Maminky potřebují železo – víte kolik a jak ho doplnit?

Maminky potřebují železo – víte kolik a jak ho doplnit?
Foto: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o.
Sdílej na facebooku
9. března  2017 
 00:00
Prezentace klienta

Těhotenství, porod i kojení patří k nejkrásnějším, ale také nejnáročnějším období v životě ženy.  Maminky proto s únavou počítají, příliš ji neřeší a snaží se odpočívat, kdy jen mohou.  Pocit únavy a vyčerpání však nemusí vždy souviset s probdělou nocí, může jít o projev nedostatku železa, jehož potřeba v období spojeném s narozením miminka výrazně stoupá. 

Dopřávejte si

Většinu budoucích maminek zaskočí, jak moc potřebují odpočívat. Těhotenství je pro tělo náročnou změnou, a proto se není čemu divit. Únava však může být také jasným signálem, že tělo potřebuje doplnit železo. Čísla mluví za vše: zatímco ženy v produktivním věku potřebují přibližně 15 mg železa denně, u žen v období těhotenství jde přibližně o 30 mg železa, tedy o dvojnásobek. Není proto nikterak překvapivé, že podle zkušeností gynekologa MUDr. Mária Bumbery trpí až 60 % žen v těhotenství tzv. anémií, tedy chudokrevností, která může souviset právě s nedostatkem železa.   Doplnění železa je třeba věnovat pozornost i po porodu. Narozením miminka totiž končí jen klidný spánek maminek, nikoliv zvýšené nároky těla na množství tohoto stopového prvku, kterého v období kojení potřebuje přibližně 20 mg denně.

ČTĚTE TAKÉ: Nedostatek železa: Únava, časté infekce i bolesti hlavy

 

Autor: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o.

Bez předsudků

Zajímavé je, že se některé maminky železa spíše obávají. Poměrně rozšířená je totiž představa, že konzumace potravin bohatých na železo může souviset se zažívacími potížemi, či dokonce zácpou. Zvlášť v těhotenství, kdy je zažívání citlivější. Pravdou je, že se možné problémy týkají nadměrné konzumace tohoto stopového prvku, často navíc ve formě, která není pro naše tělo dobře vstřebatelná. V případě dobře vstřebatelného železa v rozumné míře se není třeba těchto problémů obávat. Vstřebatelnost železa můžete podpořit tím, že spolu s ním konzumujete zdroj vitamínu C. Právě kombinaci dobře vstřebatelného organického železa a vitamínů C nabízí tekutý doplněk stravy Floradix® Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Obsahuje také ovocné šťávy, které podporují trávení, brání zácpě, a navíc dodávají příjemnou ovocnou chuť. Obsažené železo přispívá ke zmírnění únavy a vyčerpání.

Autor: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o.

Jak železo doplnit?

Železo získává naše tělo ze stravy. Nejlépe vstřebatelné je takzvané hemové, které je obsaženo v mase. Velmi bohatá na železo jsou játra, ale například i libové hovězí. Cenným zdrojem železa, i když v hůře vstřebatelné formě, jsou i potraviny rostlinného původu, například ořechy, luštěniny, obiloviny, broskve, meruňky, hroznové víno a rozinky, mořské řasy, ale i datle. Jenže si asi umíte představit, jak vyváženou stravu si maminky v prvních měsících života miminka dopřávají. Hlídejte si tedy, zda jste z jídelníčku nevynechala potraviny bohaté na železo, případně sáhněte po tekutém doplňku stravy Floradix® Železo+. Obsahuje organické železo, které je pro naše tělo dobře vstřebatelné, zvlášť v kombinaci s obsaženým vitamínem C a výtažky z ovocných šťáv, například z hrušky, hroznového vína, černého rybízu, ostružiny či citrónu.  Nechybí ani vitamíny B, z nichž B6 a B12 přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání, což při péči o miminko oceníte. Cenné výtažky z bylin, které Floradix® Železo+ obsahuje, aktivují metabolismus a posilují organismus. Patří k nim bylinné extrakty listu kopřivy a špenátu, plodu fenyklu, květu ibišku a řady dalších včetně extraktu růže šípkové, který je jedním ze zdrojů vitamínu C. Slazen je výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Neobsahuje alkohol, laktózu, lepek, barviv ani konzervanty. Pořídit jej můžete v lékárnách a v síti drogerií dm a TETA. Více na www.floradix-železo.cz

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku