K Labi, do Prahy neznámé, do podzemí i za tajemnem: Skvělé knižní tipy na výlety

Foto: Supermámy.cz
Sdílej na facebooku
19. července  2017 
 20:00

Milujete výlety s rodinou? My taky. A i když se všechny potřebné informace – tedy mapy včetně převýšení na cestě, doby trvání výletu, otevírací časy a mnoho dalšího – dají najít v každém chytrém mobilu, stejně nedáme dopustit na papírové průvodce. A taháme je všude s sebou. Které u nás doma slaví úspěch v poslední době? 

Některé knihy s tipy na výlety připomínají výcuc z wikipedie, není v nich ani kousek něčeho osobního a skoro z nich čiší, že autor na těch místech osobně nikdy nebyl. To rozhodně není případ novinky z nakladatelství Grada s názvem Labské vyhlídky, jejímž autorem je Ivan Klich. 

Sympatickým a zevrubným způsobem popisuje padesátku výletů na vyhlídky na řeku Labe a její okolí – začíná to Mělníkem, pokračuje dále po proudu největší české řeky, která jako snad jediná nemá ženské jméno. Tipy na výlety končí až v Pirně, za níž se Labe vlévá do rovinaté krajiny. A s velkolepými vyhlídkami je konec. 

S průvodcem na pevnost

Nejde jen o tipy na vyhlídky jako takové, ale rovnou o doporučení, jak se k nim dostat, popis toho, jak schůdná cesta to je a co všechno nepřehlédnout v okolí, povedené fotky vše jen podtrhují. My se podle knížky momentálně chystáme na velkou horskou pevnost Königstein. 

Pokud se vám zrovna nikam do přírody moc nechce, klidně zůstaňte ve městě a klidně rovnou v Praze. Zapomeňte na profláklá místa, jděte na nějakou procházku, kterou najdete v knize Praha neznámá II. Její autor Petr Ryska skvěle navázal na loni vydanou knihu Praha neznámá a pokračuje v odhalování míst, kterých jste si zatím možná nevšimli. Doporučujeme například Staré Střešovice nebo vskutku úžasnou cestu přes trampské osady na horní Berounce před jejím soutokem s Vltavou. 

Doma nás zaujaly i výlety, které doporučuje dvojice novinek z nakladatelství Universum: Nejkrásnější výlety na tajemná místa a Nejkrásnější výlety do podzemí, které jsou hodně nabité informacemi. Oceňujeme, že ty praktické jsou aktuální, týká se to třeba otevíracích dob a podobně. Konkrétně průvodce podzemím se nám osvědčil teď v Krušných horách, kde jsme se díky němu vydali do jáchymovské štoly číslo jedna, kde se v 50. letech těžil uran. A chystáme se i na další tamní místa, o kterých jsme předtím neměli ani tušení. 

A ještě jeden tip – zkuste knihu Výletník, kterou napsal můj bývalý kolega a velký turista Jakub Pokorný a vydalo Argo. Knížka shrnuje sto jeho výletů s mapkami a fotkami. Tak schválně: je hezčí Frýdek, nebo Místek? Jak vypadá cesta kolem světa za 80 minut? Je Bavorov opravdu, co jsou Vodňany, jak se zpívá v lidové písničce? A kde je střed České republiky a proč není jen jeden?

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy