Železo: proč a jak?
Když „jíme za dva“, ať už během těhotenství nebo v období kojení, věnujeme složení našeho jídelníčku větší pozornost než obvykle. Víte, jak skladbou menu přispět k tomu, aby tělo živiny lépe vstřebalo? A jak zajistit dostatek železa, které tělo v těhotenství a po porodu potřebuje více než kdy jindy?
Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 3,5 až 5 gramů železa. Nejvíce se ho nachází v červeném krevním barvivu hemoglobinu, který červené krvinky potřebují k zásobování všech tělesných buněk kyslíkem. Naše tělo si železo neumí vytvořit a potřebuje ho průběžně doplňovat. Ve stravě denně přijímáme přibližně 10 až 15 mg tohoto stopového prvku, z toho naše tenké střevo vstřebá jen 10 až 15 %. Zbytek se vyloučí.
Železo u dětí a maminek
A jak jsou na tom se železem děti? Na svět přicházejí se zásobou přibližně pro první čtyři měsíce. Poté už potřebují tento stopový prvek pravidelně doplňovat, aby dobře rostly a vyvíjely se. Jestliže své miminko kojíte, má v mateřském mléce železa dostatek. Nezapomínejte ale, že v období kojení potřebuje více železa tělo maminky, a to přibližně 20 mg denně. Ještě větší nároky má tělo maminek nastávajících. V těhotenství totiž stoupá denní potřeba železa přibližně na 30 mg.
Možná samy víte, že právě v období spojeném s narozením miminka nemají maminky zrovna zdravý jídelníček, ať už vlivem těhotenských nevolností nebo naprostého nedostatku času. Železo proto můžete tělu dopřát i ve formě doplňku stravy. Ke komplexním přípravkům patří Floradix Železo+, který nabízí nejen dobře vstřebatelné organické železo, ale i řadu dalších tělu prospěšných látek. Ženy, které v těhotenství nerady užívají tablety, navíc ocení tekutou formu tohoto doplňku stravy.
Na vstřebatelnosti záleží
Nejlépe vstřebatelné, tzv. biologicky dostupné, je hemové železo, které je obsaženo v mase. Velmi bohatá na železo jsou játra, ale také červené maso, například libové hovězí. Cenným zdrojem železa, i když v hůře vstřebatelné formě, jsou potraviny rostlinného původu, například ořechy, luštěniny, obiloviny, broskve, meruňky, hroznové víno a rozinky, mořské řasy nebo datle.
Vstřebávání železa můžete skladbou jídelníčku podpořit například současnou konzumací zdroje vitamínu C.
Hořčík potřebujeme při stresu, v těhotenství i při sportu
Někdy se zdá, že je to takový ženský minerál. Řeč je o hořčíku, pomocníku při stresu, který je pro nás důležitý rovněž v těhotenství,…celý článek
Naopak tanin, který obsahuje například čaj nebo káva, biologickou dostupnost železa snižuje, a proto je lepší se těmto nápojům ihned po jídle bohatém na železo vyhnout. K látkám, které snižují vstřebávání železa, patří také fytin, který se vyskytuje například v obilovinách, kyselina šťavelová obsažená například ve špenátu a rebarboře nebo vápník v mléčných výrobcích.
Tip pro vás:
K doplnění železa je určený doplněk stravy Floradix Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Obsahuje tekuté organické železo, jehož vstřebatelnost podporují vitamín C a výtažky z ovocných šťáv. Patří k nim například šťávy z hrušky, hroznového vína, černého rybízu, ostružiny či citrónu, které navíc dodávají přípravku příjemnou chuť a přispívají ke snížení rizika zácpy a zažívacích potíží. Nechybí ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin, mezi které patří kopřiva, špenát, fenykl nebo květ ibišku. Ty aktivují metabolismus a posilují organismus. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují kvalitu a stabilitu výrobku i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Slazen je výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Více na www.floradix-zelezo.cz
3 kroky, jak skoncovat s únavou
Na jedné straně se v posledních dnech vše probouzí k životu, na druhé straně lidský organizmus po zimním útlumu bojuje s únavou. Jak se jí co nejrychleji…celý článek