Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?

Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
10. dubna  2017 
 00:00
Prezentace klienta

Období, kdy se žena rozhodne mít dítě, následně devět měsíců těhotenství a poté kojení miminka. Všechny tyto fáze mají jedno společné - doplňování minerálů a jiných látek, potřebných pro zdraví ženy a jejího dítěte. Proč se liší doplňky stravy, které se doporučují většinové populaci od těch, které by měly užívat těhotné ženy a kojící maminky?

Proč je vhodné v těhotenství doplňovat konkrétní vitamíny?

Těhotenství představuje výraznou zátěž pro organismus. Neroste nadměrná spotřeba veškerých látek, pouze některých! Proto by vitaminy pro těhotné a kojící měly nejen splňovat to, že tělu dodají chybějící látky, ale měly by dodávat pouze živiny, které skutečně potřebují. Nezatěžovat organismus vylučováním nepotřebných látek, které jsou součástí většiny doplňků stravy. O jaké živiny se jedná?

Kyselina listová a DHA, vitamín D3, vitamín E a jód!

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B a má velký vliv na vývoj plodu v prvním trimestru a odborníci doporučují užívat ji alespoň 1 měsíc před plánovaným otěhotněním! Neméně významný je vitamin D, který má pozitivní vliv na podporu reprodukce. Zapomínat se nesmí ani na jód, který je nutný pro syntézu hormonů štítné žlázy. V případě jeho nedostatku může u plodu dojít k poškození mozku. Z přírodních zdrojů se také často nedoplní ani vitamin E, který hraje významnou roli v antioxidaci těla.

A v neposlední řadě nenasycené mastné kyseliny, ty jsou důležitým zdrojem energie pro lidské tělo, a navíc některé z nich hrají velmi důležitou roli při správném vývoji orgánů i jejich funkci. To platí jak pro matku, tak pro tělo jejího dítěte.

Kde se přirozeně vyskytují vitaminy a minerální látky potřebné v těhotenství?

kyselina listová – zelenina (hlavně listová), ovoce, ořechy, sýry (obecně relativně nízký obsah, problém též se značnými ztrátami během tepelné úpravy potravin)

vitamin D – rostlinné oleje, margaríny, v menší míře mléko a vejce

vitamin E – rostlinné oleje

jód – mořské ryby, obohacené potraviny

DHA – mořské ryby

Vhodný doplněk stravy

Vhodnou volbu jak doplnit tyto živiny v těhotenství jsou určitě doplňky stravy. Ale pozor, jen ty, které obsahují potřebné živiny!

Ogestan obsahuje díky optimálnímu složení pouze to, co žena skutečně potřebuje a nezatěžuje proto její organismus nadbytečnými vitamíny a minerály, které jsou běžně dostupné ve vyvážené stravě.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku