Vylepšený vodní svět v Mirákulu, špioni v iQLandii a poučení na Montessori kongresu

Všichni jsme hvězdy - živý pořad v planetáriu iQLandie
Foto: iQLandia
Sdílej na facebooku
24. července  2017 
 12:00

Víte, jakou přednost mají místa, jako jsou liberecká iQLandia nebo milovické Mirákulum? Že v nich vždycky najdete něco nového, kvůli čemu sem stojí za to vyrazit znovu, i když už jste tu náhodou byli. A na místě většinou zjistíte, že vás pořád baví i exponáty a atrakce, které vás nadchly už minule. Naše redakce si to teď ověřila na vlastní kůži. 

Asi největším lákadlem milovického Mirákula je vodní svět, který za sebou má velkou rekonstrukci. „Přibyly některé nové prvky, třeba pro děti velice atraktivní kyblíková sprcha či zastínění pro znavené rodiče. A hned vedle jsme přidali také další stánek s občerstvením,“ popisuje Jiří Antoš z Mirákula.

Základem vodního světa zůstává vodopád, který napájí celý systém potoků, potůčků, koryt a tůněk. Vodní svět, který díky mozaikám může někomu připomínat Güellův park v Barceloně, rozhodně stojí za to – a na základě vlastní zkušenosti můžeme říct, že baví i dospělé. Pokud jde o děti, rozhodně jim zabalte plavky a náhradní oblečení. 

Na deseti hektarech Mirákula vedle toho najdete skutečně velká a promyšlená dětská hřiště včetně podzemních částí, obří houpačky, trampolíny, které unesou i dospělé, lanová hřiště, minizoo, bludiště a spoustu dalších atrakcí. Počítejte s tím, že Mirákulum vám zabere celý den. 

Agenti pod Ještědem

Milují vaše děti špiony? Pak je vezměte do liberecké iQLandie, kde vyrostla základna tajných agentů! Jak se provádí taková balistika nebo daktyloskopie? To se naučíte v expozici Top Secret. „Expozice je rozdělena do několika misí, lidé budou řešit nejrůznější úkoly na letišti, policejní stanici či v kanceláři,“ říká Martina Kutíková ze science centra. Interaktivní výstavu, která nahradila úspěšnou expozici Talent!, zapůjčila iQLandii plzeňská Techmania.

Nám se moc líbil i nový živý pořád uváděný v planetáriu v iQLandii nazvaný Všichni jsme hvězdy. Položili jste si někdy otázku, jak vůbec vznikl nám známý život ve vesmíru nebo kdy vyhasne Slunce? Tušíte, na jaký poloměr byste museli smrštit Zemi, aby se z ní stala černá díra? Vedle fulldome projekce a dalších zajímavostí vás čekají i originální „kosmo“ experimenty. Je pro děti od 12 let, ale zvládnou ho i mladší. 

Podívejte se, jak vypadá science show v iQLandii:

 

A nejen to – během léta můžete s dětmi do zhruba osmi let objevovat fascinující svět dinosaurů ve vedlejším iQParku. Každý den tu o prázdninách od 14 hodin startuje speciální workshop Dinománie. 

Přehrada s perfektním muzeem

Znáte vodní nádrž Želivka, neboli Švihov s pitnou vodou pro Prahu? Možná ano, ale nejspíše netušíte, že u ní můžete navštívit skvělou interaktivní expozici. Vodní dům v Hulicích nabízí moderní expozici, která atraktivní formou seznámí vás i vaše děti s  vodou a vším, co je o ní dobré vědět. 

Expozice uvnitř Vodního domu vás provede postupně pěti přehlednými sekcemi:

• Vodní mikrosvět

• Pod vodní hladinou

• Na břehu řeky

• Nekonečná cesta vody

• Výlet do historie

Více na www.vodni-dum.cz

V expozicích Vodního domu mají i zvířata, například netopýra:

Zajímáte se o Montessori? Vyrazte na Family Market, který je součástí velké mezinárodní konference o tomto výchovném směru konané příští týden v Praze. V pražském Kongresovém centru se od 27. do 30. července 2017 u příležitosti 28. ročníku Mezinárodního Montessori kongresu sejde více než 2000 odborníků na Montessori pedagogiku z celého světa.

Místo, kde se dozvíte o Montessori úplně všechno

Vedle programu pro odborníky se pro rodiče a širokou veřejnost chystá na sobotu 29. července celodenní akce Family Market s bohatým programem pro rodiny s dětmi. Na akci není potřeba žádná registrace, navíc je zdarma. 

Bude to den pro celou rodinu inspirovaný pedagogikou Montessori. Rodiče budou mít možnost se něco dozvědět a spolu se svými dětmi na vlastní oči vidět, zažít to, jak tenhle přístup funguje. Po celý den se bude konat trh, kde bude možné zakoupit různé didaktické pomůcky, knihy a především samotné Montessori pomůcky pro různě staré děti. Nejmenší návštěvníci i jejich rodiče si před případným nákupem budou moci osahat a vyzkoušet celou řadu pomůcek.

10 mýtů o Montessori: Tomuhle už nikdy nevěřte. Jaká je pravda?

10 mýtů o Montessori: Tomuhle už nikdy nevěřte. Jaká je pravda?

Část rodičů fandí Montessori výchově, část se o ni nezajímá a nemalá část rodičů si z ní utahuje, aniž by přesně věděli, v čem spočívá. Mezi lidmi…celý článek

Rodiny čekají různé dílničky a workshopy ve spolupráci s vystavovateli. Nebudou chybět ani stánky s občerstvením zaměřené hlavně na rodiče s dětmi. Během dne bude možnost zajít na divadelní představení a poslechnout si příběhy žabích kamarádů Kvaka a Žbluňka.

Je možné využít praktické ukázky a udělat si vlastní názor, jak to v Montessori skupinách a třídách chodí. Taková výjimečná příležitost bude připravena prostřednictvím tzv. „okna do třídy“. Jde o tři modelové třídy, kde dopoledne bude možné sledovat děti při práci s pomůckami v rámci 3hodinového cyklu. Připraveny budou třída pro nejmenší děti, tzv. dětská skupina pro věk od narození do tří let, třída pro děti z mateřské školy ve věku od 3 do 6 let a třída prvního stupně základní školy pro děti od 6 do 12 let. Odpoledne zde budou k dispozici odborníci, kteří budou odpovídat na dotazy rodičů ohledně Montessori výuky.

 

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku