Knížky pro předškoláky pod stromeček: Tyhle jsou skvělé!

V knize Mapy nechybí ani Česko! Vydal Host a je to opravdu krásná knížka.
Foto: Host
Sdílej na facebooku
6. prosince  2016 
 18:00

Když mluví malé děti o tom, co by si přály od Ježíška, knihy většinou nezmiňují, ale podle nás je to perfektní dárek, který by chybět zkrátka neměl. Tohle jsou naše tipy! 

U nás doma je jeden knižní dárek jasný. Je jím novinka z vydavatelství Meander: druhá knížka ze série Dům myšek nazvaná Sam & Julie v divadle.

Novinka z nakladatelství Meander, knížka Sam & Julie v divadle. Další díl ze série Dům myšek.
Novinka z nakladatelství Meander, knížka Sam & Julie v divadle. Další díl ze série Dům myšek.
Autor: Meander
Synovi je sice už pět a může to vypadat, že je na podobnou knihu s velkými fotkami a ne moc rozsáhlými příběhy velký, ale zrovna on si první knížku ze série dost oblíbil. A při čtení se k nám pomalu a jistě přidává i čtrnáctiměsíční dcera, kterou zlákaly hlavně velké a do detailů vymazlené fotky, a pomalu se chytá i u jednoduchého vyprávění. 

O co v něm jde? Hrdiny jsou dvě myši – otrkaná Julie, která bydlí sama jen s mámou, a její nejlepší kamarád, bojácný Sam. Oba žijí ve velkém domě myšek, který navíc neexistuje jen v knížce. Holandská výtvarnice Karin Schapman ho pro své děti vytvořila i doopravdy, a jak je vidět z fotek, je prostě rozkošný. 

Meander ale vydal i další hodně zajímavou knížku pro děti, která se u nás doma objeví už možná coby dárek v průběhu adventu – jmenuje se Dnes dítě a stojí za ní coby autor Radim Kopáč a coby výtvarnice vždy originální Vendula Chalánková. A pozor, jde o dárek spíše pro rodiče, i když s dětmi si knihu rozhodně prohlížet můžete taky. Heslo zní: "Co den, to jedna dětská průpovídka."

Originální knížku Dnes dítě pořídíte na www.meander.cz za 170 korun
Originální knížku Dnes dítě pořídíte na www.meander.cz za 170 korun
Autor: Meander
O co v knížce jde? Radim Kopáč si každý den zapisoval hlášky svého dvouletého syna, Vendula Chalánková z nich pak vybrala dvacet a ty nakreslila jako komiksové stripy. A proč byste si je měli psát taky? "Protože dítě nastavuje zrcadlo: vám, vaší rodině, celému světu, který svým slovem spontánně modeluje. Protože to, co říká, vám ani nejchytřejší ajfoun nepoví," píše v úvodu knížky její autor. Mimochodem – nevěřte tomu, že si ty hlášky budete pamatovat. Zapomenete i ty nejlepší. 

Podrobnosti o knížkách a další tipy najdete v GALERII. 

A do třetice z Meanderu aneb máte se svými dětmi nějaká oblíbená říkadla? Pak zkuste klasiku v podobě knihy Říkadla pro celý den, kterou napsal František Hrubín. Ačkoli jde o klasiku, ve skutečnosti jsou tu krásné, ale málo známé říkanky. 

Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

Možná jsou děti klidné, které večer sedí tam, kam je ráno posadíte, a pak jsou děti, které neustále zkoumají svět. Zdá se, že většina batolat patří…celý článek

Skvělé dětské knížky vydává už roky Baobab a je těžké jich vždycky nekoupit více, než člověk s dětmi vůbec stíhá číst. Z novinek se koukněte třeba po knížce Na útěku, kterou napsala Eva Lindström. Je to příběh ovečky, která se rozhodla utéci z ohrady do světa. Kniha je určena pro děti od tří let. 

Nebo novinka, jejíž autorkou je Daisy Mrázková: Auto z pralesa. Spisovatelka v krátkých povídkách děti učí, že svět se dá pochopit z malých obyčejných věcí, které můžeme vidět v lese, na louce nebo na zahradě, jen se na ně musíme pořádně dívat.

Ráda bych vám doporučila ještě jednu knížku, a to Mapy, které díky nakladatelství Host konečně vyšly i v češtině. Možná se vám zdá, že pro předškoláky ještě nejsou, ale zkuste to a uvidíte, že je budou bavit. My je doma máme už nějaký čas z Amazonu v angličtině a moc rádi se k nim vracíme. Autory tohoto světového bestselleru jsou Poláci Aleksandra a Daniel Mizielińští a já doufám, že se do češtiny bude překládat ještě více jejich věcí. 

A tip na závěr? Předplaťte svým dětem nějaký časopis. Kromě klasiky, která vychází už léta, stojí rozhodně za pozornost Raketa, časopis pro děti chytrých rodičů. Vychází zhruba každé dva měsíce a u nás doma se těší velké oblibě. Hodí se pro děti zhruba od pěti let výše. Vydává ho Labyrint, který letos na podzim přinesl také hezkou knížku Cesta na svět, díky níž budou moci rodiče snáze zodpovědět i poněkud intimní dětské dotazy. 

Hračka roku: Vyhrála elektronická tužka, uspěly štěně, chytrá stavebnice i ťapací autíčko

Hračka roku: Vyhrála elektronická tužka, uspěly štěně, chytrá stavebnice i ťapací autíčko

Soutěž Hračka roku má své vítěze. Rozhodovala o nich odborná porota i hlasy veřejnosti. Ze všechno nejvíce jich získal Atlas světa ze série Kouzelné…celý článek

30 dětí, které vypadají jako celebrity. Podívejte se na dvojníky Jamie Olivera a Jennifer Garner

30 dětí, které vypadají jako celebrity. Podívejte se na dvojníky Jamie Olivera a Jennifer Garner

Populární web Boredpanda.com vyzval čtenáře, aby posílali fotky dětí, které vypadají jako někdo slavný. Sešlo se jich několik desítek a někdy jen vzdálená,…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku