Bojíte se těhotenství a porodu? Tyhle rady zkušené duly vám pomohou

  • Bojíte se těhotenství a porodu? Tyhle rady zkušené duly vám pomohou
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    27. prosince  2017 
     06:00

    Čekáte svoje první dítě a máte tak trochu obavy, jak zvládnete těhotenství, porod a péči o dítě? Možná vám pomůžou tipy duly Lori Bregman, která působí jako dula už téměř patnáct let a napsala o svých zkušenostech i knihu. Tohle jsou její nejoblíbenější a taky nejefektivnější tipy, jak zvládnout těhotenství s důvěrou a v pohodě.

  • Každý den se zastavte a prožívejte svůj jiný stav

    Autor: iStock

    Těhotenství je zázračná doba, která se nebude nikdy opakovat (tedy, možná ještě párkrát, podle toho, kolik chcete potomků). Každý den přicházejí nové a nové věci, které jsou pro vás naprosto nečekané a zvláštní. Vaše tělo se mění a vy se snažte tyhle změny přijmout a akceptovat s porozuměním a láskou.

    "V dnešní době plné technických vymožeností, sociálních sítí a pracovních povinností není vždy snadné prožívat naplno váš jiný stav. Vyčleňte si proto každý den chvíli, abyste se zastavila a odpojila se od vnějšího světa, abyste mohla naplno vnímat to, že ve vás roste nový život. Poddejte se tomu zázraku, který ve vás roste,“ radí dula Lori.

     

  • Čím lépe se o sebe budete starat, tím lépe pro vaše dítě

    Autor: iStock

    Během devíti měsíců, kdy ve vás roste vaše dítě, je vše, co dáváte vašemu tělu stejné, jako byste to dávala dítěti. Čím lépe o sebe budete dbát, tím lépe se postaráte i o dítě. Jinými slovy: Zdravá maminka, zdravé dítě. Nezapomeňte, že potraviny, které jíte, kosmetické přípravky, které používáte, i způsob, jakým řešíte každodenní situace, jsou základnou pro zdravý vývoj vašeho dítěte. Už teď jste matkou, a to tím, jak se staráte o svoje tělo.

  • Čtěte, hledejte rady o těhotenství, ale důvěřujte i svým instinktům

    Autor: iStock

    Můžete během těhotenství přečíst stovky knih o tom, jak a co dělat, můžete si nechat poradit od desítky svých kamarádek nebo porodních asistentek – ty všechny vám zcela určitě budou v dobré víře říkat, co je pro vás a vaše dítě nejlepší. Ale věřte, že až se dítě narodí, i bez těch rad zjistíte, co máte dělat. Ty nejsprávnější odpovědi totiž najdete sama v sobě díky svým mateřským instinktům. Vnímejte je, poslouchejte je a neignorujte je.

     

  • Naučte se správně dýchat, abyste vydýchala stres

    Autor: iStock

    Těhotenství je vzrušující věc, ale někdy může být naplněné stresem a strachem. Je to naprosto přirozené a nemusíte se tomu bránit. Naučte se ale dýchat, jakmile se ocitnete v nějaké stresující situaci, zastavte se a zhluboka se nadechněte. Čím pomaleji budete dýchat, tím klidnější budete. Až nastane nějaká stresující situace, zkuste tohle jednoduché cvičení: Dejte si ruce na břicho, zhluboka se nadechněte do břicha na čtyři až šest nádechů. Vydechujte pomalu ústy. Zopakujte několikrát a uvidíte, že vám hned bude líp.

  • Nezapomínejte na partnera a prožívejte těhotenství s ním

    Autor: iStock

    Spousta žen se v okamžiku, kdy zjistí, že čekají dítě, upnou jen na ně. Jako by už manžel či partner nebyli tak důležití, ale jsou! Váš vztah během těhotenství může ovlivnit i budoucí vztahy vašeho dítěte. Spolupracujte, abyste se stali týmem a fungovali na stejné vlnové délce, probírejte rodičovské styly, morálku a výchovu, jednoduše mluvte o všem, co jednou jako rodiče budete potřebovat.

     

  • Hledejte své pravé já

    Autor: iStock

    Během těhotenství se kolem vás vyrojí tisíce lidí, kteří vám budou neustále dávat svoje názory. Pokud nebudete pevná v kramflecích a nebudete vědět, kdo jste a na čem vám záleží, může se stát, že budete velmi zmatená. Je důležité najít sebe sama a přijmout autentičnost vašeho stavu. Pravda je ve vás, ne ta kolem.

  • Soustřeďte se taky sama na sebe

    Autor: iStock

    Letěla jste už letadlem? Pak víte, co tam letuška na začátku říká. Kdyby došlo k čemukoli, nejprve si musíte nasadit kyslíkovou masku vy, teprve pak můžete pomáhat ostatním. Totéž platí o vašem těhotenství. Pokud pořád jedete naplno, aniž byste se zastavila a soustředila se sama na sebe, brzo se vyčerpáte a budete nepoužitelná. No, a i porod pak bude mnohem náročnější. Musíte najít čas i sama pro sebe, pro své potřeby, jedině tak dáte dítěti jednou to, co skutečně potřebuje.

     

    Jak roste miminko ve vašem břiše během devíti měsíců? Podívejte se na VIDEO.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku