Železo: proč a jak?

Železo: proč a jak?
Foto: Shutterstock/koláž LIFTEC CZ
Sdílej na facebooku
18. dubna  2017 
 00:00
Prezentace klienta

Když „jíme za dva“, ať už během těhotenství nebo v období kojení, věnujeme složení našeho jídelníčku větší pozornost než obvykle. Víte, jak skladbou menu přispět k tomu, aby tělo živiny lépe vstřebalo? A jak zajistit dostatek železa, které tělo v těhotenství a po porodu potřebuje více než kdy jindy?

Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 3,5 až 5 gramů železa. Nejvíce se ho nachází v červeném krevním barvivu hemoglobinu, který červené krvinky potřebují k zásobování všech tělesných buněk kyslíkem. Naše tělo si železo neumí vytvořit a potřebuje ho průběžně doplňovat. Ve stravě denně přijímáme přibližně 10 až 15 mg tohoto stopového prvku, z toho naše tenké střevo vstřebá jen 10 až 15 %. Zbytek se vyloučí.

Železo u dětí a maminek

A jak jsou na tom se železem děti? Na svět přicházejí se zásobou přibližně pro první čtyři měsíce. Poté už potřebují tento stopový prvek pravidelně doplňovat, aby dobře rostly a vyvíjely se. Jestliže své miminko kojíte, má v mateřském mléce železa dostatek. Nezapomínejte ale, že v období kojení potřebuje více železa tělo maminky, a to přibližně 20 mg denně. Ještě větší nároky má tělo maminek nastávajících. V těhotenství totiž stoupá denní potřeba železa přibližně na 30 mg.

Autor: Shutterstock/koláž LIFTEC CZ

Možná samy víte, že právě v období spojeném s narozením miminka nemají maminky zrovna zdravý jídelníček, ať už vlivem těhotenských nevolností nebo naprostého nedostatku času. Železo proto můžete tělu dopřát i ve formě doplňku stravy. Ke komplexním přípravkům patří Floradix Železo+, který nabízí nejen dobře vstřebatelné organické železo, ale i řadu dalších tělu prospěšných látek. Ženy, které v těhotenství nerady užívají tablety, navíc ocení tekutou formu tohoto doplňku stravy.

Na vstřebatelnosti záleží

Nejlépe vstřebatelné, tzv. biologicky dostupné, je hemové železo, které je obsaženo v mase. Velmi bohatá na železo jsou játra, ale také červené maso, například libové hovězí. Cenným zdrojem železa, i když v hůře vstřebatelné formě, jsou potraviny rostlinného původu, například ořechy, luštěniny, obiloviny, broskve, meruňky, hroznové víno a rozinky, mořské řasy nebo datle.

Vstřebávání železa můžete skladbou jídelníčku podpořit například současnou konzumací zdroje vitamínu C.

Hořčík potřebujeme při stresu, v těhotenství i při sportu

Hořčík potřebujeme při stresu, v těhotenství i při sportu

Někdy se zdá, že je to takový ženský minerál. Řeč je o hořčíku, pomocníku při stresu, který je pro nás důležitý rovněž v těhotenství,…celý článek

Naopak tanin, který obsahuje například čaj nebo káva, biologickou dostupnost železa snižuje, a proto je lepší se těmto nápojům ihned po jídle bohatém na železo vyhnout. K látkám, které snižují vstřebávání železa, patří také fytin, který se vyskytuje například v obilovinách, kyselina šťavelová obsažená například ve špenátu a rebarboře nebo vápník v mléčných výrobcích.

Autor: Shutterstock/koláž LIFTEC CZ

Tip pro vás:

K doplnění železa je určený doplněk stravy Floradix Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Obsahuje tekuté organické železo, jehož vstřebatelnost podporují vitamín C a výtažky z ovocných šťáv. Patří k nim například šťávy z hrušky, hroznového vína, černého rybízu, ostružiny či citrónu, které navíc dodávají přípravku příjemnou chuť a přispívají ke snížení rizika zácpy a zažívacích potíží.  Nechybí ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin, mezi které patří kopřiva, špenát, fenykl nebo květ ibišku. Ty aktivují metabolismus a posilují organismus. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují kvalitu a stabilitu výrobku i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Slazen je výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Více na www.floradix-zelezo.cz

3 kroky, jak skoncovat s únavou

3 kroky, jak skoncovat s únavou

Na jedné straně se v posledních dnech vše probouzí k životu, na druhé straně lidský organizmus po zimním útlumu bojuje s únavou. Jak se jí co nejrychleji…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku