Proč se miminka rodí s modrýma očima?

Proč se miminka rodí s modrýma očima?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
29. prosince  2017 
 10:00

Otázku, jaké asi bude mít naše děťátko oči, si položí zřejmě všichni rodiče. Nebuďte překvapena, že i v případě, kdy se pyšníte zelenýma očima a partner vás kdysi okouzlil uhrančivým hnědým pohledem, z porodnice si budete odnášet modrooký uzlíček.

Přitahují pozornost většinou jako první, jsou „oknem do duše“ a prozradí na nás snad úplně všechno, včetně některých zdravotních neduhů a nemocí. Oči jsou zkrátka zcela nezaměnitelným „osobnostním“ znakem. Jejich zdraví a kondici můžeme ovlivnit, s barvou toho ale moc nenaděláme, ta nám byla dána do vínku. Jak to tedy vlastně je s barvou očí u právě narozených miminek? Proč to příroda zařídila zrovna takto a v jaké míře jsou odpovědné geny?

"Většina bělošských dětí se rodí s neutrální tmavě modrou barvou očí. Duhovka (barevná část oka, která je mezi rohovkou a čočkou) totiž neobsahuje téměř žádný pigment, a tak mají všichni novorozenci barvu očí téměř shodnou. Teprve časem, kdy jsou dětské oči vystaveny slunečnímu záření, dochází v duhovce k postupné produkci melaninu neboli tmavého pigmentu a odstín duhovky se mění,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize.

Autor: iStock

Třetí rok rozhodne

Postupný vývoj barvy očí u miminek závisí na množství melaninu, který je v oční duhovce, způsobu jeho uložení a také na tom, jak se od něj odráží světlo. S tím, jak vám kojenec poroste a bude více a více vystavený slunečnímu záření, duhovka, respektive její buňky, tzv. melanocyty, začnou produkovat více melaninu a barva očí se začne měnit.

Pokud jeho oční duhovka obsahuje tmavý pigment melanin na přední i zadní straně, bude definitivní barva nejspíše hnědá. A pokud je v duhovce pigmentu naopak málo, nebo tam není vůbec, vznikne modrá nebo poměrně vzácná zelená barva. Jen malinkému počtu dětí zůstane tak sytá modrá barva očí, se kterou přišly na svět.

„V šesti měsících už je většinou patrné, jaké oči bude vaše dítě mít, v jednom roce hustota melaninu představuje asi padesát procent hustoty u dospělého člověka a ustálí se asi kolem třetích narozenin. Po zbytek života už pak barva zůstává stejná,“ vysvětluje MUDr. Valešová.

Co po nás zdědí?

Víte, že více než polovina všech lidí na planetě má hnědé oči? Majitelem modrých zraků je zhruba deset procent populace, nejvzácnější, zelené oči se pak objevují jen u tří procent z nás.

Naprosto stěžejní jsou geny matky a otce, v žádném případě to ale neznamená, že pokud máte oba modré oči, bude na tom váš potomek stejně. Není to tak, i když si to, zejména natěšení tatínkové, často myslí.

Pokud má jeden z rodičů například hnědé oči a druhý světle modré, je pravděpodobnější, že dítě bude „hnědoočko“, protože tmavší barva je téměř vždy dominantnější. Ale výjimky samozřejmě existují, může se také stát, že potomek nezdědí barvu očí ani po jednom z vás. Podle lékařů existuje totiž více než dvacet genů, které mohou barvu očí ovlivnit. Proto můžete časem překvapeně zjistit, že se na vás váš andílek dívá pohledem pratetičky z druhého kolena. Jednoduše nezbývá, než se nechat překvapit.

Jaká je nejvzácnější barva očí? Podívejte se na naše VIDEO:

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku