Knihy pro děti: Všechno o pravěku, podzemí i dějinách už od 6 let

Velká kniha podzemí
Foto: Albatros
Sdílej na facebooku
14. srpna  2017 
 06:00

U nás doma to střídáme. Někdy chtějí děti číst knihy, kterým říkají příběhové, jindy u nich vedou encyklopedie a naučné knihy všeho druhu. Máme s nimi jediný problém - občas nevíme, po které sáhnout dříve, protože výběr je veliký. Což je vlastně dobře. Tyhle knížky s sebou taháme i do vlaku, pod stan nebo si v nich čteme v kuchyni na gauči, když venku leje jako z konve. Tady máte čtyři, které u nás doma mají úspěch poslední dobou. 

Některé dětské knihy jsou pro rodiče utrpení. Kýčovité, špatně zpracované a s chybami. Tyhle encyklopedie jsou naštěstí jiné, nápadité a chytnou i dnešní děti, které jsou poněkud zhýčkané přemírou podnětů, elektronikou a tím, jak se je my rodiče neustále snažíme rozvíjet, abychom tenhle souboj s jinými rodiči neprojeli. 

Poslední dobou jsme si oblíbili mimo jiné Velkou knihu podzemí, kterou vydal Albatros. Doporučuje ji dětem šestiletým a starším, ale já bych ji s klidem doporučila i dětem mladším. Každopádně, můj šestiletý syn si ji oblíbil, ačkoli kniha nemá žádná – poslední dobou tak populární – otvírací okénka a další prvky, které činí knihy atraktivními. Posuďte sami a podívejte se do naší GALERIE

Bartoloměj si čte Velkou knihu podzemí
Bartoloměj si čte Velkou knihu podzemí
Autor: Radka Wallerová/Supermámy
Velká kniha podzemí má vedle zajímavého obsahu také jednu věc navíc: pět velkých rozkládacích dvoustran věnovaných hlavním kapitolám. Najdete tu tak dvoustranu o jeskyních stejně jako o  podzemí ve městě nebo pod hradem. 

Stejně jako podzemí je pojatý další titul Albatrosu, a to Velká kniha o sněhu a ledu – do té jsme zatím jen nakoukli, ale vypadá to jako další kniha, kterou si určitě budeme chtít pořídit. Dozvíte se například, co je sníh a kde se vlastně bere, kolik druhů sněhu existuje, jak doopravdy vznikají sněhové vločky, a spoustu dalšího. 

Obě knížky napsala Štěpánka Sekaninová a ilustrovala Marta Daeuble. 

Albatros má hodně povedených encyklopedií poslední dobou. Výborná je nová edice knih české provenience, které sice nespojuje žádný název edice – a to by možná mohl, pro větší přehlednost a snazší orientaci – ale poznáte je podle stejného formátu a grafického zpracování. 

GALERIE: ENCYKLOPEDIE, KTERÉ STOJÍ ZA TO! 

Detail z knihy Jak funguje svět
Detail z knihy Jak funguje svět
Autor: Albatros
My jsme domů pořídili zatím tři: Jak funguje svět (s podtitulem Atlas pro zvídavé holky a kluky), Atlas světa pro děti a Atlas prehistorie pro děti. 

Všechny jsou na podobném principu: velké rozkládací vnitřní stránky jsou nabité informacemi a vystačí si bez podbízivých obrázků a všelijakého vtipkování. Jako bonus nabízejí vlepené malé knížečky s dalšími fakty. My doma je máme dost v oblibě. 

Řekni mi, kdy to bylo, Knižní klub
Řekni mi, kdy to bylo, Knižní klub
Autor: Knižní klub
A ještě jednu novinku si můj syn oblíbil – je jí další ze série encyklopedií Larousse. Tahle se jmenuje Řekni mi, kdy to bylo. V originále ji napsala Géraldine Maincent a u nás ji vydal Knižní klub. Jak už název napovídá, neodpovídá na otázku, co je co, ale věnuje se spíše historii. Nečekejte však nudnou dějepravu, to by se Larousse zpronevěřil svému jménu. 

Je to přesně tak, jak kniha slibuje. Odpovídá na 216 přemýšlivých otázek rozdělených do kapitol Osobnosti a pamětihodnosti, Historie a věda, Kultura a sport či Každodenní život. Knížka s praktickou spirálovou vazbou jako obvykle nabízí půvabné a vtipné ilustrace a nechybějí ani tři listy se samolepkami.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku