Jak přežít první půlrok s dítětem a nezešílet? 5 osvědčených rad!

  • Jak přežít první půlrok s dítětem a nezešílet? 5 osvědčených rad!
    První týdny a měsíce s novorozencem bývají náročné.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. února  2018 
     06:00

    Přiznejme si to. První půlrok s dítětem bývá hodně náročný. Nedostatek spánku, šílený koktejl hormonů a do toho ještě partner, který nemusí mít vždy pochopení. Sama jsem si během prvních týdnů s miminem připadala jako chodící zombie, kterou co nejdřív smete autobus, když bude s kočárkem přecházet silnici. Jak z toho ven? Chce to přežít. Těchhle pár rad by vám to mohlo ulehčit. 

  • Vykřičte to!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Být čerstvým rodičem je neuvěřitelně stresující a vyčerpávající. Pokud se budete tvářit, že je všechno O.K., a negativní emoce v sobě budete dusit, bude to ještě horší. Vypusťte je ven. Poplačte si, zakřičte si ve sprše nebo se svěřte kamarádce. Bohužel, pryč je doba, kdy jste s ní vše probírala nad skleničkou vína v baru celou dlouhou noc, ale to nevadí. Pozvěte ji k sobě nebo zajděte do kavárny. Mně se například náramně ulevilo, když jsem se své přítelkyni, také matce, svěřila, jak se cítím hrozně, nebaví mě neustále utěšovat mimino a být zavřená doma. Ona mě uklidnila, že je to naprosto normální, měla prý úplně stejné pocity. 

  • Malá potěšení. Nutná!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přečíst si zase noviny v kavárně, zaplavat si v bazénu, zajít si ke kadeřnici nebo se jen courat po městě bez kočárku. Vymyslete si zkrátka jednu věc, která vás těší, a zkuste ji dělat pravidelně. Poproste muže nebo někoho z rodiny, aby vám s tím pomohl, třeba jen tím, že vám chvíli počká u miminka. Ať už budete dělat cokoliv, je fajn, že občas vypnete a nebudete si připadat jen jako stroj, jehož jediným úkolem je udržet dítě naživu. 

  • Negooglujte

    Zdravotníci na rodičku poslali policii a sociálku.
    Zdravotníci na rodičku poslali policii a sociálku.
    Autor: profimedia.cz

    Internet je sice dobrý pomocník, ale zlý pán. Během prvních týdnů budete mít sklony zasednout k počítači a googlovat. A to vždy, když malý bude dýchat jinak: "Bože, on umírá!" Nebo když se mu objeví malinkatá vyrážka – "meningitida". Pravděpodobně se tomu nevyhnete. I já strávila na mateřských webech a diskusích spoustu času, když dcera spala (proč jsem radši nespala taky?), a několikrát se i pořádně vyplašila. Zbytečně. 

  • Všechno stejně nestihnete

    Anetka se začala vědomě smát. Její první úsměvy mě dojaly k pláči.
    Anetka se začala vědomě smát. Její první úsměvy mě dojaly k pláči.
    Autor: iStock

    Vydechněte. Nemusíte zvládat všechno. Mít perfektní domácnost, naklizeno, navařeno, být vždy upravená, usměvavá, a ještě mít klidné, vyrovnané dítě. Nežijete život ženy z mateřského magazínu, kde je vše naleštěné, čisťounké a sluníčkové. Také podle psychologů je tlak na maminky veliký. Do ordinací jim pak chodí frustrované ženy, které mají pocit, že nic nezvládají. Dost se vám uleví, když si přiznáte, že nemůžete mít vše dokonalé. "Manžel si v kuchyni všimnul mého neoholeného podpaží a společně jsme se tomu zasmáli," vyprávěla mi kamarádka Petra, která měla v tu dobu měsíčního Josífka. A tak to má přesně být. Povzneste se nad nepořádek nebo své nedostatky. 

    Radost, nebo utrpení? 9 známých žen prozradilo, jak prožívaly kojení:

  • Dýchejte. A hlavně spěte!

    První týdny a měsíce s miminkem bývají náročné!
    První týdny a měsíce s miminkem bývají náročné!
    Autor: iStock

    Především nezapomeňte dýchat. Ano, dýchat. Nevěřila byste, jak pouhé tři hluboké nádechy a výdechy pomohou člověku vyčistit mysl a nastartovat ho pozitivní energií. Další věc, která vám pomůže, je dostatek spánku. Zní to jako sci-fi, ale když se mi narodila dcera, dostala jsem jednu vzácnou radu: "Spi vždycky, když bude spát mimino." A přesně to radím i vám. Zvlášť u novorozence. Vykašlete se na horu prádla, která potřebuje vyžehlit, neumyté talíře také počkají (viz bod č. 4). Jakmile vaše děťátko zavře oči, ihned si běžte lehnout. Načerpáte tak dostatek energie a hned vám bude líp. 

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku