Alkohol v těhotenství: Jaké množství je ještě bezpečné?

  • Alkohol v těhotenství: Jaké množství je ještě bezpečné?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. března  2017 
     06:00

    Jste-li těhotná a přemýšlíte, jestli si můžete dopřát sklenku chardonnay nebo černou vychlazenou desítku? Odpověď není tak snadná. A úplně jasno nemají ani odborníci. Na jedné straně jsou ti, kteří doporučují, abyste se v těhotenství alkoholu vyhnula úplně, jiní říkají, že malé množství dítěti neuškodí. Otázka zní: Jaké množství je zcela bezpečné?

  • Malé množství neškodí?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Už dlouho se ví, že rizika potratu, vrozených vad a duševních poruch u dítěte jsou tím vyšší, čím toho více vypijete a také jak často. Ovšem pokud jde o konzumaci malého množství alkoholu a jeho potenciální účinky na vyvíjející se dítě, zde nemají vědci zcela jasno. Ovšem studie zveřejněná v Journal of Epidemiology a Community Health zjistila, že neexistuje důkaz o škodlivosti nízkého množství alkoholu, který během jednoho týdně vypijí těhotné ženy. Jak uvádí Fred Bookstein, jenž se podílel na výzkumu a který studuje poruchy plodu s fetálním alkoholovým syndromem na University of Washington, výsledky byly tak přesvědčivé, že by měly být brány v potaz. „Neexistuje žádné zjistitelné riziko spojené s lehkou nebo umírněnou konzumací alkoholu během těhotenství.“

     

  • Kdy hrozí rizika a jaká

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak uvádí porodník a anesteziolog Antonín Pařízek ve své knize Kniha o těhotenství a dítěti, alkohol je dnes nejčastější příčinou mentální retardace plodu. Chronická konzumace těhotné ženy pak vede k samovolným potratům, předčasně odloučené placentě, poruše výživy plodu či poruchám chování dítěte. Děti alkoholiček mívají nápadně menší hlavu, tenký horní ret, široký kořen nosu, bývají krátkozraké a často šilhají. Projevuje se u nich i porucha tvorby zubů, mohou mít vážně poškozený mozek i srdce. Bývají hyperaktivní, mívají problém s chováním a učením, často je postižen jejich intelekt. Tyhle příznaky se dají sloučit do jedné diagnózy: fetální alkoholový syndrom.

     

  • Jedna sklenka týdně, tři nebo více?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Spousta českých gynekologů i porodníků vám na tuhle otázku mezi čtyřma očima odpoví: Jedna sklenka nevadí! Samozřejmě otázka je, jedna sklenka čeho a jak často. Rozhodně ne tvrdého alkoholu a rozhodně ne každý den. Řeč je o vinném střiku nebo malé sklence desítky, ideálně černé. Pokud je to výjimečně, pak v tomto množství nevadí, to připustil i gynekolog Sadílek z GynHelp pro časopis Maminka. I americké studie tento nápoj „odsouhlasily“ s vysvětlením, že je to skvělý iontový nápoj plný vitaminů, minerálních látek. Ovšem jiní odborníci naopak tvrdí, že i když budete pít „jen trochu“, neznamená to, že vaše dítě v bříšku není ovlivněno. Alkohol volně prochází placentou a játra plodu nejsou ještě zralá, takže nemohou alkohol zpracovat tak jako vy. Je to tedy na vás!

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku