Porodní plány: Jsou vůbec k něčemu? Jak to vidí matky a jak doktoři

  • Porodní plány: Jsou vůbec k něčemu? Jak to vidí matky a jak doktoři
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. července  2017 
     06:00

    Umí v porodnicích skutečně pracovat s porodními plány, nebo je budoucí matky vypracovávají hlavně pro sebe?

  • Matky porodní plány chtějí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Při přípravě dokumentů do porodnice má dneska už každá druhá rodička připraven i porodní plán. Seznam přání a představ, jak by měl porod probíhat, bereme my nastávající matky jako přirozenou součást přípravy na dítě. Otázkou však zůstává, zdali porodní plány berou stejně vážně i v porodnicích. Je to trend, který má uklidnit hlavně matku, že vše půjde „podle plánu“, ale personál si stejně udělá věci po svém? Nebo se opravdu v porodnicích – dle vašich zkušeností – snaží přáním vyhovět? Zjišťovali jsme tak názory z obou stran barikád a tady jsou:

  • Jak to vidí matky

    Tři tašky do porodnice? Není to moc?
    Tři tašky do porodnice? Není to moc?
    Autor: iStock

    Sepsání pomůže si v hlavě srovnat, co chcete

    Díky přípravě porodního plánu jsem si já sama v hlavě sesumírovala, jak bych byla ráda, aby porod probíhal, co si přeji a nepřeji, a také jsem si k daným otázkám našla informace a následně je konzultovala se svou gynekoložkou. Netvrdím, že se v praxi budu svého plánu držet zuby nehty, ale nyní si pár týdnů před porodem přijdu klidnější, protože mám pocit, že jsem se vnitřně ujistila, že jsem připravena. Připravena zvládnout svůj první porod. Jako prvorodička mám totiž obrovské obavy z bolesti a právě díky předporodnímu kurzu a konzultacím o různých farmakologických a nefarmakologických úlevách od bolesti s porodní asistentkou, které jsem si plánovala vypsat do porodního plánu, jsem dospěla k názoru, že jsem „samice, která je předurčena rodit“, dle slov oné asistentky.

    Porodní plány vznikly hlavně jako reakce na neflexibilní systém

    „Většina porodních plánů by vlastně vůbec nebyla potřeba, pokud by se změnil systém v porodnici. Tedy nechat rodičku, ať si vybere polohy ve všech dobách porodních, nechat trpělivě plynout porod, nenabízet neustále léky proti bolesti, nedělat nástřih hráze automaticky, ale pouze v nejnutnějších případech. Nechat maminku využít bonding po porodu, samopřisátí či dotepání pupečníku také bohužel není samozřejmostí. Většina rodiček přijde do porodnice bez komplikací a pak kvůli někdy zbytečným zásahům se porod zkomplikuje,“ projevuje svůj názor Ivana.

    Alternativní přístupy jako reakce na špatné zkušenosti s prvním porodem

    „Jsem doktorka anestezioložka, t.č. na mateřské, a spousta maminek, které jsem potkala, je nešťastná z přístupu v porodnicích a teprve po prvním porodu uvažují o alternativních porodnicích a přístupech. Kdybychom se chovali k pacientkám, doprovodu a k jejich přáním tolerantně a nedávali najevo despekt k nim a těm přáním a potřebám a dostatečně naše postupy nejen vysvětlili, ale i obhájili, možná by ty ženy nenapadalo rodit doma. Já se osobně domnívám, že naším přístupem se i běžné nealternativní ženy stávají extrémními alternativami,“ říká MUDr. Veronika Helešicová.

    Proč s rodičkami nikdo nemluví?

    „Chápu, že je to od porodníků vnímáno tak, jako že laik se snaží poučovat a řídit profesionála s mnoha zkušenostmi, ale v mnoha knihách se dočtete o rutinních zákrocích, které se v českých porodnicích provádějí, i když nejsou nutné, jako je např. píchání vody rodičce již na začátku porodu, a já beru porodní plán jako možnost říci personálu své obavy a představy o tom, jak bych si přála, aby můj porod probíhal, pokud to půjde! Obvykle nemáte totiž vůbec možnost mluvit s porodníky, kteří budou řídit váš porod, vidíte je poprvé až ve chvíli, kdy už rodíte a jste vyděšené a vystresované, není tam moc prostoru na nějakou diskusi. A upřímně řečeno: nikdo se vás na nic neptá a jednají s vámi jako s nesvéprávnou osobou,“ podělila se o své zkušenosti Veronika.

    V bolestech se těžko přemýšlí, natož zvažují varianty

    „Porodní plán je dobrá možnost v dnešní době, ale samozřejmě by žena měla počítat s tím, že ze zdravotních důvodů budou muset lékaři od něj upustit. Bohužel je známo, že řada porodnic, lékařů a asistentek nedodržuje nejzákladnější doporučení podle WHO, proto se tímto maminky zřejmě brání. A ze svých zkušeností vím, že v bolestech jsem nebyla schopná dobře komunikovat, odsouhlasila jsem něco na bolest, což byla injekce Nalphubin, a i když mi pomohla od bolestí, cítila jsem se pak omámeně a měla potíže se závěrečným tlačením. Takže kdyby mi nic takového nenabízeli, ani by mě nenapadlo si o to říct, manžel v té době bohužel u mě ještě nebyl, prý bylo dost času na to, aby ho volali. Takže do porodního plánu bych si příště pár přání napsala. Někdy se přece rozjede porod rychle a žena přijede do porodnice v takové fázi, že už je ráda, že má klid na porod a nemusí se soustředit na různé dotazy,“ vysvětluje rodička Lenka.

  • Jak to vidí zdravotníci

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Porodní plány bývají zneužívané

    „Porodním plánem byla původně myšlena určitá forma představy těhotné o průběhu celého těhotenství a porodu. Bohužel v současné době je tato modalita zcela zneužívána a neplní svou funkci – naopak tvoří zeď mezi maminkami a porodníky. Často jsou totiž plány připravovány nezkušenými asistentkami a výsledkem jsou agresivní zákazy a zbytečné nápady, které nemají s fyziologií nic společného,“ říká MUDr. Hynek Heřman, Ph.D., MHA, primář porodnického oddělení z Ústavu pro péči o matku a dítě.

    Spousta zbytečností zdržuje

    Podle MUDr. Hynka Heřmana je dobré porodní plán před jeho odevzdáním u porodu vždy nejdříve probrat v prenatální poradně s asistentkou z porodnice nebo se svým gynekologem. Dle porodníkových zkušeností ne vždy je porodní plán dobře pochopen a obsahuje plno zbytečností, respektive požadavků, které jsou v dané porodnici normální, a není tedy třeba je vypisovat písemně. Ostatně číst několikastránkový elaborát – na to nemá v porodnici nikdo moc čas.

    Módní vlna

    Ano, porodní plány jsou nyní v kurzu. Stejně tak se na ně dívá i pan primář Hynek Heřman: „Bohužel v současné době jsou porodní plány pouze módní stav a často maminky ani následně dodržování porodního plánu nevyžadují.“

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

    Narušená důvěra

    Podle MUDr. Heřmana by bylo nejlepší nastavit normální komunikaci mezi rodičkami a zdravotnickým personálem rovnou při příjezdu do porodnice. „Ve chvíli, kdy maminka přichází s porodním plánem plným zákazů, výhrůžek paragrafy a nesmyslných požadavků a zmýlených představ, je komunikace narušena již na začátku. Maminka tak již při vstupu do porodnice ukazuje bojovou pozici a to, že nemá chuť spolupracovat. Pokud ale budeme porodní plán řešit v té základní formě, pak bude nápomocen oběma stranám a vše bude OK,“ dodává porodník.

    Plán z internetu plný absurdit

    „Nikdo těhotné nebrání vytvořit si porodní plán, přijít s ním do poradny, kde jej v klidu probereme a domluvíme se na tom, co je možné a co nikoliv. Stává se ale, že ženy předloží porodní plán jako hotovou věc nebo že plán obsahuje absurdity, jako že si těhotná rozhodně nepřeje nástřih hráze, ale pokud bude nutná epiziotomie, souhlasí s ní. Jde přitom o dva názvy stejného zákroku,“ říká Andrej Černý, který působí na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Vždy je podle něj třeba si uvědomit, že porodní plán je pouze představou „ideálu“, nikoliv závazným právním dokumentem, který by porodnici zavazoval k provedení či neprovedení určitého postupu.

     Podívejte se na první setkání miminek s rodiči:

     

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku