10 věcí, které si v těhotenství nemusíte nijak vyčítat

  • 10 věcí, které si v těhotenství nemusíte nijak vyčítat
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    20. února  2017 
     08:00

    Připravte se na to, že i když během těhotenství dostanete spoustu zaručených rad od kamarádek i z internetu, ne vždy se budou shodovat, a vy můžete být frustrovaná pocitem, jestli sobě nebo svému dítěti neškodíte. Uklidněte se, užívejte si pocit, že budete maminkou a nenechte se rozhodit, pokud se vás týkají níže zmíněné věci.

  • Co všechno se změní

    Snad už od chvíle, kdy se na těhotenském testu objeví dvě čárky, začínáme řešit tisíc a jednu maličkost, které k těhotenství patří. Od vzhledu, výživy, cvičení až po nálady, které překvapí i vás samotnou. Měla bych dělat pilates nebo raději jógu? Můžu jíst v těhotenství rybu? Mám na sex náladu, ale co řekne na moje nové tělo partner, když s ním nejsem srovnaná já sama? Některým dilematům se nejspíš neubráníte, ale snažte se ke všemu přistupovat s klidem a lehkostí. A pokud se budete vymykat tabulkám a doporučením, hlavně se za to zbytečně neobviňujte. Právě teď potřebujete vy i vaše dítě hlavně pohodu. A co tedy bude jinak?

  • 1. Stane se z vás večírkový outsider

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Počítejte s tím, že nejspíš od úplného začátku se součástí vašeho těhotenství stane únava. Bude se vám chtít spát v práci, po obědě, na dortu s kamarádkami, na návštěvě u rodičů, v kině a o večerních akcích ani nemluvě. Devátá hodina bude vrcholem vašeho nočního života a víc než oslavy a taneční party vás bude lákat zalézt se zmrzlinou (a kyselou okurkou) pod deku a sledovat filmy z gauče. Bude možná trvat i roky, než se vrátíte k normálním spacím návykům, protože po těhotenství vám začnou noční galeje s miminkem. Jako matka ročního syna na vás aplejuji: užijte si každou hodinu spánku! 

  • 2. Budete jíst nezdravé jídlo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když byste se měla snažit kvůli sobě i dítěti dodržovat zdravý jídelníček, vaše tělo si občas (nebo častěji) dovolí vybočit a zavést vás do země zakázaných lahůdek. Přestože vám rozum bude říkat ne stejně jako váha a zrcadlo, to, že si dáte po obědě celou čokoládu z vás ještě nedělá špatnou matku. Buďte k sobě shovívavá, pokud se sladkostem nebo hamburgeru přes půl talíře neubráníte, potom už se za to nebičujte. Snažte se ale občasné ústupky udržet v mezích, za prvé kvůli zdraví a za druhé, ne každé ženě jdou těhotenská kila shodit snadno.

  • 3. Nebude se vám chtít cvičit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když vám ošetřující lékař povolí, a třeba i doporučí vhodné cvičení, možná se vám prostě nebude chtít nebo na to nebudete mít síly. Zvlášť budete-li stále pracovat a starat se o další děti a domácnost. Můžete se cítit provinile, a to nejčastěji, pokud jste na svém těle před otěhotněním pravidelně pracovala. Ne, neflákáte se, jen se snažíte překonat těch dlouhých 10 měsíců. Ano, ve skutečnosti trvá normální těhotenství 280 dnů, tj. 40 týdnů neboli 10 lunárních měsíců.

  • 4. Budete prchlivá

    Těhotná
    Těhotná
    Autor: shutterstock

    Když z vás ten malý človíček doslova vysává život, není neobvyklé, že občas ztratíte nervy. Někdy můžete být trochu protivná, a to jak na své blízké, tak například i na úplně cizí prodavačku v obchodě. Nemusíte se kvůli tomu cítit špatně. Právě teď děláte až dost pro celý svět, a to zcela vyrovná vaši aktuální popudlivost.

  • 5. Nebudete mít „dokonalé“ těhotenské bříško

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sociální média udělala pro budoucí matky velké věci. Přiznejte si, že by vaše radost byla poloviční, kdybyste právě dokončený dětský pokojíček nemohla postnout na Facebook. Ale sociální média mají i svou stinnou stránku. Ze všech možných stránek na vás budou útočit fotky dokonalých bříšek rozesmátých nastávajících maminek a vy se můžete cítit nesvá, pokud jste víc přibrala nebo se vaše šaty naopak „boulí“ málo. Vězte, že je všechno v pořádku. Žádná žena není stejná a každý průběh těhotenství a jeho projevy jsou jiné. I vy jste právě teď dokonalá, taková, jaká máte být.

  • 6. Budete těhotenství nenávidět

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Taky máte kamarádky, které tvrdí, že těhotenství pro ně bylo nejlepší životní období? Ne každé ženě se takhle zadaří. Některá jím propluje ani neví jak, jiná se trápí od prvního dne, zvrací, nebo naopak přibírá raketovou rychlostí, je jí zle a se slzou v oku tráví dny i noci, protože ji bolí pánev, záda i nohy najednou. O přibývajících metličkách, striích či hemoroidech nemluvě. To, že milujete své dítě, neznamená, že musíte milovat každou minutu těhotenství. Ve skutečnosti je spousta žen, které své těhotenství nesnáší.

  • 7. Budete chtít znát pohlaví miminka

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ano, všechny svorně říkáme, že je jedno, co to bude, hlavně ať je dítě zdravé. Ale určitě někde ve skrytu duši toužíte po rozkošné holčičce či malém rošťákovi a sníte o tom, jak budete dělat culíky a nakupovat růžové šaty nebo lumpačit a lézt po stromech u babičky. Zvědavost je normální, a chcete-li se připravit o překvapení na porodním sále, je to jen na vás.

  • 8. Neustálé rady vám polezou na nervy

     

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nejspíš všichni od příbuzných přes lékaře až po kamarádky se budou snažit ulehčit vám novou situaci tím, že vás budou zahlcovat dobře míněnými radami, co a jak byste měla dělat a co by pro vás bylo nejlepší. Některé rady mohou být užitečné, jiné ne, ale rozhodně se na vás nikdo nesmí zlobit, když budete otráveně poslouchat desáté doporučení na téma, jak nejlépe nechat dítě odkrknout.

  • 9. Neskončíte s kávou

    Pozor na to, jakou kávu si dáváte. Může totiž mít stejnou energetickou hodnotu, jako svačina.
    Pozor na to, jakou kávu si dáváte. Může totiž mít stejnou energetickou hodnotu, jako svačina.
    Autor: Shutterstock.com

    Spousta žen si myslí, že musí v těhotenství úplně přestat pít kávu nebo nápoje s kofeinem, a hodně z nich má pak problém s tím opravdu skončit. Ve skutečnosti nemusí, většina odborníků se shoduje, že jeden šálek kávy denně těhotným ženám neuškodí. Raději se ale přece jen poraďte se svým ošetřujícím lékařem, který zná váš stav a možnosti.

  • 10. Nemáte připravený porodní plán

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Porodní plán je v českém porodnictví relativní novinkou. Měl by zahrnovat údaje o tom, jaká je vaše ideální představa porodu. Tedy, v jaké poloze chcete rodit, jestli chcete nějakou medikaci, urychlení porodu, jestli chcete klystýr, souhlasíte s nástřihem, chcete-li miminko okamžitě po porodu monitorovat a podobně. To, že si ho poctivě nesepíšete, neznamená, že je vám vlastní porod ukradený, ale třeba jen chcete nechat věcem volný průběh. Navíc ne každá porodnice je ochotna a schopna váš plán akceptovat.

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku