Ptali jste se odborníka, jak správně plavat s miminky!

Ptali jste se odborníka, jak správně plavat s miminky!
MUDr. Pavla Loudová s Jonáškem @lukynkovalenicka
Foto: Procter and Gamble
Sdílej na facebooku
9. července  2018 
 10:00
Prezentace klienta

Každé dítě se vyvíjí svým vlastním a jedinečným způsobem. Podle expertů jsou právě časté a rozmanité fyzické aktivity tím nejlepším pro budování správných motorických a kognitivních vlastností miminka. Ale jak správně s miminkem plavat, abychom mu přitom neublížili a zároveň podpořili jeho zdravý vývoj? MUDr. Pavla Loudová, ředitelka plavecké školičky AquaBella v Poděbradech, se specializuje na lekce populárních vaniček i plavání miminek a moc ráda zodpoví všechny vaše dotazy. Tento jedinečný chat vám přináší nové jednorázové kalhotky Pampers Splashers na plavání, které skvěle ochrání a navíc i výrazně podporují zdravý a správný motorický vývoj miminek. Online rozhovor proběhl 19.7. #huradovody

ONLINE CHAT
?
Dobrý den, ráda bych znala váš názor na Babyring. Děkuji (Marie)
Foto
Dobrý den, u nás v centru Babyring nepoužíváme a ani nedoporučujeme. Dítě v něm visí za hlavu, má prohnutá záda, což není zrovna ideální pro jeho psychomotorický vývoj.S pozdravem Lucie
?
Dobrý den, mám 6ti měsíční dvojčátka. Ráda bych s nimi začala chodit do bazénu, ale většinu času s nimi trávím jen já. Partner je v práci. Jsou kurzy i pro maminky dvojčátek, resp. jak to pak chodí? Pomáháte s tím druhým miminkem? Děkuji za odpoveď. Hanka (Hanka)
Foto
Dobrý den, dvojčátka plavat chodí, instruktorka Vám může pomoct, ale není v jejích silách odplavat jedno z dětí, nemohla by se věnovat ostatním dětem. Ideální je poprosit kamarádku nebo třeba babičku, aby chodila plavat s Vámi :). Věřím, že někoho přesvědčíte. S pozdravem Lucie
?
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je plavání s "baby ring" bezpečné z hlediska vývoje páteře/svalů. Přijde mi, že prcek v tom nemá dostatečný prostor pro pohyb hlavičkou a že vlastně za tu hlavičku "visí", samozřejmě, že voda nadlehčuje, ale i tak, je tato metoda bezpečná a v pořádku? Děkuji za odpověď a přeji hezký den (Barbora K.)
Foto
Dobrý den, přijde mi, že jste si velmi hezky odpověděla sama. Jak píšete, dítě visí za hlavu, tělíčko je prohnuté. Kruh dráždí oblast šíje a tím ještě víc podporuje prohnutí miminka.V prohnutí miminko správně nezapojuje břišní svaly, zádové svaly,...Hezký den. Lucie
?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kdy začít plavat s miminkem? Děkuji (Šárka )
Foto
Dobrý de Šárko, plavat se dá již od útlého věku po ukončeném šestinedělí na lekcích tzv. vaničkového plavání. Tam je miminko samo ve velké vaně, instruktorka či doprovázející osoba zůstává na suchu a děťátko ve vodě pohupuje a vozí ve splývavých polohách. S děťátkem do dětských center, kde je speciálně přizpůsobená kvalita vody pro nejmenší děti, je možné docházet od 6.měsíce věku.
?
Dítě 6 měsíců staré. Zvládá ponořování, plavání pod vodou, přesto se nám zdá ve stresu. 2x za hodinovou lekci se pokaká, nevypadá vůbec šťasně, neusměje se. Pokračovat v lekcích plavání? (Anna K.)
Foto
Dobrý den Anno, tak to je mi líto, že máte s Vaším plaváčkem takovou zkušenost. Na 6-měsíční miminko mi těch dovedností, kterým jste vystavení, přijde až moc. Existují různé přístupy k potápění miminek. U nás v centru preferujeme potápění na heslo, s pozvolným nácvikem tak, aby právě nedocházelo ke zbytečnému vystavování se stresu. Lekce v našem centru nejsou jen o potápění, hodně si hrajeme, zpíváme, mazlíme se s děťátky tak, aby miminka i maminky byly spokojené. Za svou více jak desetiletou instruktorskou činnost vím, že ne všechna miminka se ráda potápějí. Ve svých lekcích na tom tedy netrvám. Vždy přistupujeme k děťátku individuálně, domlouvám se s maminkou na vynechání té či oné činnosti. Některý plaváček nemá rád pomůcky, jiný třeba klouzačku, někdo se nepotopí řízeně, ale směje se, když jej mamince přehodím nebo sklouznu z plavecké desky. Zkuste si o Vašem problému popovídat s Vaší instruktorkou. Broučka bych pod vodu nenutila, určitě se tam rád vrátí v pozdějším věku. :-). Držím palce!
?
Dobrý den, synovi je 8 měsíců, plazí se, peruje na kolinkach. Očkovány dle plánu + Prevenar. Ve 4 měsícich prodělal laryngitidu, nutná hospitalizace. Jinak je kojeny, zdravý. Můžeme začít chodit na plavání od září? Děkuji (Štěpán)
Foto
Dobrý den Štěpáne, z Vašich slov nevidím závažný důvod, proč byste neměli vyzkoušet plavání s Vaším synem. Určitě bych se zaměřila při výběru Baby Clubu na dostatečné zázemí centra tak, abyste vždy mohli setrvat v příjemném prostředí po dobu nezbytné aklimatizace. Zejména v zimních měsících doporučujeme odcházet z centra přibližně po hodině po ukončení lekce. Dostatečně děťátku vysušit vlásky a odstranit zbylou vodu z oušek.
?
Dobrý den, od kolika týdnů, měsíců doporučujete plavání s miminkem? (Hana )
Foto
Dobrý den Hano, s miminkem lze začít docházet na lekce "vaničkováni" - po ukončeném šestinedělí, kurzy na velkém bazénu, kdy je miminko ve vodě se svou maminkou či jinou doprovázející osobou od 6. měsíce věku.
?
Dobrý den,nevím zda mi odpovíte, mám 3,5 letého syna, nyní jsme zlomily strach z vody. Neumí tedy plavat. Zeptam se, v případě pádu o vody zapojí se instinkt, nebo jak to je u větších dětí? Vím je to individuální ale třeba mi odpovíte. Děkuji (monika)
Foto
Dobrý den, bohužel u dětí, které nejsou na vodu dostatečně adaptované, po pádu do vody k žádné velké akci nedochází. Děti mají tzv. tiché topení. Chviličku bojují na hladině a zpravidla nemají ani sílu zakříčet, pak dochází ke sklouznutí pod hladinu. V rámci kurzů plavání proto učíme děti reagovat na nezvyklé situace, již od útlého věku překvapujeme dětičky nečekanými pády do vody, učíme je zachytávat se pomůcek. Starší děti si zkouší např. plavat v oblečení, skáčou do vody, na které je látka, tak, aby si co nejvíce vjemů zažily v bezpečném prostředí. Děti také učíme, jak si odpočinout, přetočit se na zádíčka a splývat, vydýchat se..
?
Dobrý den, dcera (8 měsíců) se naučila sedět v tzv nezdravém sedu - s pokrčenýma nožičkama ve tvaru "M". Jak moc je tento sed pro další vývoj dítěte nebezpečný a čím mám dceru donutit sedět jinak? Děkuji za odpověď. (JennyZ)
Foto
Dobrý den, tento sed preferují děti, které mají trošku slabší břišní svaly. Z Vaší otázky netuším, jak probíhal vývoj dosud, zda dcera leze, jak se do sedu dostává...Sedu by mělo předcházet lezení a teprve z nákleku by měla přecházet do sedu. Většinou se s tímto sedem setkávám u dětí, které dosud nelezou, ale plazí. Pokud tedy neleze, snažila bych se jí motivovat k lezení, dávat do plazení překážky (polštářky, větší hračky,...) aby jí to nutilo na kolínka, nepokládala bych na zem přes záda, ale přes bříško - nožičky automaticky klesnou na zem na kolínka, zkoušela bych s dcerou dělat trakaře a posilovala bych její břišní svaly - lákala do otoček ze zad na bříško a zpět, cvičila na velkém míči v poloze na bříšku, nosila v klokánku. Popř. jí z pérování na kolínkách můžete ukázat správný sed - šikmý sed - ve zhoupnutí jí dát zadeček na zem vedle nožiček. Kvalitní břišní svaly jsou základem správného držení těla. Ve W-sedu není správné zapojení břišních svalů, nastavení kyčlí, kolen. Doufám, že jsem Vás nevystrašila, základem všeho je dostatek pohybu dítěte nyní i v budoucnu. Vaše dcerka je vývoji poměrně rychlá, je možné, že jen moc spěchá, protože je zvědavá a potřebuje jen trošku usměrnit a ukázat správnou cestu. S pozdravem Lucie
?
Naučíte plavat děti i ve vyšším věku 4 roky? (Markéta)
Foto
Dobrý den Markéto, v našem centru plaveme s děti na velkém bazénu od 6. měsíce věku, ale naši nejstarší "plaváčci" jsou i 11-ti a 12-ti letí. Poskytujeme plavání i školkovým dětem a troufám si říct, že naučíme plavat dítě jakéhokoliv věku :-)
?
Dobrý den! Synek se narodil v letos v lednu a chtela bych s ním v řijnu začít chodit plavat. Je to v poradku? je kojenej, nemá potíže. (Lucie A.)
Foto
Dobrý den, určitě :). Lucie
?
Dobrý den, mám měsíční miminko a chtěla bych vědět, kdy je nejlepší čas začít s ním chodit do bazénu. Máme tu v mém městě plavání batolat tedy od šesti měsíců. Myslíte že je možné začít i dříve? Jít s miminkem sama do bazénu? Nebo je ten chlor, teplota vody aj. pro takhle malé dítě nevhodná? Děkuji za odpověď. (Terča)
Foto
Dobrý den, do bazénu v dětském centru, do veřejného bazénu či hotelového bazénu bych určitě s tak maličkým děťátkem nešla - je to právě obsah chlóru ve vodě, který u takto malých dětí bývá škodlivý a i Vámi zmíněná teplota vody hraje důležitou roli. Pokud chcete Vaše děťátko, Šárko, koupat v bazénku dříve, doporučuji nafukovací dětské bazénky, kam nalejete pitnou teplou vodu, která není žádným způsobem dále ošetřena.
?
Mám 10mesicni holčičku jak začít s plaváním,ať se potom nebojí vody? (Ivona)
Foto
Dobrý den, ideálně se zkušeným odborníkem :). Lucie
?
Jakou máte zkušenost vaničkováním dvojčat? (Mirka)
Foto
Dobrý den, zkušenost mám svou vlastní :). Plavání je krásná věc a neodepřela jsem ji ani vlastním dcerám - dvojčatům. A chodí mi i klienti s dvojčaty. Samozřejmě je ideální, když přijdou oba rodiče nebo 1 rodič a někdo další, kdo rodiči s druhým miminkem pomůže. Pokud přijde jen 1 rodič, tak jedno miminko odpočívá v autosedačce nebo korbičce a druhé plave, namasíruje se a pak se prohodí. S pozdravem Lucie
?
Jsem těhotná a chtěla bych s miminkem začít plavat co nejdříve, ale okolí mě straší, že to může rozjet ekzémy a záněty středouší. Jaká je vaše zkušenost? (Juliana)
Foto
Dobrý den Juliano, já sama jsem maminkou tří dětí, absolvovala jsem se všemi lekce jak vaničkového tak bazénového plavání. Jestliže bude Vaše děťátko bez vážnějších zdravotních komplikací a skutečně si vyberete centrum, kde bude zaručena kvalita bazénové vody, budete dodržovat s děťátkem adaptační čas po lekcích plavání v prostorách centra, k žádným z uvedených chorob by nemělo docházet. Znovu apeluji na to, aby si skutečně maminky vybíraly na plavání plavecké kluby se zajištěnou kvalitou vody a dostatečným zázemím pro plavání i těch nejmenších dětiček.
?
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda plavání kojenců nemůže zvýšit pravděpodobnost výskytu očních infekcí u kojenců. Děkuji a přeji hezký den, Renáta (Renáta)
Foto
Dobrý den Renáto, kvalita vody v bazénech pro plavání nejmenších dětí je přísně hlídána. Například naše centrum je uzavřené veřejnosti a přístup do bazénu centra mají pouze naši klienti. Voda je ošetřena tak, aby byla prosta choroboplodných zárodků. Nelze ale zajistit, aby zůstala neošetřena úplně a měla kvalitu pitné vody. Prakticky ve všech centrech je voda s minimálním obsahem chlóru - u bazénů hygienou schválených pro plavání nejmenších dětí je obsah chlóru skutečně minimální a voda je ošetřena přídatným zařízením - nejčastěji UV lampou, která je jak baktericidní tak virucidní ( ničí bakterie i viry). Jestliže děťátko nemá anatomické predispozice ( špatně vyvinuté oční kanálky aj.), netrpí alergií na chlór a opravdu plave v hygienicky nezávadné vodě, oční infekce se ve zvýšené míře nevyskytují.
?
hezký den, slyšela jsem, že s plaváním by se mělo začít hned po zahojení pupíčku. Je-li dítěti rok, je už pozdě začínat s kurzem? děkuji za odpověd (Hana Králová)
Foto
Dobrý den paní Králová, nikdy není pozdě s Vaším děťátkem plavat. Ve věku okolo 1 roku již nestihnete lekce "vaniček", ty jsou určeny pro děti od ukončeného šestinedělí do cca 5. měsíce věku. Nicméně plavat na bazénu se dá prakticky kdykoliv. Určitě bych se informovala o možnostech nabízených kurzů ve Vašem okolí a šla vyzkoušet :-)
?
dobrý den, jak poznat kvalitu vody? Může miminku nečistá voda nějak ublížit? (denisa)
Foto
O kvalitě vody je nutné se vždy informovat u provozovatele bazénového centra. Centra, která nabízejí aktivity pro dětičky od 6. měsíce věku, spadají pod pravidelné 14.denní kontroly kvality vody, které se reportují na příslušnou hygienickou stanicí. V centru by Vám také měli vždy poskytnout provozní řád, který je příslušnou hygienickou stanicí schválen. Zde najdete veškeré informace o požadované kvalitě vody, kontrolních mechanismech a zabezpečeních, pro koho je bazén určen a od jakého věku miminka jej lze využívat.
?
Dobry den, kdy je vhodné po porodu začít, děkuji (Petra)
Foto
Dobrý den, začít plavat s miminkem můžeme v domácím prostředí po odhojení pupíčku, tedy ještě v šestinedělí. V tuto dobu bych nedoporučovala s miminkem navštěvovat žádná specializovaná zařízení pro příliž nízký věk a nutnost poporodní adaptace děťátka. Po ukončení šestinedělí, jestliže je miminko zcela v pořádku a mamínka má chuť, je možné docházet na lekce tzv "vaničkování" či na "vaničky" do dětských plaveckých klubů, které tuto aktivitu nabízejí. Začít se dá prakticky po šestinedělí kdykoliv. Jen je nutné počítat s tím, že když začneme docházet na lekce "vaniček" s několikatýdenním miminkem, ve vodě nemusí být celou plánovanou lekci. Někdy se miminko např. ve věku okolo 7. či 8. týdne ve vodě velmi rychle unaví a vaničku instruktorka ukončí třeba i po 5-10 minutách. Vše se řídí dle děťátka. Co se týká docházky na velký bazén, tak tam záleží na tom, zda má centrum atest na plavání kojenců. Většina veřejných bazénů nesplňuje přísné hygienické normy a je v nich možno plavat až od ukončeného 1. roku věku. V našem centru v Poděbradech přecházíme s miminky z vaniček či s novými klienty na bazén nejdříve od 6. měsíce věku.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku