bojím říct, že s ním po zbytek života žít bez dítěte nemůžu. Že mu to po celý jeho zbytek budu pořád vyčítat a při pohledu na jeho dceru budu žárlit coby vdaná stará panna. Šílená představa, která bolí jako čert. Ještě mám pořád čas vycouvat. Odejít a najít si někoho, kdo bude po dítěti toužit jako já. Jenže upřímně? Mám šanci?

Eva, České Budějovice

Jaká jména dali Češi dětem? Barnabáš, Lionel, Rihana a Salome!

Jaká jména dali Češi dětem? Barnabáš, Lionel, Rihana a Salome!

Čeští rodiče jsou čím dál odvážnější, pokud jde o výběr jména pro potomka. Důkazem je, že letos v lednu zvolili více než pět set různých jmen pro kluky,…celý článek

 

Sdílej na facebooku
Autor: Dita Černá

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku